32οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων Δήμου Ζωγράφου

Σχετικά

Για 32η  συνεχή χρονιά, η πόλη του Ζωγράφου  φιλοξενεί μία μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στο θέατρο, την έμπνευση, το όραμα  και τη  χαρά της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων, φέτος, ανοίγουν αυλαία στις 5 Σεπτεμβρίου και τελειώνουν στις 24 Σεπτεμβρίου. Το «τρίτο κουδούνι»,  θα «χτυπάει» κάθε βράδυ στις 21:00, στο Υπαίθριο Θέατρο του Δήμου Ζωγράφου.

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης μας, που διοργανώνεται από  το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Αθλητισμού, και έχει  στόχο να προσφέρει βήμα έκφρασης  στους «εραστές» της τέχνης που επιμένουν να αναζητούν δημιουργική διέξοδο στον πολιτισμό.

Για μία ακόμα χρονιά, θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, θα συναντηθούν για να παρουσιάσουν το έργο τους, να ανταλλάξουν τις εμπειρίες - προβληματισμούς τους  και να μεταφέρουν στο κοινό, το πάθος τους για τη δημιουργία και  την τέχνη του θεάτρου.

Στη διάρκεια του φετινού  θεσμού,  εκτός από το διαγωνιστικό μέρος  το οποίο θα διαρκέσει  από τις 8 ως τις 16 Σεπτεμβρίου και στο οποίο λαμβάνουν μέρος οι ερασιτεχνικές ομάδες που επιλέχθηκαν από την προκριματική επιτροπή, θα παρουσιαστούν επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις αλλά και συναυλίες. Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Ρίτα Αντωνοπούλου, συναντά τον σπουδαίο πιανίστα και συνθέτη θεατρικής και κινηματογραφικής μουσικής Θοδωρή Οικονόμου σε μία ξεχωριστή μουσική βραδιά, ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου ο Παύλος Παυλίδης trio live, μας θυμίζει αγαπημένα τραγούδια από τη μουσική πορεία του. Στις 7 Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη παίρνουν, ο Λευτέρης Ελευθερίου και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος  δίνοντας έμφαση στο γέλιο και την κωμωδία σε ένα απολαυστικό μουσικοθεατρικό δρώμενο  με τίτλο  «Με Την Όπισθεν»  Στις 17 Σεπτεμβρίου, βραδιά της απονομής των βραβείων, θα απολαύσουμε το ιταλικό εκκεντρικό κωμικό ντουέτο  Lucchettino, με την παράσταση «Μάγοι για μία μόνο νύχτα». Τέλος από τις  20 έως 23 Σεπτεμβρίου η ομάδα του θεατρικού Εργαστηρίου ΝΠΔΔ Δήμου Ζωγράφου  θα παρουσιάσει τη δική της παράσταση με το έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός», σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου.

Στο πλαίσιο των 32ων Θεατρικών Αγώνων θα διεξαχθούν από καταξιωμένους δασκάλους  δωρεάν  σεμινάρια και εργαστήρια κεντρικός άξονας των οποίων είναι το Γέλιο και η Κωμωδία.  Από τον Αριστοφάνη μέχρι τον Σαίξπηρ, και από τους κλόουν της commedia dell’arte μέχρι τον Ροΐδη και τη σημερινή κωμωδία. Γιατί, όπως συνηθίζεται να λέγεται, “ η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε”. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν  στους υπέροχους χώρους του Μουσείου «Μαρίκα Κοτοπούλη», της Βίλας Ζωγράφου και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά, και σε  συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, θα πραγματοποιηθεί στη Βίλα Ζωγράφου, ημερίδα - συνάντηση ερασιτεχνικών ομάδων  με θέμα «Ανιχνεύοντας τα όρια  του Ερασιτεχνικού Θεάτρου», στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και γνώσης αλλά και καταγραφής του σημερινού γίγνεσθαι στο χώρο της ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας.

