ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ 2016 – 17
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Για μεμονωμένους επισκέπτες και σχολικές ομάδες
Το Ίδρυμα Ωνάση ακολουθώντας την εντολή του ιδρυτή του, Αριστοτέλη Ωνάση, υποστηρίζει από το 1975 δυναμικά και αδιάκοπα την παιδεία, τον πολιτισμό και την υγεία, ως οχήματα κοινωνικής συνοχής. Η Στέγη είναι παιδί του Ιδρύματος Ωνάση, ένα κέντρο σύγχρονου πολιτισμού ανοιχτό σε όλους με βασικά του χαρακτηριστικά την υποστήριξη των Ελλήνων δημιουργών, την εξωστρέφεια, τις διεθνείς συνεργασίες και τη δια βίου εκπαίδευση μέσα από τις τέχνες.
Για άλλη μια χρονιά, η ομάδα της Στέγης σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες διοργανώνει εργαστήρια εικαστικών, χορού, θεάτρου, τεχνολογίας, μουσικής, κινηματογράφου και διαθεματικά για μικρούς και μεγάλους, μεμονωμένους επισκέπτες, σχολικές ομάδες και κοινωνικούς φορείς.
Εκτός από τα προγράμματα εντός των τειχών, η Στέγη εξορμά και πάλι στην πόλη! Πηγαίνει σε σχολεία, σε γειτονιές της Αθήνας και της Περιφέρειας, με δράσεις που συναρπάζουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Πειραματίζεται με τις νέες τεχνολογίες και τα νέα μέσα. Συνδέει τα σχολεία μεταξύ τους μέσα από κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα. Μας βοηθά να μάθουμε την ιστορία, τη γεωγραφία και άλλα μαθήματα της σχολικής ύλης, αλλιώς, φέρνοντας τους μικρούς μαθητές σε επαφή με τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Κάνει «κοινωνικό θέατρο» δημιουργώντας παραστάσεις που παρουσιάζονται σε σχολεία υποβαθμισμένων και ακριτικών περιοχών και σε ιδρύματα. Μας βοηθά να ξαναγνωρίσουμε την παράδοση και να έρθουμε σε επαφή με τη σύγχρονη δημιουργία.
Επιπλέον παιδιά, έφηβοι, άτομα με αναπηρία, ενήλικες άνω των 65 ετών παρακολουθούν παραστάσεις και επισκέπτονται εκθέσεις της Στέγης, γνωρίζουν τους συντελεστές, συμμετέχουν σε μεγάλα φεστιβάλ και βέβαια παρουσιάζουν τις δικές τους δημιουργίες!
Στόχος; Η επικοινωνία, η σύνδεση, η συμμετοχή. Στη Στέγη, στη γειτονιά, στην πόλη.
Με μηνιαίους κύκλους σεμιναρίων και εργαστήρια, συνδέεται με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων για να οραματιστούμε και να δημιουργήσουμε μεθόδους και δρόμους που καθιστούν την εκπαίδευση, συνώνυμο της παιδείας.
Γιατί η εκπαίδευση και η τέχνη μπορούν να είναι και παιχνίδι!
- Κινηματογράφος
- Θέατρο
- Χορός
- Μουσική
- Εικαστικά
- Νέες Τεχνολογίες
- Διαθεματικά
https://www.youtube.com/watch?v=PGSuQ4iIZPM
1.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Κάνουμε σινεμά
Έφηβοι 14 – 17 ετών
Σε συνέχεια των επιτυχημένων εργαστηρίων «Κάνουμε σινεμά», που πραγματοποίησε η Στέγη τα δύο προηγούμενα χρόνια, με θέμα σενάριο-σκηνοθεσία-μοντάζ, φέτος ξεκινά ένας νέος κύκλος τριών εργαστηρίων για εφήβους, με θέμα τον πειραματικό κινηματογράφο.
Στοn πρώτο κύκλο, οι έφηβοι κινηματογραφιστές θα πειραματιστούν με τα οπτικά αναλογικά εφέ, τις πολυτυπίες, το φως και τα αντικείμενα. Στο δεύτερο κύκλο, θα συνθέσουν τη δική τους πειραματική κινηματογραφική έκφραση, αντλώντας έμπνευση από την ποίηση, τη φιλοσοφία και τη ζωγραφική. Στον τρίτο κύκλο, θα κληθούν να συνθέσουν μια πειραματική ταινία, βασισμένη σε μουσική, δηλαδή, ένα δικό τους βίντεο κλιπ!
Συντελεστές: Oliwia Twardowska, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος (σκηνοθέτες)
Παρουσίαση ταινιών: Τετάρτη 26 Απριλίου
-1ος Κύκλος | Χωρίς λόγια… χωρίς ιστορία… σινεμά σημαίνει μαγεία!
Από 7 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου 2016 | 17:30 - 20:30
Υπάρχει αφήγηση χωρίς πλοκή; Για να δώσουμε την απάντηση, δημιουργούμε μικρά φιλμικά πειράματα… Εξερευνούμε τα εκφραστικά μέσα και τις τεχνικές του πειραματικού κινηματογράφου, παίζοντας με το φακό, το κάδρο, τα φίλτρα, το φως και τον ήχο. Δοκιμάζουμε αναλογικά εφέ, όπως εξαφανίσεις και πολυτυπίες. Παρακολουθούμε τα πειράματα του πρώιμου κινηματογράφου (Georges Méliès, Dziga Vertov, γερμανικός εξπρεσιονισμός) και της αμερικανικής αβανγκάρντ (George Landow, Stan Brakhage, Maya Deren) για να ανακαλύψουμε το σινεμά εν τη γενέσει του...
