Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Δημήτρη Μυταρά, του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού με τη διεθνή καταξίωση, του πανεπιστημιακού δασκάλου της Σχολής Καλών Τεχνών που συνεργάστηκε πέντε φορές με το ΚΘΒΕ ως σκηνογράφος κι ενδυματολόγος, σε παραστάσεις που έμειναν στη μνήμη του θεατρικού κοινού. Η ζωή, το έργο, η προσωπικότητα και το ήθος του αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στη συλλογική μνήμη.
Με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953 - 1957) με δασκάλους τον Σπ. Παπαλουκά και τον Γ. Μόραλη, υπότροφος του Ι.Κ.Υ σπούδασε σκηνογραφία στο Παρίσι, με τους Λαμπίς και Ζ. Λ. Μπαρρώ (1961 - 1964), καθώς και εσωτερική διακόσμηση στη Metiers d’ Art. Από το 1964 έως το 1972 υπήρξε υπεύθυνος του Εργαστηρίου Εσωτερικής διακόσμησης του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου (Δοξιάδη) και από το 1969 άρχισε να διδάσκει στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, όπου εξελέγη καθηγητής το 1977 και διετέλεσε Πρύτανης από το 1982 έως το 1985. Επίσης, επιμελήθηκε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και ασχολήθηκε με την εικονογράφηση και με διάφορες εικαστικές εφαρμογές. Τοιχογραφίες του κοσμούν πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Παράλληλα ανέπτυξε και συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα και μελέτες για την τέχνη καθώς και ποίηση.
Ο Δημήτρης Μυταράς έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε πέντε παραστάσεις:
- «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας» του Γιώργου Θεοτοκά, σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη (1964). Σκηνικά, Κοστούμια.
- «Ένας εχθρός του λαού» του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη (1965). Σκηνικά, Κοστούμια.
- «Σιμωνίς» της Ζωής Καρέλλη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (1966). Σκηνικά, Κοστούμια.
- «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (1969). Σκηνικά.
- «Καυγάδες στην Κιότζα» του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α.Ευαγγελάτου (1980). Σκηνικά, Κοστούμια.