Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο πλαίσιο της έκθεσης "A World Not Ours" I Art Space Pythagorion

unnamed

ART SPACE PYTHAGORION, ΣΑΜΟΣ

unnamed

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στo πλαίσιo της έκθεσης "A World Νot Ours” στοArt Space Pythagorion στη Σάμο, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγουβασίζεται στο νόημα των έργων των 10 καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παιδική ευαισθησία, την εφηβική τάση για «συμπάθεια» στο “‘Άλλο”, την σχέση των παιδιών με τις ειδικές συνθήκες στο νησί της Σάμου λόγω της προσφυγικής κρίσης, την ανάγκη για αλληλεγγύη, φιλοξενία, προσαρμογή στον κόσμο μας που αλλάζει.

Ο τίτλος της έκθεσης "A World not Ours" λειτουργεί σαν κίνητρο ώστε τα παιδιά να αισθανθούν ότι  ο κόσμος μας πρέπει να γίνει περισσότερο  οικείος και ανεκτικός στους λαούς που έχουν την ατυχία να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, τα σπίτια τους, τις συνήθεις  και τον πολιτισμό τους, συχνά και τους οικείους ανθρώπους τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν σε χώρες ξένες χωρίς να γνωρίζουν αν ποτέ θα γυρίσουν στον τρόπο της ζωής που άφησαν. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στην πιθανότητα πως στην  θέση τους θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς, όπως κάποτε ήσαν συγγενείς μας που εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους, που ξεκίνησαν την περιπέτεια μιας νέας ζωής φτιάχνοντας έναν κόσμο νέο.

Ο συμβολικός τίτλος του εκπαιδευτικού  προγράμματος είναι:
 “Good Earth@ Google Earth”

Οι προτεινόμενες δράσεις εστιάζουν στην ευαισθησία, την κατανόηση εννοιών, την ανάληψη πρωτοβουλίας για βελτίωση της συνύπαρξης μεταξύ  διαφορετικών ανθρώπων, ενώ με αφετηρία τα έργα των καλλιτεχνών δημιουργούν ερεθίσματα για αφηγήσεις αντί σιωπής, για δημιουργία αντί αδράνειας, για πρόσκληση αντί εσωστρέφειας, για χιούμορ αντί λύπης, για δημιουργία ελπίδας αντί πένθους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε  παιδιά και εφήβους αλλά και στους εκπαιδευτικούς της Σάμου με μια σειρά από δημιουργικές συναντήσεις στον χώρο της έκθεσης.  Διαρκεί 2 ώρες , 2 φορές την εβδομάδα κατά την διάρκεια της έκθεσης ,ενώ συνοδεύεται από ένα ειδικά σχεδιασμένο «Τετράδιο» με εικόνες από τα έργα της έκθεσης, όπου τα παιδιά θα μπορούν να σχεδιάσουν, να γράψουν, να προτείνουν τις δικές τους εκδοχές και συναισθήματα που τα έργα της έκθεσης τους γεννούν. Παράλληλα καλούνται να φτιάξουν το δικό τους φανταστικό σπίτι για τους πρόσφυγες, ένα παραμύθι για τον Φόβο και τον Ξένο, να φέρουν αντικείμενα από το σπίτι που συνδέονται με οικογενειακές ιστορίες και καταγωγές και να αφηγηθούν στην κάμερα τις ιστορίες τους, υπό μορφή συνεντεύξεων.

Τέλος υλοποιούν έναν μεγάλο χάρτη των χωρών της Μεσογείου με τον δικό τους τρόπο ονομάζοντας την δράση "Good Earth @ Google Earth", που είναι και ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Λαμβάνοντας υπ ’όψιν την παρουσία μεγάλου αριθμού παιδιών στον καταυλισμό προσφύγων στην Σάμο, θα οργανωθεί επίσκεψη εκεί όπου θα δοθεί στα παιδιά ως «δώρο» εκ μέρους των παιδιών της Σάμου, ένα έργο φτιαγμένο στο πρόγραμμά μας ενώ θα ανταλλαχθούν γράμματα με ονόματα και ζωγραφιές.

Τέλος το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με αποστολή, εκ μέρους των παιδιών, γράμματος στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες με την εμπειρία που αποκόμισαν από τα έργα τους, ενώ όλο το υλικό, αφηγήσεις, συνεντεύξεις, έργα που θα παραχθούν, ο χάρτης των παιδιών κτλ, θα αποτελέσουν το υλικό μιάς ταινίας μικρού μήκους, τεκμήριο της εμπειρίας τους και συμμετοχής τους στην έκθεση"A World not Ours".