-2ος Κύκλος | Φτιάχνουμε σινεμά από όνειρα και στίχους
Από 2 Δεκεμβρίου 2016 έως 27 Ιανουαρίου 2017 | 17:30 - 20:30
Μπορεί ένα ποίημα να μεταμορφωθεί σε ταινία; Μπορεί ένας χώρος να κινηματογραφηθεί ως αφήγηση; Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη μη αφηγηματικές φόρμες, όπως ποιήματα, όνειρα, σκέψεις και αντικείμενα, φτιάχνουμε πειραματικές ταινίες. Θολώνουμε τα νερά μεταξύ μυθοπλασίας, φιλμικού δοκιμίου και ντοκιμαντέρ παρατήρησης και δημιουργούμε νέους τρόπους έκφρασης μέσω του σινεμά.
-3ος Κύκλος | Φτιάξε το δικό σου βίντεο κλιπ
Από 10 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου 2017 | 17:30 – 20:30
Δημιουργούμε μουσικά βίντεο για αγαπημένα μας τραγούδια, αλλά και για κομμάτια κλασικής και αβανγκάρντ μουσικής. Κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του φιλμικού μέσου –από τα πρώτα μιούζικαλ μέχρι τα σημερινά viral βίντεο από κινητό τηλέφωνο– και εξερευνούμε διαφορετικές φόρμες, μεθόδους και αισθητικές προσεγγίσεις.
Στη συνέχεια, γνωστοί guest video clip makers προσκαλούνται στο εργαστήριο και μας περιγράφουν τον τρόπο δουλειάς τους!
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΠΑΙΔΙΑ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Το απίθανο ταξίδι
Μια παράσταση για τον σκηνοθέτη του βωβού κινηματογράφου Ζωρζ Μελιές από τον κινηματογραφιστή Άγγελο Φραντζή
Μαθητές Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου
Από 23 Ιανουαρίου έως 5 Μαΐου 2017 | 11:00-12:15
Πού βρίσκεται ο αληθινός και πού ο φανταστικός κόσμος; Οι μαθητές ταξιδεύουν στον παράδοξο και σουρεαλιστικό κόσμο των ταινιών του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και ταχυδακτυλουργού Ζωρζ Μελιές, μέσα από μια παράσταση με ζωντανή μουσική, βίντεο και κίνηση, όπου συμμετέχουν και οι ίδιοι.
Τρεις φίλοι ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, για να ζήσουν μια περιπέτεια που θα τους οδηγήσει σε μακρινούς πλανήτες και θα τους φέρει αντιμέτωπους με παράδοξα εμπόδια. Στόχος τους είναι να απελευθερώσουν τον Ζωρζ Μελιές, που κρατείται φυλακισμένος από τους εχθρούς της φαντασίας. Για να το πετύχουν αυτό, όμως, θα πρέπει να βρουν τρόπο ώστε από τη σκηνή να εισχωρήσουν στην οθόνη του κινηματογράφου, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με τη βοήθεια και τη φαντασία των παιδιών.
Ένα ταξίδι στο όνειρο και την πραγματικότητα, στο χώρο και στο χρόνο, που παρασύρει τους μαθητές στη μαγεία του κινηματογράφου. Η δράση των μαθητών προβάλλεται ψηφιακά στην οθόνη και με κινηματογραφικά εφέ δημιουργείται σε πραγματικό χρόνο μία ταινία. Μια μαγική, συμμετοχική παράσταση, γεμάτη χιούμορ, που βασίζεται στη μουσική, τις κινηματογραφικές τεχνικές και την κινησιολογία των ταινιών του Μελιές.
Συντελεστές:
Σκηνοθετική επιμέλεια – Δραματουργία: Άγγελος Φραντζής
Video Design – Animation: Ερατώ Τζαβάρα
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Σκηνικά – Κατασκευές: Αδριανός Ζαχαριάς
Χορογραφία – Ερμηνεία: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου
- ΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΑΤΡΟ / ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες και κοινωνικούς φορείς
«Το κάλεσμα της άγριας φύσης» του Τζακ Λόντον
σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Θέατρο για όλους: σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, νοσοκομεία, γηροκομεία και σε άλλους κοινωνικούς φορείς
Από 31 Οκτωβρίου 2016 έως 31 Μαΐου 2017
Πώς μέσα από τις δυσκολίες ανακαλύπτουμε την εσωτερική μας δύναμη και τον πραγματικό μας εαυτό; Άκου το τραγούδι της δικής σου αγέλης-ομάδας και ανακάλυψε ποιος/ποια είσαι.
Η Στέγη ταξιδεύει και φέτος σε σχολεία και ιδρύματα όλης της Ελλάδας και μας καλεί να αφουγκραστούμε Το κάλεσμα της άγριας φύσης. Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί το ομώνυμο αλληγορικό μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον.
Ήρωας της ιστορίας μας είναι ο σκύλος Μπακ, που ζει αμέριμνος στο κτήμα του αφεντικού του, όταν ξαφνικά τον μεταφέρουν στο χιονισμένο Βορρά και τον αναγκάζουν να δουλεύει εξαντλητικά σέρνοντας φορτία με το έλκηθρο. Η ζωή γι’ αυτόν γίνεται δύσκολη, όμως το ξύπνημα των παλιών του ενστίκτων τον δυναμώνει και τον οδηγεί να γίνει ο αρχηγός των σκύλων. Μέσα στα δάση θα ακούσει το κάλεσμα της άγριας φύσης, θα βρει την αγέλη των άγριων λύκων –των προγόνων του– και θα την ακολουθήσει. Σε αυτό το ταξίδι, ο Μπακ συναντά την αληθινή του φύση, γνωρίζει τον πραγματικό του εαυτό και καταφέρνει να βγει μέσα από τα εμπόδια πιο χαρούμενος και δυνατός όσο ποτέ άλλοτε.
Στην παράσταση της Στέγης, οι ηθοποιοί ζωντανεύουν σε αίθουσες τις περιπέτειες του Μπακ μέσα από την αφήγηση και τη μουσική. Στόχος της παράστασης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και να γοητευθούν από τη μαγεία του σύγχρονου θεάτρου που δημιουργείται με απλά μέσα.
Οι θεατές συμμετέχουν ενεργά και γίνονται μέρος της περιπέτειας. Συνοδεύουν την ιστορία παράγοντας ήχους και τραγουδώντας όλοι μαζί… το τραγούδι της αγέλης των λύκων. Η αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών και ηθοποιών βοηθά τους νεαρούς θεατές να νιώσουν μέλη της δικής τους ομάδας, να αντιμετωπίσουν τις δικές τους δυσκολίες και, ως άλλοι Μπακ, να πιστέψουν στις απίστευτες δυνάμεις που και οι ίδιοι κρύβουν μέσα τους!
Σκηνοθεσία-Διασκευή-Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Κίνηση: Βιτόρια Κοτσάλου
Σκηνικά & Κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού
Ερμηνεύουν: Στέφανος Αχιλλέως, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Δήμητρα Κούζα, Τάνια Παλαιολόγου, Αγγέλικα Σταυροπούλου, Βαλάντης Φράγκος
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Εκτέλεση παραγωγής: Κωνσταντίνα Γεωργίου
Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου
POLYPLANITY Productions
ΘΕΑΤΡΟ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες και παρουσιάζεται σε ευρύ κοινό
Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2017
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Εργαστήρια: Οκτώβριος 2016 – Απρίλιος 2017
Φεστιβάλ: Πέμπτη 6 – Κυριακή 9 Απριλίου 2017
Ακούμε τις σκέψεις και τη φωνή των εφήβων! Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου ξαναχτυπά με νέα έργα από Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Φέτος, οι έφηβοι αναμετριούνται με την σύγχρονη ελληνική και ξένη δραματουργία με τον κανόνα του «5», δηλαδή:
- 5 σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς γράφουν 5 νέα θεατρικά έργα.
- 5 αναγνωρισμένα έργα της σύγχρονης ξένης δραματουργίας προστίθενται στο ρεπερτόριο του φεστιβάλ.
- 5 νέοι σκηνοθέτες μαζί με την ομάδα της Grasshopper Youth εμψυχώνουν, σκηνοθετούν και στήνουν νέες εφηβικές παραστάσεις.
Οι συγγραφείς θα δουλέψουν μαζί με τις ομάδες των εφήβων μέσα στη σχολική τάξη για περίπου ένα μήνα, με σκοπό τα έργα που θα προκύψουν μέσα από αυτό το εντατικό εργαστήριο να απηχούν τις σκέψεις και τις αναζητήσεις της εφηβικής κοινότητας. Μετά, αναλαμβάνουν δράση, μαζί με τους μαθητές, οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί, για να στήσουν τις παραστάσεις που θα δούμε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
Στόχος μας στο Εφηβικό Φεστιβάλ είναι να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τη δυναμική και το χαρακτήρα του εφηβικού θεάτρου, καθιστώντας τους εφήβους συνδημιουργούς, αλλά και να τοποθετήσουμε το θέατρο στον κορμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Συντονισμός & Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ομάδα Grasshopper Youth - Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού: Κάτια Αρφαρά
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Μυρτώ Λάβδα
Προσκεκλημένοι συγγραφείς: Ιόλη Ανδρεάδη, Άρης Ασπρούλης, Γλυκερία Μπασδέκη, Βαγγέλης Κυριακού, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Τσίρμπας
Συνεργάτες σκηνοθέτες του Φεστιβάλ: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Άρτεμις Μάνου, Θεανώ Μεταξά, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αντιγόνη Φρυδά με τους "The 3rd Person Theatre Group", Νίκος Χατζόπουλος
ΘΕΑΤΡΟ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Βήμα Βήμα στη Σκηνή
Ένα πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης θεάτρου για μαθητές
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Από 8 Νοεμβρίου 2016 έως 4 Μαΐου 2017 | 11:00-12:30
Πώς λειτουργεί η κονσόλα της σκηνής; O flyman είναι άνθρωπος ή πουλί; Το ήξερες ότι στη Στέγη υπάρχει και flywoman; Το «Βήμα-βήμα στη σκηνή» είναι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης που ξεναγεί τους μαθητές στα παρασκήνια μιας παράστασης.