Τέλος, στις 24/9, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  των 70 χρόνων του Δήμου Ζωγράφου  θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Πρωταγωνιστές και δημιουργοί της πόλης μας», αφιέρωμα  σε ηθοποιούς που γεννήθηκαν ή έζησαν στου Ζωγράφου.

Σας περιμένουμε όλους στην  φθινοπωρινή γιορτή πολιτισμού και Αλληλεγγύης.  Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης συγκεντρώνουμε τρόφιμα και φάρμακα για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ζωγράφου και για όσους τα έχουν ανάγκη.

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της προκριματικής και κριτικής επιτροπής για την συμβολή και την υποστήριξη τους στην επιτυχή διοργάνωση των 32οιΠανελλήνιων Θεατρικών Αγώνων

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Νικαίτη Κοντούρη-σκηνοθέτης

Μέλη: Έρση Βασιλικιώτη, σκηνοθέτης, Δάφνη Ρόκου-σκηνογράφος, εικαστικός, Θανάσης Χαλκιάς-ηθοποιός , σκηνοθέτης, Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά-συνθέτις

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος : Θανάσης Κουρλαμπάς-ηθοποιός

Μέλη: Θεόδωρος Εσπίριτου-σκηνοθέτης, καθηγητής θεάτρου, Δημήτρης Ντασκας-ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου

Σχεδιασμός –επιμέλεια διοργάνωσης: Δημήτρης Ντάσκας-ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου

INFOΓρ. Πολιτισμού ΝΠΔΔ τηλ.: 210-7481396, 210-7713802

 

Ακολουθεί  το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης

α) Συναυλίες/θεατρικές παραστάσεις/ εργαστήρια σεμινάρια/ημερίδα

β) Πρόγραμμα των σεμιναρίων και διευκρινήσεις δήλωσης συμμετοχής

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ρίτα Αντωνοπούλου- Θοδωρής Οικονόμου (Συναυλία) /Yπαίθριο Δημοτικό Θέατρο

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Παύλος  Παυλίδης  Trio live (Συναυλία ) /Yπαίθριο Δημοτικό Θέατρο

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Mε την όπισθεν” με τους Λευτέρη Ελευθερίου – Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο (Μουσικοθεατρική παράσταση) /Yπαίθριο Δημοτικό Θέατρο

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ
Yπαίθριο Δημοτικό Θέατρο/ Ώρα  21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Θεατρική Ομάδα «Κλεψύδρα»/ « Γάζα» -  μαρτυρίες  παιδιών  που βίωσαν τον πόλεμο της Γάζας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Δημοτική Θεατρική Ομάδα Λαυρίου «Εξόρυξη» Ν.Π.Δ.Δ.ΘΟΡΙΚΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ/«Ψηλά απ’ τη γέφυρα» του Άρθουρ Μίλλερ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Θεατρική Ομάδα  «Παρά ένα»/«Η προξενήτρα» του  Θόρντον Ουάιλντερ

ΤΡΙΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Θεατρική Ομάδα Λυκόβρυσης – Πεύκης/«Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλλο

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Θεατρικός Όμιλος Ψυχικού/ «Οι 12 ένορκοι»  βασισμένο στο σενάριο του Ρέτζιναλντ Ρόουζ

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Θεατρική  Ομάδα  Πάτρας «Υποκριτές»  /«Μην ενοχλείτε» του  Πάνου Μίχα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Πολιτιστικός Σύλλογος Περιγιαλίου  «ΑΠΟΛΛΩΝ»/«Μάνα  Μητέρα  Μαμά» του Γιώργου Διαλεγμένου

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις» Ακράτας» / «Μανδραγόρας»  του Νικολό Μακιαβέλι

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ                                                                   
Θεατρική Ομάδα  «ΚΩΜΩΔΟΙ»/ «Ευκαριστώ κυρία» του Τζίμη Πολίτη

