Aπό σήμερα, Δευτέρα 19/4 και για 10 εβδομάδες, 10 ελληνικά έργα παρουσιάζονται δωρεάν από τον Αθήνα 9.84, θυμίζοντάς μας τη μαγεία του θεάτρου μέσα από το ραδιόφωνο!
«Πλατεία Θεάτρου» ή αλλιώς «Το θέατρο στο ραδιόφωνο»
Ο Αθήνα 9.84, ο σταθμός της πόλης της Αθήνας, στηρίζει τον πολιτισμό ακόμη μια φορά και συνεργάζεται με 10 συγγραφείς, 10 σκηνοθέτες και 40 ηθοποιούς για να χαρίσει εκ νέου τη μαγεία του θεάτρου στους ακροατές του! Για πολλά χρόνια, το θέατρο στο ραδιόφωνο κατέκτησε τους ακροατές και καλλιέργησε μία μοναδική σχέση μαζί τους. Ανθρώπινη. Ιδιωτική. Άμεση. Συντροφική. Το αναζητούσαν σαν μία απόδραση από την καθημερινότητα που κάθε φορά έριχνε τα σύνορα της φαντασίας τους. Κατάφερε να γίνει μία μαγική συνθήκη επικοινωνίας και οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό συνοδεύεται από νοσταλγία.
Από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, η ερτζιανή θεατρική σκηνή του Αθήνα 9.84 (στη συχνότητα 9.83) ανοίγει την αυλαία της με την εκπομπή «Πλατεία Θεάτρου» για να φιλοξενήσει ένα μικρό θησαυρό από νεοελληνικά έργα. Γνωστά και πρωτοεμφανιζόμενα. Κωμωδίες, μονολόγους, δράματα, βιογραφίες και αφηγήσεις με αποσπάσματα ζωής. Έργα φυγής, αντισυμβατικά, ρεαλιστικά και έργα εποχής. Σάτιρες και ρομαντικές ιστορίες που μιλούν για την αιώνια αγάπη. Έργα που έχουν διανύσει μία πετυχημένη πορεία επί σκηνής.
Έτσι, για 2 μήνες – κάθε Δευτέρα στις 21:00 - οι ακροατές του Αθήνα 9.84, θα επιστρέφουν νοερά σε πλατείες των θεάτρων για να ακούσουν καταξιωμένους αλλά και νέους ηθοποιούς να ερμηνεύουν γνωστά ελληνικά θεατρικά έργα:
«Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ιορδανίδη,
«Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαίδη, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη,
«Αβελάρδος και Ελοίζα» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού και μουσική Άγγελου Τριανταφύλλου,
«Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη και μουσική Χρήστου Θεοδώρου,
«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου,
«Χαρτοπόλεμος» του Βαγγέλη Ρωμνιού, σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, δραματουργία και επεξεργασία του Γιωργή Τσουρή,
«Καλιφόρνια ντρίμιν» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη,
«Δεν μ’ αγαπάς. Μ’ αγαπάς», το έργο και η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Ζούλια. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου. Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει η Ελεάνα Βραχάλη,
Το νέο έργο «Δελφίνοι» ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον Αθήνα 9.84,
«Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Θάνος Αλεξίου, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Σαράντος Γεωγλερής, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Γιώργος Γλάστρας, Ευγενία Δημητροπούλου, Θανάσης Δήμου, Τάσος Ιορδανίδης, Δημήτρης Κατσώνης, Χρήστος Κελαντώνης, Ελένη Κοκκίδου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Νατάσα Φαίη Κοσμίδου, Γιάννης Λεάκος, Θάνος Λέκκας, Στέφανος Ληναίος, Χριστίνα Μαξούρη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Μιχαλάκης, Κώστας Μπούντας, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Σοφία Πανάγου, Αργύρης Πανταζάρας, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αντωνίνα Παπαθανάσογλου, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Παπανδρέου, Μαρία Παπαφωτίου, Παύλος Πιέρρος, Ρένη Πιττακή, Φοίβος Ριμένας, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τζούλη Τσόλκα, Γιωργής Τσουρής, Έλλη Φωτίου, Αγνή Χιώτη, Γιώργος Χρυσοστόμου.