Τα παιδιά εξερευνούν την αθέατη όψη της σκηνής και γνωρίζουν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την προετοιμασία και τις τεχνικές εργασίες μέσα σε ένα θέατρο.
Πίσω από τις κονσόλες και τους αυτοματισμούς υπάρχουν άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων, τις οποίες οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν. Ποιες αρμοδιότητες έχει ο μηχανικός σκηνής, ο οποίος πρέπει να συνεργάζεται αρμονικά με τον flyman, τον ηχολήπτη, τον τεχνικό φωτισμού και, βέβαια, τον διευθυντή σκηνής;
Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του καθενός και πώς όλοι αυτοί συντονίζονται κατά τη διάρκεια μιας παράστασης; Τα παιδιά γνωρίζουν όλους τους ανθρώπους της σκηνής που είναι υπεύθυνοι για το τελικό αποτέλεσμα, αυτό που απολαμβάνουμε εμείς οι θεατές επί σκηνής.
Συντελεστής: Λευτέρης Καραμπίλας (Υπεύθυνος Τεχνικών Υπηρεσιών Θεάτρου της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση)
ΘΕΑΤΡΟ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
«Μοσκώβ Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού
σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος
Θέατρο / Εφηβική Σκηνή
Μαθητές Β’ Γυμνασίου μέχρι Γ Λυκείου
Από 10 Νοεμβρίου 2016 έως 9 Απριλίου 2017 | 11:00 – 13:00
Η ιστορία ενός στρατιώτη που αγάπησε τους εχθρούς του. Ένας ύμνος στον άνθρωπο και τη φιλία, το αντιπολεμικό κείμενο του Γ.Μ. Βιζυηνού ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης. Η ιστορία του Τούρκου στρατιώτη, που πρωταγωνιστεί στο τελευταίο διήγημα του Γ.Μ. Βιζυηνού, ανεβαίνει φέτος στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης, σε μια παράσταση-«μάθημα» ανθρωπιάς και ιστορίας από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ξανθόπουλο.
Ο Μοσκώβ Σελήμ, ένας Τούρκος της επαρχιακής αριστοκρατίας του 19ου αιώνα, γνωρίζει από παιδί την αδικία μέσα στην οικογένειά του, αλλά και αργότερα, υπηρετώντας την Τουρκία σε αλλεπάλληλους πολέμους. Όταν αιχμαλωτίζεται από τους Ρώσους, έκπληκτος αντιμετωπίζει την ανθρωπιά τους και έκτοτε απορρίπτει κάθε φανατισμό. Μετά από 25 χρόνια πολέμου, ο ήρωας καταλήγει μόνος και απομονωμένος στη Θράκη, με μόνη επιθυμία να πάει πίσω στη Ρωσία. Εκεί, αφηγείται την ιστορία του σε έναν Έλληνα στρατιώτη…
Ο Μοσκώβ Σελήμ ζει απομονωμένος από τον κόσμο, που τον θεωρεί τρελό. Η ανάγκη του όμως να μοιραστεί την ιστορία του με κάποιον που θα τον καταλάβει είναι βαθιά. Ένα δυνατό και επίκαιρο διήγημα της ελληνικής λογοτεχνίας, ύμνος στον άνθρωπο και τη φιλία, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και ηθοποιούς να συζητήσουν για την έννοια της αποδοχής.
Παράλληλα, μέσα από την παράσταση αυτή, οι μαθητές ανακαλύπτουν τον πλούτο της γλώσσας του Βιζυηνού, μέσα στην οποία αναγνωρίζουμε το ταξίδι και την περιπέτεια της γλώσσας μας.
Η παράσταση βασίζεται στο διήγημα «Μοσκώβ Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία & Διασκευή: Δημήτρης Ξανθόπουλος
Σκηνικά & Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική: Αλέξης Καλοφωλιάς
Βοηθός σκηνοθεσίας: Μαντώ Γιαννίκου
Ερμηνεύουν οι: Νικολίτσα Ντρίζη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κώστας Σεβδαλής, Γιώργος Φριντζήλας
ΘΕΑΤΡΟ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Πες το με το θέατρο
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
Από 4 έως 12 Δεκεμβρίου 2016 | Κυριακές 11:00 – 15:00 & Δευτέρες 17:00 – 21:00
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τη διδακτέα ύλη μέσα από το θέατρο; Η ιστορία και η λογοτεχνία γίνονται θεατρικές πράξεις στη σχολική αίθουσα.
Το εργαστήριο, το οποίο πραγματοποιείται σε δύο μέρη, έχει στόχο να εξοικειώσει τους εκπαιδευτικούς με τις θεατρικές πρακτικές και τη θεατρική αφήγηση, ως εργαλεία βιωματικής διδασκαλίας μέσα στη σχολική τάξη.