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ /Yπαίθριο Δημοτικό Θέατρο

  • Τελετή Λήξης - Απονομή βραβείων / Ώρα  20:00
  • «Μάγοι για μία μόνο νύχτα»/ από τους «Lucchettino» (παράσταση) / Ώρα  21:00

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«Ανιχνεύοντας τα όρια  του Ερασιτεχνικού Θεάτρου» (Ημερίδα) /Ώρα  16.00– 22.00 /Βίλα Ζωγράφου

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, και το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο των 32ων Πανελλήνιων Θεατρικών Αγώνων Ερασιτεχνικών Θιάσων Δήμου Ζωγράφου, την πρώτη συνάντηση ερασιτεχνικών ομάδων και ατόμων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ερασιτεχνικού θέατρου. Στόχος της εν λόγω συνάντησης είναι η δημιουργία ενός «χώρου»  ανταλλαγής εμπειριών και γνώσης και το άνοιγμα ενός γόνιμου διαλόγου για το ερασιτεχνικό θέατρο προκειμένου να  ανιχνευτούν  τα οριά του, να καταγραφεί το σημερινό γίγνεσθαι στο χώρο της ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας, αλλά και να διερευνηθούν οι σημερινές και μελλοντικές δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξής του. Η ημερίδα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, παρεμβάσεις και συζητήσεις. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΠΕΜΠΤΗ 20/9 – ΚΥΡΙΑΚΗ 23/9
Θεατρικό Εργαστήρι ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού /«Όνειρο Θερινής Νυκτός» Ουίλλιαμ Σαίξπηρ/Yπαίθριο Δημοτικό Θέατρο

 

ΔΕΥΤΕΡΑ  24/9   
ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Πρωταγωνιστές και δημιουργοί της πόλης μας (εκδήλωση-αφιέρωμα) / Ώρα  21:00/Yπαίθριο Δημοτικό Θέατρο

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν Σεμινάρια – Εργαστήρια

 

Το Γέλιο και η Κωμωδία είναι και ο κεντρικός άξονας των φετινών σεμιναρίων και εργαστηρίων που πραγματοποιούνται από καταξιωμένους δασκάλους στο πλαίσιο των 32ων Θεατρικών Αγώνων: Από τον Αριστοφάνη μέχρι τον Σαίξπηρ, και από τους κλόουν της commedia dellarte μέχρι τον Ροΐδη και τη σημερινή κωμωδία. Γιατί, όπως συνηθίζεται να λέγεται, “ η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε”.  Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν.  Ακολουθούν σχετικές διευκρινήσεις.

1.«Η μέθοδος Μιχαήλ Τσέχωφ» με τη Δήμητρα Λαρεντζάκη*

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7, ΣΑΒΒΑΤΟ 8 και ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ/ Ώρα 17:00-20:00/Βίλα Ζωγράφου

Υλικό αναφοράς: Το έργο « Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», του Σαίξπηρ.

Από το σώμα του ηθοποιού στο σώμα του ρόλου. Με εργαλεία τον αυτοσχεδιασμό πάνω στις βασικές αρχές της μεθόδου του Μιχαήλ Τσέχωφ και τον τρόπο με τον οποίον αυτές οι αρχές μπορούν να παράγουν εμπειρίες συμπεριφοράς και συναισθημάτων, με αφετηρία την περιοχή του υποσυνείδητου. Πώς από την ανακάλυψη του αρχέτυπου, με την ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας, μετασχηματίζονται τα συναισθήματα.

*Η Δήμητρα Λαρεντζάκη είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ήρθε σε επαφή με τις βασικές αρχές της σχολής του Ζακ Λεκόκ στο Παρίσι, παρακολουθώντας σεμινάριο με την “Compangie Tournemine”, ενώ μελέτησε την μέθοδο του Μιχαήλ Τσέχωφ με δασκάλα την Ταμίλα  Κουλίεβα.

