Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής
Γιατί διαλέξατε αυτό το έργο; Τι το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα έργα του Σαίξπηρ;
Ο λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο ιστορικό δράμα, είναι το γεγονός ότι είναι ένα βαθιά πολιτικό έργο . Τον πολιτικό του λόγο δεν τον αρθρώνουν μόνο βασιλείς ή θεσμικοί φορείς, αλλά και απλοί άνθρωποι: πολίτες, φύλακες και μικρά παιδιά. Πολιτικός λόγος στο συγκεκριμένο έργο σημαίνει το πως οι άνθρωποι δρουν με βάση το συμφέρον τους, πως παροτρύνουν και πιέζουν τον εαυτό τους να χειραγωγηθεί και να χειραγωγήσει. Συν τοις άλλοις, συνηγόρησε πολύ στην επιλογή μου το ότι σ' ένα τόσο δύσκολο έργο τη μετάφραση την έχει κάνει ένας αγαπημένος μου δάσκαλος και ηθοποιός, ο Νίκος ο Χατζόπουλος, και τέλος, το ότι το έργο αυτό παρουσιάζεται μόλις για δεύτερη φορά στην Ελλάδα.
Είναι εύκολο να βρούμε θετικά στοιχεία στους χαρακτήρες του Σαίξπηρ?
Όσο υπερβολικοί και καρικατούρες κι αν είναι, μέσα στο προσωπικό τους δράμα που βιώνουν, παράλληλα είναι βαθιά ανθρώπινοι. Στον Βασιλιά Ιωάννη ενώ κάθε χαρακτήρας έχει ένα πανίσχυρο συμφέρον που πρέπει να προασπίσει , παρ’ όλα αυτά καταφέρνει στην πορεία του έργου να επηρεαστεί από τα πάθη του και τα γεγονότα. Αυτό το πράγμα κρύβει μέσα του κάτι ουσιαστικά προσιτό, οικείο και ανθρώπινο.
Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε ένα έργο του Σαίξπηρ στο θέατρο Vault που δεν έχει την κλασσική σκηνή;
Τα κλασσικά έργα είναι κλασσικά γιατί παίζονταν πριν από εμάς και θα παίζονται και μετά από εμάς. Αύτη τους η δυναμική τα χρίζει διαχρονικά και ανοικτά σε προσαρμογή και πειραματισμούς. Η σκηνή του Vault είναι ιδανική στο να αγκαλιάσει μια θεατρική πρόκληση και να αποδώσει μια οικουμενική αισθητική.
Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση μέσα από το κείμενο και γιατί;
Ωω, είναι πολλές. Η Λαίδη Κοστάνς ερωτοτροπεί με τον πόνο της κάθε φορά που εμφανίζεται επί σκηνής. Νομίζω πως μαγεύομαι κάθε φορά που ακούω τα λόγια αυτού του χαρακτήρα. Ωστόσο, θα επιλέξω μια άλλη φράση χωρίς να την δικαιολογήσω. Σε κάποια στιγμή, όταν ο νεαρός Αρθούρος που βρίσκεται σ’ ένα μπουντρούμι συνειδητοποιεί πως ο βασανισμός του πλησιάζει , λέει: "αυτά τα πράγματα μόνο σ’ αυτόν τον σιδερένιο αιώνα γίνονται".
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Ο Βασιλιάς Ιωάννης αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και γι’ αυτόν τον λόγο δόθηκε παράταση για 8 ακόμα παραστάσεις – από 18 Απριλίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. Επίσης, τα τελευταία χρόνια διδάσκω στη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιά, με την οποία θα ανεβάσουμε την παράσταση «Φανταστικές Ιστορίες» του Χέρμαν Έσσε.
Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ
[…] […]