«Μεταξύ παιδικής ηλικίας και ανθρώπινης φωνής. Αχ, καημένε μου ηθοποιέ!»

Η Chiara Guidi,

ιδρυτικό μέλος της Socìetas Raffaello Sanzio,έρχεται προσκεκλημένη του ερευνητικού προγράμματος ARCH στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει εργαστήριο και διάλεξη στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου στο Πόρτα, σε συνεργασία με την Ξένια Καλογεροπούλου και το Θωμά Μοσχόπουλο.

H διεθνώς διακεκριμένη δημιουργός και ερμηνεύτρια του θεάτρου, Chiara Guidi, έρχεται στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει διάλεξη και διήμερο εργαστήριο με τίτλο «Μεταξύ παιδικής ηλικίας και ανθρώπινης φωνής. Αχ, καημένε μου ηθοποιέ!» στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2015, στο Πόρτα.

Ειδικότερα, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της δημιουργού και συζήτηση με το κοινό με τη συμμετοχή της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, με συντονίστρια τη Δηώ Καγγελάρη , ενώ το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Η Chiara Guidi είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς ακτινοβολίας θιάσου Socìetas Raffaello Sanzio, από κοινού με τον κορυφαίο Ιταλό σκηνοθέτη Romeo Castellucci και την Claudia Castellucci. Η πολυσχιδής αυτή καλλιτέχνις έχει αναπτύξει μία μέθοδο που ερευνά τη σχέση του ήχου της φωνής με τον ήχο των εκφωνούμενων λέξεων. Αρχικά εστιάζει στην ίδια τη φωνή, την ανακαλύπτει, ώστε να την κάνει να παραγάγει όλους τους ηχητικούς χρωματισμούς και τόνους που διαθέτει. Εν συνεχεία μεταβαίνει στη διάσταση των λέξεων για να εξετάσει πώς είναι δομημένες και ποιο είναι το σημασιολογικό τους περιεχόμενο. Πιστεύει ότι μέσω της δύναμης του ήχου που παράγει η φωνή, οι λέξεις μέσα στο θέατρο μπορούν να δημιουργήσουν έναν χώρο όπου, ακόμη και με κλειστά τα μάτια, ο θεατής έχει την ικανότητα να βλέπει τα χρώματα, τις μορφές και τα αντικείμενα. Αναζητεί τη μουσική και όχι τη σημασία των λέξεων, επειδή στο εσωτερικό τους υπάρχει ήδη μια υπόγεια μουσικότητα, εντός της οποίας η γοητεία της φωνής μπορεί να ξανα-ανακαλύψει, με κάποια καθυστέρηση, ολόκληρο το υπολανθάνον σημασιολογικό περιεχόμενο των λέξεων.

Παράλληλα με την ερευνητική της δραστηριότητα για την ανθρώπινη φωνή, η Chiara Guidi έχει δημιουργήσει μια σειρά από παραστάσεις για παιδιά, καθώς το στοιχείο της παιδικότητας αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο μελέτης και πειραματισμού για την Socìetas Raffaello Sanzio. Από τις αρχές του 1990 διερευνά τους παιδικούς φόβους και την αναπαράστασή τους σε γνωστούς μύθους. Ως αποτέλεσμα της ερευνητικής της εργασίας, ανέβασε παραστάσεις όπως οι Μύθοι του Αισώπου, Χένσελ και Γκρέτελ, Οι Άθλοι του Ηρακλέους, Το τομάρι του γαϊδάρου, Η πρόβα ενός άλλου κόσμου, Μπεστιόνε, και η διάσημη διεθνής και μακρόβια δημιουργία της, ο Κοντορεβυθούλης. Επίσης διηύθυνε τη βραβευμένη Πειραματική Σχολή του Θεάτρου για Παιδιά (1995-1998).