Τα podcast κάθε παράστασης, αμέσως μετά τη ραδιοφωνική τους μετάδοση, θα παραμένουν για μια εβδομάδα στο site του σταθμού διαθέσιμα για ακρόαση. Μετά το τέλος της εβδομάδας θα ενοικιάζονται με μια συμβολική τιμή και τα ποσοστά των εκτελεστικών δικαιωμάτων θα αποδίδονται σε όλους τους συντελεστές μέσω συμφωνίας του Αθήνα 9. 84 με τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα με τη ραδιοφωνική μετάδοση της «Πλατείας Θεάτρου», θα προβάλλεται στο σάιτ μας www.athina984.gr βίντεο οπτικής ερμηνείας κάθε έργου στη νοηματική γλώσσα το οποίο θα συνοδεύεται από πρόσθετους εξειδικευμένους υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.
Τα έργα ηχογραφούνται μέσα στο σταθμό, σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο, από τον ηχολήπτη του Αθήνα 9. 84, Πάνο Αργύρη.
Όλοι οι συντελεστές των παραστάσεων τηρούν τα μέτρα ασφαλείας/προστασίας και πριν τις ηχογραφήσεις κάνουν rapid test, σε συνεργασία με τα Πρότυπα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα Medicity.
Εκτέλεση Παραγωγής :
Ηχολήπτης : Πάνος Αργύρης
Συντονισμός Project : Μαργαρίτα Μυτιληναίου
Γραφιστική Επιμέλεια: The Button Design
Επικοινωνία: Γραφείο Τύπου 9.84
Σειρά μεταδόσεων Απριλίου και Μαΐου, ώρα 21:00.
Απρίλιος
Δευτέρα 19/4 : «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ιορδανίδη
Δευτέρα 26/4: «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη
«Το τάβλι» είναι μία κωμωδία χαρακτήρων, στην οποία αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να πιάσει την καλή».
Ο Φώντας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν για το πως θα πιάσουν την καλή και θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους. Το σχέδιο «όπως πάντα» καλά οργανωμένο και σίγουρο, μας δείχνει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά.
Οι δυο ήρωες μας, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και ο Κόλιας, πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.
Το "Τάβλι", είναι έργο προφητικό και γι' αυτό πάντα επίκαιρο, ανέβηκε πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια.
Από τότε, παρουσιάζεται συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.
Το podcast της παράστασης θα παραμείνει για μια εβδομάδα στο site του σταθμού διαθέσιμο για ακρόαση. Μετά το τέλος της εβδομάδας θα ενοικιάζεται με μια συμβολική τιμή και τα ποσοστά των εκτελεστικών δικαιωμάτων θα αποδίδονται σε όλους τους συντελεστές μέσω συμφωνίας του Αθήνα 9. 84 με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων.
Τα έργα ηχογραφούνται μέσα στο σταθμό, σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο από τον ηχολήπτη του Αθήνα 9. 84, Πάνο Αργύρη.
Στο site του σταθμού (www.athina984.gr), το έργο «Το τάβλι» - όπως και όλα τα θεατρικά έργα - την ώρα της ραδιοφωνικής του μετάδοσης, θα συνοδεύεται από βίντεο οπτικής ερμηνείας στη νοηματική γλώσσα και πρόσθετους εξειδικευμένους υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.
Όλοι οι συντελεστές των παραστάσεων τηρούν τα μέτρα ασφαλείας/προστασίας και πριν τις ηχογραφήσεις κάνουν rapid test, σε συνεργασία με τα Πρότυπα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα Medicity".
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Με τους: Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση
Μάιος
Δευτέρα 3/5: «Αβελάρδος και Ελοίζα» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού
Δευτέρα 10/5: «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη
Δευτέρα 17/5: «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου
Δευτέρα 24/5: «Χαρτοπόλεμος» του Βαγγέλη Ρωμνιού, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, δραματουργία και επεξεργασία του Γιωργή Τσουρή
Δευτέρα 31/5: «Καλιφόρνια ντρίμιν» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά
Ιούνιος
Δευτέρα 7/6: «Δεν μ’ αγαπάς. Μ’ αγαπάς», το έργο και η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Ζούλια και βασίζεται στο κείμενο της Φωτεινής Τσαλίκογλου
Δευτέρα 14/6 : «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου
Δευτέρα 21/6: «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη