Για άλλη μια χρονιά η Ομάδα CARTEL, πιστή στις αρχές της, τοποθετείται κοινωνικοπολιτικά απέναντι στην συγκεχυμένη πραγματικότητα που βιώνουμε και επιλέγει να φιλοξενηθούν, κατά τη διάρκεια της θεατρικής σεζόν 2015 – 2016, στον Τεχνοχώρο CARTEL, παραστάσεις καλλιτεχνών που αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές αγωνίες των ημερών μας.
Με το ίδιο κριτήριο έγινε και η επιλογή του φετινού έργου. Η πρόταση του Δημοσθένη Παπαδόπουλου να σκηνοθετήσει το «Καζιμίρ και Καρολίνα», του Έντεν φον Χόρβατ, βρήκε σύμφωνα τα ιδρυτικά μέλη της Ομάδας CARTEL, Βασίλη Μπισμπίκη, Παναγιώτη Σούλη, Φαίη Τζήμα, καθώς ταίριαζε απόλυτα με τη φιλοσοφία της ομάδας. Το έργο, παρότι γράφτηκε για την οικονομική κρίση του '30, φαντάζει ακόμη ανησυχητικά επίκαιρο. Αναδεικνύει αφ'ενός τις πολλαπλές εκφάνσεις της κρίσης, αφ'ετέρου πιστοποιεί αυτό που οι περισσότεροι αρνούμαστε να παραδεχτούμε: ότι δηλαδή, οι κανόνες και η λειτουργία του οικονομικού συστήματος επηρεάζει τις σχέσεις και τη λειτουργία των ανθρώπων.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η τιμή του εισιτηρίου, όλων των παραστάσεων, είναι προσιτή και υπάρχει πρόβλεψη περαιτέρω μείωσής του για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες όπως άνεργοι, φοιτητές κ.α.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ομάδα 7
«Ενώ το πλοίο ταξιδεύει»
της Γαλάτειας Καζαντζάκη
Από 26 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου 2015
Η ιστορία μας εκτυλίσσεται σε ένα «σαπιοκάραβο, που συνεχώς τρίζει», με προορισμό ένα νησί, την Τήνο, την Κω, την Μυτιλήνη ή την Λαμπεντούζα. Επιβάτες όλοι εμείς τότε και τώρα. Κοινό σημείο μας, η μάχη με την μοίρα, σε ένα ταξίδι διαφυγής με άγνωστο προορισμό....
Συνεχίζουμε με ανθρώπους που στριμώχνονται για να χωρέσουν, ανθρώπους που διακινδυνεύουν, που στοιβάζονται, που ελπίζουν, ανθρώπους που ταξιδεύουν.... και «που μοιάζουν σαν πεθαμένοι»
Συντελεστές:
Ιδέα – Σκηνοθεσία: Βίκυ Μαστρογιάννη
Δραματουργική επεξεργασία: Άννα Τσίχλη
Φωτισμοί, Φωτογραφία, Video Art: Γιώργος Ζαφειρίου
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Ελένη Νανοπούλου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Καλογερόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη–Βοηθός δραματολόγου-Δραμ. Έρευνα: Ευδοκία Δεληπέτρου
Βοηθός Β΄: Μαίρη Άσπρου
Βίντεο / Συμμετοχές: Βαγγέλης Παπαδάκης. Frank Bassleer, Ευδοκία Δεληπέτρου, Βασιλική Σκευοφύλαξ, Νίκος Χρηστίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Γιώργος Ανδράκης, Άλκης Ζούπας, Μαίρη Λούσυ, Βίκυ Μαστρογιάννη, Μάνος Παπαδάς, Μάριος Σουγιουτζόγλου
«Στα Σκοτεινά Making Movies»
του Γιώργου Ηλιόπουλου
Από 11 Νοεμβρίου 2015 έως 11 Φεβρουαρίου 2016
Υπάρχει μια στιγμή λίγο πριν κοιμηθούμε που οι άμυνες, οι αντιστάσεις και όλοι οι μηχανισμοί που έχουμε αναπτύξει καθώς μεγαλώνουμε για να αντέξουμε υποχωρούν... Ανοίγουν οι πόρτες που τόσο καλά, συνειδητά ή όχι, έχουμε φροντίσει να κλειδώσουμε και «αυτό» που πνίγουμε μέσα μας παρουσιάζεται μπροστά μας. Το “Στα Σκοτεινά – Making Movies” είναι μια σειρά από διαδοχικές ιστορίες ανθρώπων που συναντάμε καθημερινά και θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς. Δεν είναι μονόλογοι, αλλά μια σειρά διαλόγων σ’ ένα ημερολόγιο συναντήσεων – μια σειρά εξομολογήσεων. Μια άσκηση συνειδητοποίησης και κατανόησης. Είναι μια διαδρομή προς τα μέσα – μια συνάντηση με το σκοτάδι που θέλει να γίνει φως..