Η Chiara Guidi μαζί με τη Socìetas Raffaello Sanzio, σε μια τριακονταετή και πλέον διαδρομή, έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ και θέατρα όλων των ηπείρων. Στο δημιουργικό αυτό πλαίσιο, η ίδια διερεύνησε την ηχητική διάσταση της σκηνής, σε συνεργασία με τον Αμερικανό συνθέτη Scott Gibbons σε έργα όπως το Il Combattimento [Η μονομαχία] πάνω σε μουσικές δημιουργίες του Claudio Monteverdi, μέχρι τον κύκλο της Tragedia Endogonidia [Ενδογονιδιακή Τραγωδία] (2002-2004) που παρουσιάστηκε στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Παράλληλα, η Chiara Guidi υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Santarcangelo dei Teatri (2009), ενώ από το 2008, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική, διευθύνει το Màntica, ένα φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής που πραγματοποιείται ετησίως στο Θέατρο Comandini στην πόλη Cesena. Το 2011 εγκαινιάζει τα Puerilia, ετήσιο φεστιβάλ παιδικού θεάτρου. Μεταξύ των πρόσφατων έργων της, το Poco lontano da qui [Λίγο πιο μακριά από εδώ] με την Ermanna Montanari, και το La Bambina dei Fiammiferi [Το κοριτσάκι με τα σπίρτα] για κοινό ενηλίκων και παιδιών με τον πιανίστα Fabrizio Ottaviucci, με τον οποίο δημιούργησε το 2013 τον μονόλογο Tifone [Τυφώνας] του Joseph Conrad. Το 2013 έλαβε τα βραβεία Premio al Maestro - Premio Nico Garrone, και Premio Speciale UBU για τα φεστιβάλ Puerilia και Màntica. Το 2014 παρουσίασε στο Campbelltown Arts Center, στην Αυστραλία, την παράσταση για παιδιά Jack and the beanstalk [Ο Τζακ και η φασολιά], σε συνεργασία με το φεστιβάλ της Αδελαΐδας, ενώ παράλληλα ανέβασε στην Ιταλία το Macbeth su Macbeth su Macbeth. Uno studio per la mano sinistra [Μάκβεθ επί του Μάκβεθ επί του Μάκβεθ. Μία σπουδή για αριστερό χέρι], σε συνεργασία με τον μουσικό Giuseppe Ielasi, την εικαστικό Francesca Grilli και τον τσελίστα Francesco Guerri. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Focus Jelinek (φεστιβάλ αφιερωμένο στη βραβευμένη συγγραφέα Elfriede Jelinek, που ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις της επαρχίας Emilia Romagna το 2014 και το 2015), μελοποίησε το κείμενο Nuvole. Casa σε συνεργασία με τον μπασίστα Daniele Roccato. Από το 2015 ως το 2018 έχει αναλάβει τη θέση της Artiste Associée (συνεργαζόμενης καλλιτέχνιδας) στο Théâtre Nouvelle Génération της Λυών, στη Γαλλία.

Η Chiara Guidi, έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένη από το Ερευνητικό Πρόγραμμα ARCH-Αρχειακή Έρευνα και Πολιτιστική Κληρονομιά. Το θεατρικό αρχείο της Socìetas Raffaello Sanzio, (το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Δράσης «Αριστεία ΙΙ» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα συνεργαζόμενα ιδρύματα). Το Ερευνητικό Πρόγραμμα ARCH αποσκοπεί στη διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας στο πεδίο των θεατρικών σπουδών. Η έρευνα αυτή εστιάζει σε δύο άξονες: α) εις βάθος μελέτη του έργου της θεατρικής ομάδας Socìetas Raffaello Sanzio, βασισμένη στην ανάλυση πολύτιμου πρωτογενούς υλικού και β) εργασία υποδομής που αφορά στη διάσωση, συντήρηση, καταγραφή, ταξινόμηση, οργάνωση, ψηφιοποίηση και διάχυση του αρχείου της ομάδας, ενός από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αρχεία της Ευρώπης.

Η Chiara Guidi προσφέρει το εργαστήριό της χωρίς προσωπική αμοιβή, ως ένα δώρο προς την Ελλάδα.

 

Διάλεξη της Chiara Guidi και συζήτηση με το κοινό

Συμμετέχουν: Ξένια Καλογεροπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος

Συντονισμός: Δηώ Καγγελάρη, θεατρολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου, 18.00-20.00, Πόρτα. Είσοδος δωρεάν.

 

Εργαστήριο «Μεταξύ παιδικής ηλικίας και ανθρώπινης φωνής. Αχ, καημένε μου ηθοποιέ!»

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, 18.00-22.00, Πόρτα, Συμβολική συμμετοχή: 25€

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής και αποστολή βιογραφικών: [email protected]. Προθεσμία μέχρι τις 15/10 ARCH | Facebook ARCH