Τo KΘΒΕ υποδέχτηκε την διακεκριμένη συγγραφέα Άλκη Ζέη, η οποία επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 5ου ΒΙG DAY-αφιερώματος στον σπουδαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα, σκηνοθέτη και μεταφραστή, Γιώργο Σεβαστίκογλου.
Το βράδυ του Σαββάτου 16/4/16 η Άλκη Ζέη παρακολούθησε την «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, η οποία παρουσιάζεται με επιτυχία στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, ενώ μετά το τέλος της παράστασης επισκέφτηκε συγκινημένη τα καμαρίνια, δίνοντας συγχαρητήρια στους ηθοποιούς και στους συντελεστές της παραγωγής.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17/4/2016 στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και προλόγισε ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, η σύζυγός του Γ.Σεβαστίκογλoυ, Άλκη Ζέη και ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ και φίλος του, Νικηφόρος Παπανδρέου μοιράστηκαν μνήμες και αποκάλυψαν αθέατες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου δημιουργού.
Ο Νικηφόρος Παπανδρέου μίλησε για τα πενήντα χρόνια κοινής ζωής και θεατρικής δημιουργίας τα οποία συμπίπτουν με τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας αυτού του τόπου, άλλες πυρακτωμένες και επώδυνες και άλλες χαρούμενες, ενώ αναφερόμενος στο έργο του Γιώργου Σεβαστίκογλου τόνισε: «Από τις τρεις ιδιότητες του Γ.Σεβαστίκογλου, του συγγραφέα, του σκηνοθέτη και του δασκάλου θεωρώ ότι κυρίαρχη σε όγκο, χρόνο και μόχθο ήταν εκείνη του δασκάλου, καθώς δούλευε κάθε παράσταση σα να ήταν ένα εργαστήρι ηθοποιών». Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη σχέση του Σεβαστίκογλου με τη Θεσσαλονίκη και το ΚΘΒΕ, θυμίζοντας το ανέβασμα δύο ιστορικών παραστάσεων σε σκηνοθεσία του, «Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και «Οι τρεις αδελφές» του Aντόν Τσέχωφ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Άλκη Ζέη αποκάλυψε λεπτομέρειες από την κοινή πορεία ζωής και δημιουργίας με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, μεταφέροντάς μας στην πρώτη τους γνωριμία, στην Κατοχή στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της εξορίας στην Τασκένδη, στη Μόσχα, στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της χούντας, αλλά και στη μεταπολίτευση και την επιστροφή τους στην Ελλάδα, θυμίζοντας τα λόγια του Γάλλου σκηνοθέτη Antoine Vitez: «Στον Σεβαστίκογλου κανείς θαυμάζει όχι μόνο αυτά που έκανε αλλά κυρίως αυτά που θα μπορούσε να κάνει και τον εμπόδισε η ιστορία της Ελλάδας». Τέλος, η Άλκη Ζέη αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση που ανέπτυξαν με σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Κάρολος Κουν, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Ανδρέας Εμπειρίκος.
Η Μαρία Τσιμά, Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ ευχαρίστησε την Άλκη Ζέη που τίμησε το ΚΘΒΕ με την παρουσία της και της πρόσφερε ένα πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Νίκος Βαβάτσης για την αγαπημένη συγγραφέα.