Στο πρώτο μέρος, οι εκπαιδευτικοί εξετάζουν μυθικές ή ιστορικές γυναικείες μορφές που συναντούν στη σχολική ύλη, στα μαθήματα ιστορίας ή λογοτεχνίας. Τις αναλύουν και τις αποδομούν, ώστε να αποτελέσουν τη μαγιά της αφήγησής τους.
Στο δεύτερο μέρος, οι εκπαιδευτικοί διδάσκονται τα στάδια δημιουργικής σύνθεσης, μέσα από τα οποία η αφήγηση μετατρέπεται σε ζωντανό συμβάν. Αναπαριστούν τη γυναικεία μορφή ως θεατρική πράξη μέσα από θεατρικές τεχνικές και πρακτικές. Κατακτούν αυτή την ικανότητα και την μεταφέρουν στην τάξη, όπου και βοηθούν τους μαθητές τους να κατανοήσουν και να εμβαθύνουν στην ιστορία και τη λογοτεχνία μέσα από το θέατρο.
Συντελεστής: Άννα Τζάκου, σκηνοθέτης, performer, υποψήφια διδάκτωρ στην πρακτική site specific performance
ΘΕΑΤΡΟ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
«Δον Ζουάν»
σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Θέατρο / Μαθητές Λυκείου
7 Φεβρουαρίου 2017 | 10:00 – 13:00
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί έναν μύθο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ένας αιώνιος καρδιοκατακτητής, μια φιγούρα κόντρα στο φως της Ιστορίας στην Κεντρική σκηνή της Στέγης. Ο Δον Ζουάν του Μολιέρου ανεβαίνει σε μια σύγχρονη εκδοχή από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, ενσωματώνοντας γύρω από τον πυρήνα του και θραύσματα από άλλους Δον Ζουάν της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ακροβατώντας στα σύνορα δύο γλωσσών: του κινηματογράφου και του θεάτρου.
Ο Δον Ζουάν είναι ένα πρόσωπο τόσο πραγματικό όσο και φαντασιακό, ένας αιώνιος καρδιοκατακτητής που ζει μέσα από τα πάθη του. Πρόκειται για έναν ήρωα σε διαρκή κίνηση, που αδημονεί να γευτεί τις χαρές της ζωής, που προκαλεί τη συντηρητική κοινωνία της κάθε εποχής αμφισβητώντας κανόνες και παραβιάζοντας κοινωνικά ταμπού. Με την αξεπέραστη γοητεία του και το οξύ πνεύμα του ξεπερνά κάθε εμπόδιο, εκθέτει τους εχθρούς του και τον εαυτό του και μένει μόνος, σαν άλλος Άμλετ, που δεν μπορεί να δει την αγάπη να νικάει μέσα στον κόσμο που τον περιβάλλει. Στο τέλος της παράστασης, μαθητές και συντελεστές συζητούν και δίνουν τις δικές τους ερμηνείες για τον ήρωα-μύθο και το έργο-αίνιγμα που θίγει μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης φύσης: την επιθυμία, το φόβο, την ελευθερία.
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Δραματουργία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Έρι Κύργια
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Διαμόρφωση Χώρων: Kenny McLellan
Ενδυματολόγος: Εύα Νάθενα
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Ερμηνεύουν: Χάρης Φραγκούλης (Δον Ζουάν) Γιάννος Περλέγκας (Σγαναρέλο) Έλενα Μαυρίδου (Ελβίρα) κ.α.
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
ΘΕΑΤΡΟ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
«Η γραμμή της Αθήνας» του Volker Ludwig
σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου / Grasshopper Youth
Θέατρο / Μαθητές Β’ Γυμνασίου έως Γ’ Λυκείου
Από 15 έως 17 Φεβρουαρίου 2017 | 11:00-13:15
Είναι το πιο δημοφιλές γερμανικό μιούζικαλ, μετά την Όπερα της Πεντάρας και έρχεται να συναντήσει τους εφήβους στη Στέγη. Ένα μιούζικαλ που έχει ανέβει σε θέατρα από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες.
Η Σοφία Βγενοπούλου και η Grasshopper Youth διασκευάζουν το κλασικό μιούζικαλ του συγγραφέα για εφήβους Volker Ludwig, Γραμμή 1 (Linie 1), φέρνοντας επί σκηνής την Αθήνα του σήμερα. Γραμμένο το 1986, πριν από την πτώση του Τείχους, το έργο περιγράφει το ταξίδι της Nathalie, μιας έφηβης από την επαρχία που έρχεται για πρώτη φορά στο Δυτικό Βερολίνο με σκοπό να συναντήσει τον αγαπημένο της ροκ τραγουδιστή, Jonny. Στην περιπετειώδη διαδρομή της με τη Γραμμή 1 του μετρό (Linie 1) γνωρίζει την underground γερμανική πρωτεύουσα, συναντώντας διαφορετικούς τύπους ανθρώπων: ποιητές, πανκ, άστεγοι, έμποροι, όλοι συνεπιβάτες στη Γραμμή 1, συνθέτουν το μωσαϊκό της γερμανικής κοινωνίας πριν από το 1989 και μετατρέπουν τη διαδρομή της Nathalie σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ενηλικίωσης.
