ΒΗΜΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Τέσσερα χρόνια μετά το 2011 (που ως τότε και για μια εξαετία διεξαγόταν ανελλιπώς) ξαναζωντανεύει φέτος, τη χρονιά που το Μικρό Πολυτεχνείο κλείνει 12 χρόνια παρουσίας στο χώρο των τεχνών και της δια βίου μάθησης. Τον Νοέμβριο του 2011 ήταν θεματικό και λεγόταν «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Χώροι ως τότε διεξαγωγής, ο Φούρνος, το BIOS, το BOOZE, ο Μικρόκοσμος έως και η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. Πάντα πολυσυλλεκτικό, κοινωνικό, εξωστρεφές αλλά και με εσωτερικές παραγωγές του Μικρού Πολυτεχνείου όπως και διαγωνιστικά τμήματα Μονολόγων και Μονόπρακτων. Αφορούσε νέους ηθοποιούς, ερασιτέχνες και μη, και συγγραφείς ενώ τα βραβεία στα διαγωνιστικά μέρη του ήταν ανταποδοτικά.
Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά το συνοδεύουν και σήμερα.
ΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Πρωτίστως φέτος γίνεται το κατ’ εξοχήν διαγωνιστικό φεστιβάλ νέων δημιουργών της Θεατρικής Πράξης στην πόλη που δίνει δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό και σε ερασιτέχνες και χομπίστες. Παραμένει low budget, κινητό και ευέλικτο, απευθύνεται σε όσους ασχολούνται πειραματικά ή ερευνητικά με το θέατρο, δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς, υποδέχεται φιλόξενα όσους έχουν μια ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση.
Στην Κατηγορία «Ερμηνευτές» αφορά κυρίως σε νέους ηθοποιούς (ακόμα και μαθητές σχολών ή ερασιτέχνες) που θέλουν να ξεχωρίσουν ερμηνεύοντας έναν γνωστό ή άγνωστο, ακόμη και διασκευασμένο ή πειραγμένο κατά την κρίση τους μονόλογο.
Στην Κατηγορία «Δημιουργοί» αφορά σε νέους σκηνοθέτες που θέλουν να παρουσιάσουν ένα μονόπρακτο ή ένα μονόλογο που πρόσφατα σκηνοθέτησαν και να διεκδικήσουν, με τη διάκρισή τους, χώρο για δείχνουν τη δουλειά τους στο μέλλον, χωρίς να ξοδευτούν.
Στην Κατηγορία «Δραματουργοί» δίνει τη δυνατότητα σε νέους συγγραφείς να υποβάλλουν μικρής διάρκειας ολοκαίνουργια και άπαιχτα έργα (μονολόγους ή μονόπρακτα) τα οποία (αφού προκριθούν στο διαγωνιστικό τμήμα) παρουσιάζονται σε μορφή θεατρικού αναλογίου ή διαβάζονται στο κοινό που καλείται να εκφράσει τη γνώμη του ψηφίζοντας ότι του αρέσει, και δίνοντας στους νέους συγγραφείς που θα διακριθούν την ευκαιρία να σκηνοθετηθούν από καταξιωμένους σκηνοθέτες σε μια ενιαία παράσταση σε παραγωγή Μικρού Πολυτεχνείου που θα ανέβει σε θεατρική σκηνή 6 μήνες μετά.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ:
Στην Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ που μαζί με το κοινό θα αναδείξουν τους νικητές συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Κοραής Δαμάτης και Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, ο συγγραφέας Λένος Χρηστίδης, ο σκηνογράφος Γιώργος Λυντζέρης, η καλλιτεχνική υπεύθυνη του «-ισμός» Μέμα Γενεράλη ενώ την εποπτεία θα έχει ο συγγραφέας και μεταφραστής Ερρίκος Μπελιές. Όλοι τους θα δουν και θα εκτιμήσουν τη δουλειά των πρωτοεμφανιζόμενων ανθρώπων στο χώρο του Θεάτρου, από τις 14 έως τις 20 Δεκεμβρίου που θα διαρκεί το διαγωνιστικό τμήμα, δίνοντας τους μαζί με το Κοινό που επίσης ψηφίζει την δυνατότητα να ξεχωρίσουν.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ – ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΤΡΙΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ - ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ: Από την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι υποβολές συμμετοχών και για τις τρεις κατηγορίες. Ο τρόπος υποβολής για γραπτά έργα είναι μέσω email στο [email protected] με την ένδειξη POCKET. Για συμμετοχές νέων σχημάτων - ομάδων και ηθοποιών: οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείσουν μια συνέντευξη στο ΜΠ που θα τους δώσει την δυνατότητα να παρουσιάζουν, από τις 10/11 και κάθε Τρίτη έως την 1/12 τις προτάσεις τους στο κοινό. Κάπως έτσι θα προκριθούν οι συμμετοχές για όλες τις κατηγορίες. Η λήξη υποβολής συμμετοχών για γραπτά έργα είναι είναι η Παρασκευή 4/12 και για ομάδες / ηθοποιούς η Πέμπτη 10/12. Οι πρόβες θα κανονιστούν αμέσως μετά και εντός του Σ/ Κ που προηγείται του Φεστιβάλ.
Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ FESTIVAL: Το 7ο Φεστιβάλ λοιπόν (θα διαρκέσει και ακριβώς 7 Νύχτες πριν τις Γιορτές) θα διεξαχθεί στις αίθουσες του χώρου Τέχνης “-ισμός” και στο Pocket Stage του Μικρού Πολυτεχνείου από τις 14 ως τις 20 Δεκεμβρίου. Κάθε Θεατρική βραδιά στο Pocket Theatre Festival θα διαρκεί περίπου 3 ½ ώρες με κοινό εισιτήριο 7€ για όλες τις παραστάσεις ή ενιαίο εισιτήριο 35€ (κάρτα εισόδου) για όλες τις μέρες του, ενώ κάθε βράδυ θα παρουσιάζουν έργα στο διαγωνιστικό τμήμα τουλάχιστον 7 νέοι δημιουργοί.
CLOSING NIGHT με STORY TELLING FESTIVAL: 21 Δεκεμβρίου 2015, την πιο μεγάλη νύχτα του χρόνου, στην χειμερινή ισημερία, το φεστιβάλ θα ανακοινώσει τα βραβεία του και αμέσως μετά θα διεξαχθεί το 7Ο Story Telling Festival, ως ένα διαδραστικό, εορταστικό διαγωνιστικό Happening για νέους παραμυθάδες που θα μπορούν να αφηγηθούν by heart τις ιστορίες τους στο κοινό. Εδώ οι συμμετοχές δηλώνονται ακόμη και την ίδια νύχτα, αυτό που ψηφίζει είναι το κοινό αποκλειστικά και οι τρεις καλύτερες συμμετοχές που θα ξεχωρίσουν θα κερδίσουν σεμινάρια στο Μικρό Πολυτεχνείο για το 2016.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Πλ. Αγ. Ασωμάτων 7 Θησείο INFO 2103252998 & www.mikropolytexneio.gr
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : “POCKET STAGE” Μικρο Πολυτεχνείο: πλ. Αγίων Ασωμάτων 7 & “-ISMOS”, Τριπτολέμου 7 & Ευπατριδών 17, Γκάζι.