Συντελεστές :
Κείμενο: Γιώργος Ηλιόπουλος
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίλλυ Τερτήπη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά – Κοστούμια: Σοφία Λεγάτου
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
Φωτογραφίες παράστασης: Μαρία Σαλταούρα
Βίντεο: Γιώργος Τσιρογιάννης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ορέστης Τρίκας, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Λάζαρος Βασιλείου, Λία Τσάνα
Ομάδα «ΘΑ ΔΟΥΜΕ»
«Ο Ουρανός πάνω από την πόλη»
Από 20 Νοεμβρίου 2015 έως 21 Φεβρουαρίου 2016
Ένα έργο εμπνευσμένο από το κινηματογραφικό σενάριο Wings of desire (Τα φτερά του έρωτα) των Wim Wenders και Peter Handke (1987).
Μία πόλη που ψάχνει τα πατήματά της και την ύπαρξή της μέσα από τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές. Άνθρωποι που ζουν και συγκρούονται με την ανελέητη απλότητα της πραγματικότητας και την πνευματική τους οντότητα. Το ανθρώπινο ένστικτο αντανακλά την αγγελική του διάσταση, ως σκιά, πάνω στους τοίχους της πόλης. Η «ακροβασία» του είδους μας στην βίαιη προσαρμογή της εξέλιξης.
Μία ελεγεία για την ύπαρξη, την αναζήτηση, την αγάπη, τον έρωτα, την απώλεια, τη ζωή.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Λήδα Κουτεντάκη
Διασκευή-Δραματουργική Επεξεργασία: Σοφία Τσάκα
Σκηνοθεσία: Ακίνδυνος Γκίκας
Μουσική σύνθεση, Στίχοι Τραγoυδιών: Ούγκο Βάρβογλης
Σκηνογραφία-εικαστική επιμέλεια: Μαρία Αντωνιάδου
Διδασκαλία ακροβατικών: Μαρία Βαρβαντάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Κουτεντάκη
Αρχείο φωτογραφιών: Χάρις Κυριακίδη
Τεχνική επεξεργασία (εφέ) - Επιμέλεια ήχου: Ούγκο Βάρβογλης
Φωτισμοί Παράστασης: Φίλιππος Μπουραΐμης
Video promo - Teaser παράστασης: Μιχάλης Γλυνιαδάκης - Malyse Productions
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Ψαρουδάκης, Αφροδίτη Αντωνάκη, Ακίνδυνος Γκίκας, Βάσια Λακουμέντα, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Κωνσταντίνα Μatwali Κουτουλάκη, Νίκος Κρίκας, Ειρήνη Χατζηνίκου, Μαρία Αδάμου, Έλενα Δελακούρα.
Ομάδα VAGABOND (νικητές του 2ου SCRATCH Festival)
«SocialLies 2078»
της Ελβίνας Μποτονάκη
Από 23 Νοεμβρίου έως 29 Δεκεμβρίου 2015
2078: To Παγκόσμιο Σύστημα στην προσπάθεια του να αποτρέψει οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης ή συσπείρωσης των ανθρώπων εκτελεί παραδειγματικά πολίτες που δεν συμμορφώνονται με τις τρέχουσες κοινωνικο- πολιτικές αποφάσεις. Οι άνθρωποι ζουν χωρισμένοι σε κατηγορίες και δρουν ως προγραμματισμένα ρομπότ- χωρίς δικαίωμα ψήφου, προσωπικής βούλησης, ανθρώπινης συνείδησης. Η επικοινωνία μεταξύ των μελών της κοινωνίας είναι απαγορευτική και ελεγχόμενη και η αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους πραγματοποιείται μέσα σε εργαστηριακούς σωλήνες.
Άνθρωποι βουτηγμένοι στο <κοινωνικό ψέμα> μπορούν τελικά να διαφοροποιηθούν ανεξάρτητα και ασυμβίβαστα; Ή μήπως τα ισχυρά αρχέτυπα κοινωνικά πρότυπά θα τους ακολουθούν και θα τους βασανίζουν μέχρι την ολοκληρωτική τους εξάλειψη;
Συντελεστές:
Kείμενο/Σκηνοθεσία: Ελβίνα Μποτονάκη
Σκηνικά/ Κοστούμια: Δανάη Αναγνώστου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριλένα Στεφανή, Νίκος Ρουμπάκης, Ιάσονας Παπαματθαίου, Νεκτάριος Σμυρνάκης
« Π(εί)ραμα»
της Λουκίας Ανάγνου
Από 4 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2016
Στο πλαίσιο μιας ανθρωπολογικής μελέτης και έναντι αδρής χρηματική αμοιβής, ένας καθηγητής καλεί φιλήσυχους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε ένα ψυχολογικό πείραμα με θέμα την μάθηση.
