Από τη Ναντίν Αθανασίου
Θέλω μια στιγμή να φτάσει
που ότι με κρατάει να σπάσει
να ξεφύγω
μάλιστα κύριε, μάλιστα κύριε
Μία μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στη μεγάλη ψυχή του ελληνικού τραγουδιού. Τον Γιώργο Ζαμπέτα. Τον μεγάλο καλλιτέχνη, τον βιρτουόζο του μπουζουκιού! Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1925 και «έφυγε» μόλις 67 ετών στις 10 Μαρτίου του 1992.
Οι δημιουργίες του αξεπέραστες, τον κατατάσσουν στις υψηλότερες βαθμίδες του μουσικού στερεώματος. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είχε δηλώσει: «Ο Ζαμπέτας ως συνθέτης χωράει μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού. Ως μπουζουκτσής ήταν ο καλύτερος, από την άποψη του προσωπικού ήχου, αλλά σαν σώου-μαν ήταν μοναδικός. Ένας καλλιτέχνης που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική θα πρωταγωνιστούσε, πιθανότατα, στην παγκόσμια σκηνή!». Πόσο μεγάλη αλήθεια!
Στο θέατρο Αλίκη συμβαίνει κάτι απίστευτο! Ο Πέτρος Ζούλιας καταφέρνει να «ζωντανέψει» τον μεγάλο Ζαμπέτα στη σκηνή! Μέσα από τα βίντεο, τις δηλώσεις, την χαρακτηριστική φωνή του και ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών, ο αξέχαστος δημιουργός είναι κοντά μας. Τον Γιώργο Ζαμπέτα δεν τον υποδύεται κανένας ηθοποιός (πώς θα μπορούσε άλλωστε;) και όμως τον βλέπουμε… Είναι εκεί…. Ευφυές, διότι η σύγκριση θα ήταν αναπόφευκτη, εφόσον η μορφή και η μαγκιόρικη φωνή του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, που έχει τόσο λατρευτεί είναι πια μέσα στην ψυχή μας…
Ο Πέτρος Ζούλιας υπογράφει τα κείμενα και σκηνοθετεί με σεβασμό τη βιογραφία του καλλιτέχνη, αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο της κόρης του δημιουργού Kατερίνας Ζαμπέτα, με τον τίτλο «Γιώργος Ζαμπέτας. Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω» και χρησιμοποιώντας άφθονο οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της οικογένειας. Καθοδηγεί τις συνολικά αξιόλογες ερμηνείες των ηθοποιών. Η δουλειά του εμπνευσμένη, ευρηματική και επικεντρωμένη στη ανάδειξη αυτής της τεράστιας ψυχής, που ήταν ο Γιώργος Ζαμπέτας.
Το καλαίσθητο γεμάτο χρώματα σκηνικό της Αθανασίας Σμαραγδή, σε μια γειτονιά στο Αιγάλεω (την αγαπημένη γειτονιά του Ζαμπέτα) και τα κοστούμια εποχής από την Κατερίνα Παπανικολάου μας μεταφέρουν στην Ελλάδα του τότε και μας συγκινούν, ταξιδεύοντας μας σε μια άλλη εποχή, την εποχή των ελληνικών ταινιών, που επικρατούσε η αισιοδοξία, ο χορός και το τραγούδι.
Οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη τονίζουν συγκινησιακά την παράσταση και συμβάλλουν στο άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
Μέσα από την ιστορία του Ζαμπέτα βλέπουμε και ένα κομμάτι από την ιστορία της Ελλάδος. Κατοχή, εμφύλιος, δικτατορία, μεταπολίτευση. Τα περισσότερα τραγούδια του βιωματικά, μας λένε την ιστορία του. Δένουν με τους διαλόγους των ηθοποιών και μας διηγούνται την ίδια του τη ζωή.
Μία οκταμελής ορχήστρα παίζει ζωντανά όλα τα γνωστά του τραγούδια.
