Συνέντευξη με το Βασίλη Αφεντούλη με αφορμή την παράσταση " Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια; "

Επιμέλεια: Λιγνού Μαργαρίτα 

Η Βάνα Πεφάνη σας σκηνοθετεί μαζί με την Άννα Αδριανού σε μια υποθετική συζήτηση - συνέντευξη με τη θρυλική Λένι Ρίφενσταλ, πείτε μας λίγα λόγια…

Είναι ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο κείμενο του Άγγελου Ανδρεόπουλου, διασκευασμένο και σκηνοθετημένο από τη Βάνα Πεφάνη. Ένας δημοσιογράφος, με κριτική ματιά στα πράγματα, βρίσκεται με τη Λένι Ριφενσταλ, η οποία με το έργο της επηρέασε την πορεία του κινηματογράφου, αν και η ίδια αμφισβητήθηκε και επικρίθηκε για τις πολιτικές της πεποιθήσεις. Είναι μία συνέντευξη που μέσα από τον εξεταστικό της χαρακτήρα προσπαθεί να καταδείξει τη θέση της γυναίκας αυτής στα γεγονότα πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του Β Π.Π. και το κατά πόσο το έργο της υπήρξε προπαγανδιστικό όργανο για το Γ’ Ράιχ. Το έργο όμως, αναδεικνύει και παθογένειες, οι οποίες ακόμη και σήμερα ταλανίζουν την ανθρωπότητα και γεννά ερωτήματα για την τέχνη και την πολιτική της ευθύνη.

Η μεταφορά βιογραφιών στο σανίδι κατά τη γνώμη μου είναι μια δύσκολη συνθήκη στο θέατρο, ποια η δική σας γνώμη;

Θεωρώ ότι η μεταφορά μίας βιογραφίας είναι πολύ απαιτητική δουλειά, γιατί καλείσαι να αποδώσεις το βίωμα ενός ανθρώπου, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, έζησε και ενέργησε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από τις δικές μας. Και το βίωμα είναι κάτι που δεν μπορεί να συζητηθεί ή να αμφισβητηθεί και το βίωμα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από όσα η ιστορία κατέγραψε. Η παράστασή μας όμως, δεν είναι μία βιογραφία της Λένι Ρίφενσταλ, αλλά ένα debate μεταξύ δύο ανθρώπων με διαφορετική οπτική στα ιστορικά γεγονότα.

Τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει ως ανθρώπους και είναι πολύ βοηθητικό για την υποκριτική τέχνη;

Είμαι ένας άνθρωπος που τιμά και σέβεται τις ανθρώπινες σχέσεις. Και μέσα στο χώρο αυτό φροντίζω να πορεύομαι με ανθρώπους με τις ίδιες αξίες και αρχές για αυτό έχω συνεργασίες ετών, για τις οποίες αισθάνομαι πολύ τυχερός.

Η τέχνη έχει κοινές συνιστώσες με τα πολιτικά πιστεύω των ανθρώπων ή είναι ανεξάρτητο κομμάτι;

Η τέχνη είναι ανθρώπινο δημιούργημα και ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον. Δεν μπορεί να υπάρξει έργο ανεξάρτητο από το δημιουργό του. Επίσης, ένα έργο δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό, ξεκινώντας ήδη από τον Προμηθέα Δεσμώτη και την Αντιγόνη. Σκοπός της τέχνης ήταν πάντα να αφυπνίζει συνειδήσεις και να προχωρεί τη σκέψη του κοινού ένα βήμα παρά πέρα. Σαφέστατα όμως, η τέχνη πολλές φορές στρατεύτηκε για να προπαγανδίσει καθεστώτα και πολιτικές πεποιθήσεις.

Ποιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των δουλειών σας;

Πάντα ενδιαφερόμουν για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και για τις καλές συνεργασίες. Θέλω να υπάρχω σε μία ομάδα με καλή διάθεση αλλά και καλλιτεχνική αντίληψη, και κάθε συνεργασία να διευρύνει περισσότερο τους καλλιτεχνικούς μου ορίζοντες.

Τι έπεται;

Για την ώρα, είμαι στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ1, Ηλέκτρα, για δεύτερη σεζόν, και υπάρχουν συζητήσεις για επικείμενες συνεργασίες.

Πληροφορίες για την παράσταση: εδώ