2.«Make them laugh» (Μέικ δεμ λαφ - kantous na gelasoun :-)) με τον Βαγγέλη Χατζηνικολάου*

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 και ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ/ Ώρα 11:00-14:00/ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ: Για όσους νομίζουν ότι μπορούν να γράψουν κωμωδία αλλά και για όσους είναι σίγουροι ότι ΔΕΝ μπορούν!

Πώς ορίζεται η κωμωδία; Πώς γράφεται η κωμωδία; Τι είναι αστείο; Τι είναι γελοίο;

Γιατί γελάμε; Με τι γελάμε;

Χιούμορ. Τι είναι και πώς διαμορφώνεται;

Ας γράψουμε μια κωμωδία. Ας τους κάνουμε να γελάσουν.

 

 

*Ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου έχει γράψει κωμωδίες (άσπρες και μαύρες!) για το θέατρο και την τηλεόραση. Το θεατρικό του έργο "Press the button" βραβεύτηκε ως το καλύτερο νεοελληνικό έργο για το 2005 από το κοινό του περιοδικού "Αθηνόραμα". Η κωμωδία "Μόλις χώρισα" που έγραψε σε συνεργασία με τον Β. Μυριανθόπουλο έχει ανέβει σε Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία, έχει γίνει κινηματογραφική ταινία και συνέχισε και φέτος το καλοκαίρι με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

 

 

3.«Κατασκευή Μαριονέτας» με την Ιρίνα Μπόικο*

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 και ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ/ Ώρα 11:00 – 14:00/ΜΟΥΣΕΙΟ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

 

1/ Κούκλες και αντικείμενα. Η μαριονέτα ως εκφραστικό μέσο.
Μια μικρή εισαγωγή στο κουκλοθέατρο.
2/ Το γέλιο στο κουκλοθέατρο, το γέλιο ως χαρά, ως δύναμη, ως λύτρωση, ως στήριγμα.
3/ Φτιάχνουμε την ιστορία μας, στο πλαίσιο του θεματικού άξονα των σεμιναρίων του φετινού φεστιβάλ : «Το γέλιο»
4/ Κατασκευάζουμε μια μαριονέτα για την ιστορία μας.
5/ Μαθαίνουμε το χειρισμό της
6/ Παρουσιάζουμε την ιστορία μας.

 

*Η Ιρίνα Μπόικο είναι ιδρύτρια του Θεάτρου Κούκλας «White Puppet» και σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου. Έχει διδάξει Κουκλοθέατρο σε δημόσια σχολεία της Αθήνας, καθώς και σε θεατρικά και κινηματογραφικά σεμινάρια για παιδιά και ενηλίκους σε όλη την Ελλάδα (Μικρό Πολυτεχνείο, Βέροια, Δονούσα, Μήλος, Ξάνθη, Καβάλα, Χανιά)

4.«Πώς να σε κάνω να γελάς κάνοντας τίποτα» με τους LUCCHETTINO*

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 και ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ/ Ώρα 17:00-20:00/ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς οι μεγάλοι κλόουν κάνουν τους ανθρώπους να γελούν; Προφανώς δεν κάνουν τίποτα.

Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι δεν κάνουν τίποτα, αλλά κάθε μία από τις ενέργειές τους είναι αποτέλεσμα ενός εσωτερικού μηχανισμού που προέρχεται από το παράδοξο της ύπαρξης του ανθρώπου. Αυτός ακριβώς θα είναι ο σκοπός του εργαστηρίου: μέσω στοχοθετημένων ασκήσεων, οι συμμετέχοντες θα βρεθούν να ζουν και να εμβαθύνουν σε αυτήν την ψυχολογική κατάσταση και θα ανακαλύψουν ότι το γέλιο είναι παρενέργεια αυτής της διαδικασίας...