Οι ρόλοι μοιράζονται τυχαία και ένα ιδιαίτερο παιχνίδι με θέμα την υπακοή στην εξουσία ξεκινάει.
Ποιά είναι τα όρια του καθενός;
Μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς υπό πίεση;
Αν του δώσεις μια ιδέα…;
Ένα άλλοθι…;
Μία παράσταση βασισμένη στο πείραμα του Μίλγκραμ.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Αντώνης Κωνσταντουδάκης
Κείμενο: Λουκία Ανάγνου
Make Up Artist: Έλλη Κριαρά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Ορφανού
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ναταλία Δήμου, Βάλη Μαυρίδη, Άννα Μιχαλοπούλου
Υπό την Αιγίδα: UNESCO Πειραιώς και Νήσων
Υποστήριξη: Γραφείο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας «ΨΥΧΟΡΡΟΠΙΑ»
Ομάδα CARTEL
«Καζιμίρ και Καρολίνα»
του Έντεν φον Χόρβατ
Από 26 Φεβρουαρίου έως 24 Απριλίου 2016
Ο Καζιμίρ χάνει τη δουλειά του. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο να χάσει και την Καρολίνα. Μία σειρά από λάθη που καταλήγουν στην αποξένωση και στον εγωισμό. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα οικονομικής κρίσης παρακολουθούμε πρόσωπα ανίκανα να την διαχειριστούν και πρόσωπα που παίζουν καλά το «παιχνίδι» και επωφελούνται από αυτήν. Σε μία εποχή όπου το χρήμα κυριαρχεί, ο πιο δυνατός κερδίζει Η ανεργία ως βασική αιτία μίας βαθειάς υπαρξιακής κρίσης. Έλλειψη παιδείας, ανευθυνότητα, ανωριμότητα, εγωισμός και μικροαστισμός που πάνω τους πλάθονται ακροδεξιές θέσεις. Μία ιστορία που δείχνει πώς το οικονομικό σύστημα επηρεάζει τις σχέσεις και την λειτουργία των ανθρώπων. Ένα έργο που γράφτηκε για την οικονομική κρίση του ΄30 και που δείχνει δυστυχώς πώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μία τραγωδία της καθημερινότητας. Η μπαλάντα της ανεργίας.
Συντελεστές :
Απόδοση, Σκηνοθεσία, Δραματουργική Επεξ: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Kenny MacLellan
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελεονώρα Αντωνιάδου, Ευτυχία Γιακουμή, Μάνος Καζαμίας, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Βασίλης Μπισμπίκης, Ιάσονας Παπαματθαίου, Μαρία Σκαφτούρα, Παναγιώτης Σούλης, Στέλιος Τυριακίδης
«Graffito, όπως άγριο»
σύνθεση θεατρικών έργων του Παύλου Μάτεσι
Από 7 Μαρτίου έως 26 Απριλίου 2016
Η παράσταση «Graffito, όπως άγριο» είναι βασισμένη σε θεατρικά έργα του Παύλου Μάτεσι, και σκηνοθεσία Κατερίνας Παπαναστασάτου.
Η ολοκληρωτική αποδόμηση μιας τυπικά δημοκρατικής κοινωνίας λόγω αιφνίδιας θανατηφόρας ασθένειας στη Βουλή αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να καταλάβουν την εξουσία πραξικοπηματικά η σέχτα των Μαυροφορεμένων σε συνεργασία με την Αυτοκέφαλη εκκλησία και την Τηλεόραση, που αρθρώνει το λόγο των εξουσιαστών. Τη νέα τάξη πραγμάτων βλέπουμε μέσα από τις ζωές τεσσάρων σοφά επιλεγμένων χαρακτήρων δοσμένων με το μοναδικό χιούμορ του Μάτεσι.
Ενός τραπεζικού υπαλλήλου μετά της συζύγου του, ζεύγος μάλλον αστικό της εννοούμενης ως «καλής κοινωνίας» και ενός καλλιτέχνη, που έχει να βγει από το σπίτι 4 χρόνια περιμένοντας την έμπνευση και της δικής του συζύγου, άριστο δείγμα δημοσίας υπαλλήλου.
Μαζί με την κατάρρευση της άλλοτε δημοκρατικά φερόμενης κοινωνίας καταρρέει και ολόκληρο το σύστημα σχέσεων και αξιών των ανθρώπων.
Τεχνόχωρος CARTEL
Διεύθυνση
Αγ. Άννης & Μικέλη 4 – Βοτανικός, στάση μετρό Ελαιώνας
Τηλ: 6939898258
Email: [email protected]
www.carteltexnoxoros.com