Από το Βερολίνο του 1986 στην Αθήνα του 2017. Η Grasshopper Youth χτίζει μια νέα παράσταση που μιλά στη γλώσσα των εφήβων. Αντλώντας υλικό από συνεντεύξεις και ιστορίες σημερινών Αθηναίων, με ένα θίασο από έφηβους αλλά και επαγγελματίες ηθοποιούς, η ομάδα αλλάζει τα πρόσωπα και μεταφέρει την πρωταγωνίστρια στη σημερινή Αθήνα. Στη νέα αυτή εκδοχή, οι μαθητές συζητούν για ζητήματα που μας αφορούν σήμερα, όπως είναι η οικονομική κρίση, το προσφυγικό ζήτημα και η εμφάνιση ακραίων συμπεριφορών.
Μουσική: Birger Heymann
Μετάφραση και προσαρμογή στίχων: Αλέξης Καλοφωλιάς
Διασκευή: Γιάννης Τσίρμπας, Βασίλης Κουκαλάνι
Δραματουργική συνεργασία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Βαγγέλης Κυριακού
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Ενορχήστρωση, Διασκευή Μουσικής: Μιχάλης Πανάδης, Αλέξης Καλοφωλιάς
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άρτεμις Μάνου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Αμπατζής, Μαριάννα Δημητρίου, Γλυκερία Δήμου,Τζούλια Διαμαντοπούλου,
Κώστας Κουτσολέλος, Άρτεμις Μάνου, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Αριέττα Μουτούση, Μιχάλης Πανάδης, Ελίνα Ρίζου, Χάρης Τσιτσάκης
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Η παράσταση είναι μια διασκευή βασισμένη στο μιούζικαλ Linie 1 του Volker Ludwig, 1986.
ΘΕΑΤΡΟ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Δάντης / Θεία Κωμωδία
σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη / Vasistas
Θέατρο / Μαθητές Λυκείου
25 Απριλίου 2017 | 10:00 – 13:00
Ένα πνευματικό road trip με οδηγό τον μεσαιωνικό Δάντη. Τρεις οριακοί σταθμοί: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος. Για πρώτη φορά, Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η σκηνοθέτις Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα των Vasistas, με την πορεία εντός και εκτός συνόρων, επιστρέφουν στη Στέγη δύο χρόνια μετά τα AIMATA και παρουσιάζουν τη Θεία Κωμωδία, το μνημειώδες φανταστικό ταξίδι του Δάντη στο βασίλειο των νεκρών.Από τον ανεξάντλητο όγκο της τριλογίας, επιλέγονται όμως μόνο τα αποσπάσματα που περιγράφουν αυθεντικά περιστατικά της ζωής του Δάντη, του νεαρού και δυναμικού αυτού αγωνιστή των καιρών του και υπέρμαχου των δημοκρατικών αξιών, ο οποίος, στα τέλη της δεκαετίας του 1310, βρέθηκε προδομένος από τους συντρόφους του, εξαθλιωμένος οικονομικά, μόνος και εξόριστος. Στην οριακή αυτή στιγμή, στα 35 χρόνια του, στα μισά περίπου της ζωής του, ξεκίνησε να γράφει την Κωμωδία του. Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και ο Jan Van de Engel συνδυάζουν κλασική μουσική και ηλεκτρονικές συνθέσεις δημιουργώντας ζωντανά στη σκηνή το ηχοτοπίο της παράστασης. Ο ποιητής και μεταφραστής Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, βαθύς γνώστης της Μεσαιωνικής παράδοσης και λογοτεχνίας, συνυπογράφει τη δραματουργία της παράστασης. Στο τέλος, μαθητές και συντελεστές επιχειρούν να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες στο αλληγορικό κείμενο, θίγοντας υπαρξιακά θέματα που απασχολούν διαχρονικά τον άνθρωπο: η ανθρώπινη φύση και οι αδυναμίες της, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αέναη πορεία προς την ολοκλήρωση, ο θάνατος. Μια δυνατή σκηνική εμπειρία, που παρασύρει τους εφήβους σε ένα σπάνιο ταξίδι αυτογνωσίας.
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Δραματουργία: Νίκος Α.Παναγιωτόπουλος, VASISTAS
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική, Sound Design: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Jan van de Engel
Βοηθός Δραματουργίας: Άρτεμις Χρυσοστομίδου
Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος, Ευθύμης Θέου, Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη κ.ά.
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συμπαραγωγή: Les théâtres (Γαλλία)
Με την υποστήριξη: KOMM'N'ACT (Γαλλία)
- ΧΟΡΟΣ
ΧΟΡΟΣ / 65+ ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Νέοι χορευτές 65+ | Αρχάριοι
Άτομα άνω των 65 ετών
Από 25 Οκτωβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2016 | 17:30 – 20:30
Μετά από πέντε χρόνια που τρέχουμε το σεμινάριο χορού για άτομα 65+ στη Στέγη, μάθαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να πετύχει το ανθρώπινο σώμα, αρκεί να το θέλει. Και συνεχίζουμε ως «έφηβοι του 21ου αιώνα» να αναζητάμε τη σύνδεση του πριν με το τώρα και το μετά, χωρίς να φοβόμαστε το διαφορετικό και με όπλο την εμπειρία και τις ατελείωτες ιστορίες της ζωής μας, να χορεύουμε.
Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου, μέσα από μια σειρά απλών ασκήσεων και διατάσεων ζεσταίνουμε το σώμα, σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες του καθενός και ενεργοποιούμε τις βασικές μυϊκές ομάδες που θα βοηθήσουν να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Στη συνέχεια δουλεύοντας κάποιους κινητικούς συνδυασμούς ερχόμαστε σε επαφή με το λεξιλόγιο του σύγχρονου χορού και προσεγγίζουμε βασικούς μηχανισμούς κίνησης που θα μας δώσουν βασικές τεχνικές πληροφορίες.
Το δεύτερο μέρος του μαθήματος αφορά στον αυτοσχεδιασμό και είναι και το πιο δημιουργικό. Επιστρατεύοντας τις τεχνικές πληροφορίες και τις κινητικές ιδέες του πρώτου μέρους, προσπαθούμε να εξερευνήσουμε την προσωπική κίνηση του καθενός και τελικά να συνθέσουμε ένα συλλογικό μωσαϊκό που θα εμπνέεται από τα βιώματα και την προσωπικότητα του κάθε μαθητή-χορευτή.
Συντελεστές: Πατρίσια Απέργη, χορογράφος & Μάρω Μαρμαρινού, χορεύτρια
ΧΟΡΟΣ / ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες και ειδικές ομάδες
iDance: Χορός χωρίς διακρίσεις
Συντονιστής φορέας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συνεργαζόμενοι φορείς: Holland Dance Festival (Ολλανδία), Skånes Dansteater (Σουηδία), Stopgap Dance Company (Ην. Βασίλειο)
Με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Εργαστήριο κίνησης για άτομα με και χωρίς νοητική υστέρηση, με και χωρίς κινητικές αναπηρίες
Από 27 Οκτωβρίου 2016 έως 26 Ιανουαρίου 2017 | 18:00 – 20:00
Έχοντας την εμπειρία των τριών προηγούμενων εργαστηρίων, η μεικτή ομάδα ατόμων με διάφορες αναπηρίες συνεχίζει και φέτος την πορεία της, με πιο… φιλοσοφική διάθεση.
Όταν κοιτάμε ένα αντικείμενο, άραγε βλέπουμε όλοι το ίδιο;
Με πηγή έμπνευσής μας μια σκηνή από τη χορογραφία Γλυκιά Άβυσσος, που παρουσιάσαμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access στη Στέγη το 2015, φέτος θα εξερευνήσουμε τη σχέση μας με τον κόσμο, την αντίληψη και την ερμηνεία μας για ό,τι μας περιβάλλει. Θα επιχειρήσουμε να δούμε τις διαφορετικές όψεις των πραγμάτων και να αποχωριστούμε τις βεβαιότητες που πηγάζουν από τη δική μας, περιορισμένη οπτική γωνία. Θα μπούμε ο ένας στα παπούτσια του άλλου, θα «δανειστούμε» τις ιδιαιτερότητες (ή αναπηρίες) του, φιλτράροντας την αντίληψή μας μέσα από τη δική του.
Με αφετηρία πάντα το σώμα, την κίνηση και την αλληλεπίδρασή μας με την ομάδα, θα κινητοποιήσουμε τη φαντασία, το συναίσθημα και το μυαλό, ενώ εικόνες και άλλα εξωτερικά ερεθίσματα θα μας βοηθήσουν να εμπλουτίσουμε τις κιναισθητικές μας εμπειρίες.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παλαιά και νέα μέλη.
Συντελεστές: Μέντη Μέγα, χορογράφος και Ειρήνη Κουρούβανη, χορεύτρια
- Εργαστήριο χορού για άτομα με και χωρίς κινητική αναπηρία
Από 4 Νοεμβρίου 2016 έως 17 Φεβρουαρίου 1017 | 18:00 – 20:00
Σε αυτό το εργαστήριο για άτομα με και χωρίς κινητική αναπηρία, θα εστιάσουμε στη δημιουργία μιας σόλο χορογραφίας.
Στις δώδεκα συναντήσεις μας, θα δημιουργήσουμε μικρά σόλο με έμφαση τόσο στην κινητική όσο και στην ερμηνευτική εξέλιξη κάθε συμμετέχοντος. Θα παρατηρήσουμε τον τρόπο που λαμβάνουμε αποφάσεις σχετικά με την κίνησή μας και το πώς αναπτύσσουμε το περιεχόμενο μιας χορογραφίας.
Μέσα από τεχνικές ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης, θα ερευνήσουμε τη συνειδητή κίνηση στο χώρο και το χρόνο: Πώς συλλαμβάνουμε μια κίνηση, πώς τη συνδέουμε με την ιδέα μας και πώς την επικοινωνούμε;
Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξέλιξη των κινητικών και εκφραστικών μας δεξιοτήτων μέσα από την ατομική χορογραφική διαδικασία, αλλά και από τη συνεργασία με την ομάδα.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παλαιά και νέα μέλη, με προηγούμενη ή καθόλου εμπειρία στο χορό, καθώς και στην ευρύτερη κοινότητα του χορού.