Ο Τάσος Χαλκιάς υποδύεται με απόλυτη φυσικότητα τον πατέρα του και μας υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά, γιατί είναι ένας τόσο σημαντικός ηθοποιός! Μας θυμίζει αυθεντικούς άντρες μιας περασμένης εποχής. Άντρες περήφανους, μάγκες, με λόγο και μπέσα.
Η Βίκυ Σταυροπούλου, που υποδύεται με ξεχωριστή ευαισθησία και τρυφερότητα τη σύζυγο του, τη δυναμική Αργυρώ, την ισχυρή γυναίκα πίσω από τον επιτυχημένο άντρα, είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Μας μαγεύει! Το εντυπωσιακό είναι πως όταν ανεβαίνει στη σκηνή δε μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της. Σκέρτσο, νάζι, τσαγανό και ταπεραμέντο! Με το ίδιο πάθος και την στόφα μιας μεγάλης θεατρίνας.
Ο Λευτέρης Ελευθερίου μας εκπλήσσει κάθε φορά. Μεταλλάσσεται! Ο ταλαντούχος ηθοποιός υποδύεται τον Θόδωρο, τον φίλο και συνεργάτη του Ζαμπέτα και με απαράμιλλη άνεση χρησιμοποιεί το σώμα και τις εκφράσεις του προσώπου του. Σαρωτικός και αυθόρμητος όπως πάντα.
Η Ελένη Καρακάση, αποδίδοντας τον ρόλο της αδερφής του, μας δίνει μία ολοκληρωμένη ερμηνεία, που τη χαρακτηρίζει η φυσικότητα και γλυκύτητα. Η φωνή της χαρακτηριστική και τεράστια, απογειώνει τις μεγάλες επιτυχίες του δημιουργού.
Η Χριστίνα Τσάφου στον ρόλο της μητέρας συγκινητική και ρεαλιστική και ο Μάκης Πατέλης στον ρόλο του «Τσάντα», του ανθρώπου, που έδινε στίχους στον Ζαμπέτα μας συγκινεί με την ερμηνεία του.
Συμμετέχουν επίσης οι: Βανέσσα Αδαμοπούλου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Στεφανία Δράκου, Κωνσταντίνος Κακούρης, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Ιωάννης Κοντέλλης, Απόστολος Μάγγανος, Δημήτρης Μακρής, Λήδα Μανουσάκη, Ειρήνη Τασούλα, Γιώργος Τσουρουνάκης και μας χαρίζουν όμορφες ερμηνείες. Ξεχωρίσαμε τους Αντώνη Βαρθαλίτη και Θεμιστοκλή Καρποδίνη για τις εξαιρετικές φωνές τους!
Μάλιστα, λοιπόν, Κύριε Ζαμπέτα είσαστε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής! Και ας μην τιμηθήκατε όσο έπρεπε… Και ας σας έκλεισαν οι πόρτες από την ελληνική δισκογραφία το 1980… Και ας μην επαινεθήκατε όσο έπρεπε για το διάσημο Συρτάκι σας (μας πια)… Εμείς θα τραγουδούμε για πάντα «Πού σαι Θανάση;», θα μελαγχολούμε με τα «Δειλινά», θα χορεύουμε με το «Φανταράκι», θα ερωτευόμαστε με το «Σταλιά σταλιά» και θα συγκινούμαστε με τα «Χίλια περιστέρια».
Μεγάλη η ευθύνη για την παράσταση αυτή! Απόλυτα επιτυχημένο, όμως, το εγχείρημα. Φόρος τιμής στον μεγάλο Ζαμπέτα από όλους τους συντελεστές. Φόρος τιμής και από εμένα στον πατέρα μου, που του την αφιερώνω…
Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ
[…] Source: Κριτική για την παράσταση “Μάλιστα Κύριε Ζαμπέτα̶… […]