Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Κώστα Γεωργουσόπουλου, ενός σημαντικού πνευματικού ανθρώπου με μεγάλη προσφορά στα Γράμματα, την Τέχνη και το Θέατρο, γνωστού και με το φιλολογικό ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης. Φιλόλογος, κριτικός θεάτρου, μεταφραστής, χρονογράφος, συγγραφέας, στιχουργός εμβληματικών τραγουδιών αλλά και δάσκαλος, αφοσιώθηκε, έως το τέλος, στη μελέτη της ιστορίας του Ελληνικού Θεάτρου και του αρχαίου δράματος, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη. Εργάστηκε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση.
Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου Δραματική ποίηση, που αποτέλεσε επί 25 χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 ήταν πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου.
Το 2008 τού απενεμήθη το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Επίσης, το 2006 το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορά του. Το 1986, για το έργο του «Τα μετά το θέατρο», έλαβε το 1ο Κρατικό Βραβείο δοκιμίου, ενώ για το έργο «Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ» το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2000). Μπήκε στον στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 από τις στήλες της εφημερίδας «Το Βήμα» και συνέχισε στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει στους εξής τόμους: Κλειδιά και κώδικες θεάτρου, Ι, Αρχαίο δράμα, 1982, ΙΙ, Ελληνικό Θέατρο, 1984, Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου, 1984, Τα μετά το θέατρο, 1985, Προσωπολατρία, 1992, Θίασος Ποικιλιών, 1993, Νήμα της στάθμης, 1996, Παγκόσμιο θέατρο, 1, Από τον Μένανδρο στον Ίψεν, 1998, Παγκόσμιο θέατρο, 2, Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ, 1999, Παγκόσμιο θέατρο, 3, Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ, 2000.
Με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Αμήχανον Τέχνημα», 1971, 1980 (μαζί με την «Παράβαση»), τα διηγήματα «Η Καμπάνα – Οδάξ», 1985, και τη συλλογή τραγουδιών τα οποία έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες («Χρονικό», «Η μεγάλη αγρυπνία», «Ιθαγένεια», Ανεξάρτητα τραγούδια, 1980). Επίσης, με το ίδιο ψευδώνυμο υπογράφει το μεταφραστικό έργο του, που έχει ως άξονα το αρχαίο δράμα.
Το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (Κ.Χ.Μύρης) έχει συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ, ως μεταφραστής, σε δώδεκα παραγωγές.
Συνεργασίες με το ΚΘΒΕ:
-
«Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, 2020, [Μετάφραση]
-
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2013, [Μετάφραση]
-
«Μικρά Διονύσια» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα & Γρηγόρη Καραντινάκη, 2011, [Σύνθεση κειμένων, Μετάφραση]
-
«Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2010, [Μετάφραση]
-
«ΑριστοFUNης, στη χώρα της ουτοπίας» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, 2008, [Μετάφραση]
-
«Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, 2007, [Μετάφραση]
-
«Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, 2006 [Μετάφραση]
-
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, 2005, [Μετάφραση]
-
«Εκάβη»/ «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία των Διαγόρα Χρονόπουλου / Γιάννη Ρήγα , 2001, [Μετάφραση]
-
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, 1996, [Μετάφραση]
-
«Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, 1983, [Μετάφραση]
-
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, 1980, [Μετάφραση]