Κατερίνα Ζαχαροπούλου

A World Not Ours

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ, TANJA BOUKAL, RÓZA EL­ HASSAN, NINAR ESBER, MAHDI FLEIFEL, MAΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ, JUICE RAP NEWS, SALLIE LATCH, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΚΑΙ DILLER SCOFIDIO & RENFRO, MARK HANSEN, LAURA KURGAN & BEN RUBIN ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ROBERT GERARD PIETRUSKO & STEWART SMITH ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΟΥ PAUL VIRILIO
Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου
5 Αυγούστου – 15 Οκτωβρίου 2016
Εγκαίνια: 4 Αυγούστου 2016Μπορείτε να κάνετε download το πλήρες press kit της Έκθεσης ΕΔΩ.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Διδάχθηκε ζωγραφική, σχέδιο, θεωρία και ιστορία της τέχνης ενώ  παρακολούθησε σεμινάρια Σύγχρονης Τέχνης και εκπαίδευσης στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι. Το 1998 έμεινε και εργάστηκε στο Σικάγο Η.Π.Α, εκθέτοντας έργα της και οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της ομογένειας. Το έργο της πραγματεύεται την υποκειμενικότητα και τη διάκριση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής έκφρασης, καθώς και τη σημασία της μνήμης στην τέχνη- ως εκ τούτου των αρχείων- τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για τη σύγχρονη τέχνη. Από το 2003 παρουσιάζει στην ΕΡΤ την εκπομπή Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, την μοναδική εδώ και χρόνια εκπομπή για την σύγχρονη τέχνη. Έχει οργανώσει πλήθος διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία , ενώ έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Η στενή της σχέση με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα  και τα μουσεία αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης τροφοδοτώντας την καλλιτεχνική της αίσθηση γύρω από μια νέα αντίληψη της εικαστικής δράσης μπροστά από την κάμερα και το μικρόφωνο. Συχνά χρησιμοποιεί στη δουλειά της μέσα όπως στούντιο, κάμερες, ήχους , φωτογραφία,  μουσειακά αρχεία και εκθέματα, γραφή, αφήγηση.

Οι διαλέξεις της και τα εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από την σύγχρονη τέχνη είναι περισσότερο ζωντανές αφηγήσεις για την σχέση μας με την ανθρώπινη συνθήκη μέσα στους καιρούς που ζούμε και λιγότερο θεωρητικές προσεγγίσεις της Ιστορίας της Τέχνης.

Ακολουθεί ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό (δεξί κλικ και "save picture as...")

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Schwarz

Η Ευρώπη είναι σε εποχή μεταμορφώσεων που απαιτούν νέους τρόπους σκέψης. Το Ίδρυμα Schwarz ιδρύθηκε με σκοπό να συμβάλει στη διαδικασία επαναξιολόγησης της Ευρώπης. Πιστεύει ότι η γνώση της διαχρονικής ιστορικής παράδοσης της Ευρώπης είναι κρίσιμη για να κατανοήσουμε τα σημερινά προβλήματα όσο και για να οραματιστούμε το μέλλον. Ο χώρος τέχνης του Ιδρύματος στη Σάμο έχει στόχο να διερευνά αυτή την παράδοση και τη σημασία της στη συγκεκριμένη γεωπολιτική περιοχή σε μια χρονική στιγμή κρίσιμων αλλαγών. Τα τελευταία έξι χρόνια η δουλειά του Ιδρύματος εστιάζει στην τέχνη, τη μουσική και τις γλώσσες που μας κάνουν να στοχαστούμε γύρω από την έννοια του ‘ξένου’.

Το Art Space Pythagorion είναι ένας χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων τον οποίο λειτουργεί το Ίδρυμα στο νησί της Σάμου. Το Ίδρυμα επίσης χρηματοδοτεί προγράμματα φιλοξενίας εικαστικών, μουσικών και επιμελητών, οργανώνει συμπόσια και εκθέσεις και παράγει εκδόσεις. Μεταξύ άλλων, έχει οργανώσει εκθέσεις με τους Harun Farocki, Slavs & Tatars, Aleksandra Domanović και Nevin Aldag. Παράλληλα με τις ετήσιες εκθέσεις στο νησί, το Ίδρυμα Schwarz έχει επίσης καθιερώσει το Φεστιβάλ Σάμου, ένα διεθνές φεστιβάλ διαπολιτισμικής μουσικής.

Info
Art Space Pythagorion
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 - 13:00 μ.μ. και 19:00-00:00
Πυθαγόρειο, Σάμος
Δημιουργικά Εργαστήρια
Good Earth @ Google Earth
Για ηλικίες 7-14 ετών
10-13-17-20-24-27-31 Αυγούστου
3-7-10-17-24-30 Σεπτεμβρίου

Έναρξη: 19.00
Είσοδος Ελεύθερη
Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί η: Κατερίνα ΖαχαροπούλουMore info:
www.schwarzfoundation.com/Follow us:
https://www.facebook.com/SamosFestival?fref=nfΣημείωμα προς τους συντάκτες:
Οι εκδηλώσεις του Schwarz Foundation στη Σάμο προέρχονται από μια ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από ιδιωτικές δωρεές και τοπικούς φορείς και οργανώσεις.Communication Strategy & Media Relations in Greece:
Χαρά Ζούμα | 210 3224765 | 6980 571057 | [email protected]
Σέμη Ψιλογιάννη | 210 3224765 | 6977 222455 | [email protected]

                      +++ NEWS +++

Νέα συνεργασία του Schwarz Foundation με το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκεται στο Καρλόβασι της Σάμου, στο πλαίσιο της οποίας το Art Space Pythagorion θα φιλοξενήσει το Summer School AegeannetCom2016, από τις 29 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Το Art Space Pythagorion θα αποτελέσει χώρο συνάντησης καθηγητών από όλο τον κόσμο του τομέα Telecommunication and Network Technology. Η έκθεση "A World not Ours" θα διεξάγεται κανονικά κατά το διάστημα αυτό.