*Το εκκεντρικό κωμικό ντουέτο των Luca & Tino έχουν τις ρίζες τους στο σωματικό θέατρο, στην παραδοσιακή τέχνη του κλόουν, στο τσίρκο και στην Commedia dellArte. Από το 1992 οι Luca & Tino έχουν πάρει μέρος στα πιο σημαντικά φεστιβάλ κωμικού θεάτρου στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Έχουν κερδίσει πολλά βραβεία στην Ιταλία και στον υπόλοιπο κόσμο και  εμφανίζονται συχνά στην ιταλική τηλεόραση.

 

 

 

 

5.«Η φωνή του ηθοποιού» με τον Κωστή Σφυρικίδη*

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 και ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  /ώρα 11:00 – 14:00/ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Η Φωνή έχει έναν πολύ σύνθετο ρόλο: να εκφράζει με σαφήνεια όλο τον πλούτο των συναισθηματικών αποχρώσεων που διεκδικούν το χώρο τους στο πεδίο της έκφρασης. Το σύστημα Linklater, που διδάσκεται στα κορυφαία Πανεπιστήμια και στις σημαντικότερες Δραματικές Σχολές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αντιλαμβάνεται τη φωνή πρώτιστα ως μέσο επικοινωνίας. Στόχος του είναι να απαλλάξει τον ηθοποιό, αλλά και τον καθημερινό χρήστη του λόγου, από παράγοντες που εμποδίζουν την ελεύθερη, αβίαστη, φυσική έκφραση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος σωματικών, αναπνευστικών και φωνητικών ασκήσεων με τελικό σκοπό την εφαρμογή τους σ΄ ένα ευρύ φάσμα κειμένων, από το Δημοτικό Τραγούδι έως το Αρχαίο Δράμα.

*Ο Κωστής Σφυρικίδης σπούδασε αγωγή και χρήση της ανθρώπινης φωνής με την Κristin Linklater στο εξελιγμένο από την ίδια σύστημα "Freeing the Natural Voice" από όπου αποφοίτησε έχοντας πιστοποιηθεί ως "Designated Linklater Teacher". Από το 1994 έχει διδάξει σε Δραματικές Σχολές, στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και ΑΠΘ, καθώς και ιδιωτικά.

6.«Ο ηθοποιός και τα εργαλεία του»  με την Ναταλία Στυλιανού*

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 και ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ/ Ώρα 11:00-14:30/ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Παίρνοντας ως αφορμή τον Πλούτο του Αριστοφάνη και με επίκεντρο τον χαρακτήρα του Καρίων (υπηρέτης του Χρεμύλου) θα έρθουμε σε επαφή, πρώτον με το κωμικό στοιχείο του σπουδαίου αυτού ποιητή και δεύτερον με τα εργαλεία που χρειάζεται να διαθέτει ένας ηθοποιός για την σωματοποίηση του υλικού του. Συνεπώς, αρχικά η κατανόηση του. α)Το υλικό δεν θα πρέπει να  είναι κάτι ξένο από μένα αλλά εγώ μέσα σε συγκεκριμένες προτεινόμενες συνθήκες, β)Η σωματοποίηση του υλικού μέσα από την ουσιαστική χρήση του αυτοσχεδιασμού, γ)Η προετοιμασία του ηθοποιού (σώμα, φωνή, φαντασία) έτσι ώστε να συναντηθεί με το εκάστοτε υλικό. Μέσα από το σεμινάριο αυτό  θα δουλέψουμε πρακτικά τα εργαλεία του ηθοποιού  (φωνή, σώμα, φαντασία, αυτοσχεδιασμός) χρησιμοποιώντας διάφορες ασκήσεις τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό.

 

*Η Ναταλία Στυλιανού είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη. Από το 2001 μέχρι το 2007 υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου με σκηνοθέτη τον Σ. Λιβαθινό. Το 1996 πήρε το Κρατικό Βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία Ο Οργασμός της Αγελάδας. Σήμερα διδάσκει υποκριτική στο στούντιο της εταιρίας Ἕως-art και στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

 

7.«Περί γέλωτος» με τον Κώστα Παπακωνσταντίνου*

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21, ΣΑΒΒΑΤΟ 22 και ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ / Ώρα 17:00 – 20:00/ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Υλικό αναφοράς: Κείμενα του Εμμανουήλ Ροΐδη (Ψυχολογία συριανού συζύγου καθώς και κείμενα για την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896). Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με  μία σύντομη θεωρητική προσέγγιση του Γέλιου που θα περιλαμβάνει τα εξής βήματα: ορισμός του γέλιου, διαφορετικές θεωρήσεις του γέλιου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, φυσιολογία του γέλιου, μύες και όργανα που ενεργοποιούνται για να παραχθεί το γέλιο. Στη συνέχεια θα περάσουμε στην πράξη με: σωματικές ασκήσεις σχετικές με το γέλιο, δηλαδή ασκήσεις αναπνοής, διαφράγματος, ενεργοποίησης των μυών του προσώπου, φωνητικές ασκήσεις και παιχνίδια με εργαλείο το γέλιο

*Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου έχει σκηνοθετήσει, ανάμεσα σε άλλα, τα έργα «Οι Χαλασοχώρηδες» του Αλ. Παπαδιαμάντη, «Το Ρωμαϊκό Λουτρό» του Στανισλάβ Στρατίεβ,  «Η Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη,  «Αγγέλα» του Γ.Σεβαστίκογλου και «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» του Γ. Βιζυηνού.

Διευκρινίσεις για σεμινάρια-εργαστήρια θεάτρου

  1. Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο είναι συγκεκριμένος για να διασφαλίζεται η ποιότητα των σεμιναρίων.. Για την επιλογή των συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία αποστολής της αίτησης, ενώ σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής θα δοθεί προτεραιότητα στα μέλη των ερασιτεχνικών ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει αίτηση έως δύο σεμινάρια
  2. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής, η οποία θα αποστέλλεται από 16/8/2018 έως και 28/8/2018, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] , στην οποία θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Ονοματεπώνυμo αιτούντος.
  • Στοιχεία επικοινωνίας : (e-mail, τηλέφωνο)
  • Εκπαίδευση – Κατάρτιση
  • Ιδιότητα - Επάγγελμα
  • Τίτλος σεμιναρίου και όνομα διδάσκοντος (Πρώτη επιλογή)
  • Τίτλος σεμιναρίου και όνομα διδάσκοντος (Εναλλακτική επιλογή)
  1. Η ενημέρωση των αιτούντων για τη συμμετοχή στα σεμινάρια θα γίνει από τους διοργανωτές το αργότερο μέχρι 3/9/2018 με ενημερωτικό απαντητικό e-mail. Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής στο σεμινάριο είναι υποχρεωτική η ενημέρωση των διοργανωτών μέχρι 28/8/2018 (με αποστολή ενημερωτικού e-mail ακύρωσης).
  2. Όλοι οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα που θα τους επιτρέπουν να κινούνται με ευχέρεια.
  3. Η προσέλευση στον χώρο των σεμιναρίων θα γίνεται αυστηρά ένα τέταρτο πριν την ώρα έναρξης.
  4. Για το σεμινάριο «Κατασκευή Μαριονέτας» με την Ιρίνα Μπόικο*

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους  τα ακόλουθα υλικά: ξυλάκια (30 ξυλάκια 0,50 m),  Υφάσματα λευκά και πολύχρωμα, Μαλλιά πλεξίματος , Κόλλα ταχείας  πήξεως.

 

Χώροι Διεξαγωγής σεμιναρίων εργαστηρίων:
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ , Γ. Ζωγράφου 17, (είσοδος από πλατεία Αγ. Γεωργίου)
ΜΟΥΣΕΙΟ «Μαρίκα Κοτοπούλη», Αλ. Παναγούλη 17α
ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, Γεωργίου Ζωγράφου 13
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, Ανακρέοντος 60, ισόγειο

Περισσότερες πληροφορίες στο https://culturezografou.wordpress.com/
Tηλ.: 210 7481396, 210 7713802