Συντελεστές: Μαρία Κολιοπούλου, χορογράφος και Ανδρέας Κολίσογλου, χορευτής
- Εργαστήριο κίνησης και ήχου για βλέποντες και μη βλέποντες
Από 24 Φεβρουαρίου έως 19 Μαΐου 2017 | 18:00 – 20:00
Στο φετινό εργαστήριο, δημιουργούμε ένα κινησιολογικό και ηχητικό ρεπερτόριο και παράγουμε μικρές και μεγάλες συνθέσεις με τη βοήθεια της φωνής, μουσικών οργάνων, κειμένων και τεχνολογικών μέσων. Με την ανταλλαγή εμπειριών, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις υπόλοιπες αισθήσεις μας και να καθορίσουμε την καλλιτεχνική μας έκφραση με άξονα τους άλλους. Θέτουμε ερωτήματα, παράγουμε ηχητικό και κινητικό υλικό, πειραματιζόμαστε με εξωτερικά ερεθίσματα και ενεργοποιούμε την κίνηση της ομάδας μέσω της ακοής.
Πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την παρουσία μας στο σκοτάδι χρησιμοποιώντας τον ήχο ως εργαλείο χωροαντίληψης; Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στην ακουστική οικολογία και τη μελέτη ηχογραφήσεων διαφορετικών ηχοτοπίων, πειραματιζόμαστε με την κίνηση και την παραγωγή ήχου ως εργαλεία προσανατολισμού με στόχο τη δημιουργία ενός μουσικού βιότοπου.Το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί σε μια ανοιχτή εκδήλωση στους χώρους της Στέγης.
Συντελεστές: Ίρις Καραγιάν, χορογράφος και Ilan Manouach, μουσικός
- Εντατικό εργαστήριο/residency με συμμετέχοντες χορευτές με και χωρίς αναπηρία από την Ελλάδα και τους εταίρους του Ευρωπαϊκού δικτύου iDance (Stopgap Dance Company Ην. Βασίλειο, Skånes Dansteater Σουηδία, Holland Dance Festival Ολλανδία)
Από 13 έως 17 Μαρτίου 2017
Τα τρία τελευταία χρόνια στη Στέγη, χορέψαμε με το σώμα, με το μυαλό, αλλά κυρίως με την ψυχή μας... Νιώσαμε ασφάλεια. Χαρήκαμε τη διαφορετικότητά μας. Γελάσαμε. Συγκινηθήκαμε. Μα, πάνω απ’ όλα, επικοινωνήσαμε μέσα από μια κοινή, πανανθρώπινη γλώσσα, αυτή του χορού.
Με το πρόγραμμα Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων, 2013-15), η Στέγη μαζί με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς έδωσαν σε δεκάδες άτομα, με αναπηρία και μη, τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το χορό. Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access στη Στέγη, το Φεβρουάριο του 2015.
Και φέτος, συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, με την πεποίθηση ότι σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις έχουν όλοι το δικαίωμα για πρόσβαση στις τέχνες και τον πολιτισμό!
Η Στέγη, συνεχίζοντας τις δράσεις που ξεκίνησε στον τομέα αυτό, συμπράττει δημιουργικά με τρεις φορείς που εξειδικεύονται στην ενίσχυση της προσβασιμότητας στον πολιτισμό, για να κάνουν τα αυτονόητα δυνατά… Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα iDance ξεπερνά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, οργανώνοντας εκπαιδευτικά εργαστήρια χορού για μεικτές ομάδες, στις οποίες δηλαδή συμμετέχουν άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία. Το πρόγραμμα έχει στόχο την ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών μεταξύ οργανισμών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης ενηλίκων, της τέχνης και της αναπηρίας.
iDance, weallDance. Στο εντατικό εργαστήριο/residency χορευτές με διαφορετικές αναπηρίες και χωρίς αναπηρία από τις διαφορετικές χώρες/εταίρους συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στον χορό δεν υπάρχουν όρια.
ΧΟΡΟΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Χορεύοντας σαν/με τους μαθητές μου!
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
Ιανουάριος 2017
Ένα εργαστήριο γνωριμίας με τη φιλοσοφία του προγράμματος «Χορεύω άρα Επικοινωνώ» (Dancing to Connect).
Σε αυτό το εργαστήριο με θέμα το χορό και την κίνηση, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν τις γνώσεις και τα εργαλεία για να συνδυάσουν τη διδακτέα ύλη τους με αντίστοιχες κινητικές δραστηριότητες μέσα στη σχολική τάξη. Βασισμένο στις αρχές του προγράμματος «Χορεύω άρα Επικοινωνώ» (Dancing to Connect) που πραγματοποιείται από τη Στέγη σε σχολεία της Αττικής και της Περιφέρειας τα τελευταία 4 χρόνια, το εργαστήριο έχει θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο, έτσι ώστε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να δημιουργήσουν μικρές χορογραφίες και κινησιολογικές δράσεις με τους μαθητές τους.
Μέσα από παιχνίδια γνωριμίας με το σώμα, απλές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και σύνδεση των διαδικασιών της μνήμης, καλλιεργούμε ένα ελεύθερο και ασφαλές πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης για τους μαθητές, με θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και την ομάδα, ενδυναμώνοντας το δέσιμο και τη συνοχή της και ενισχύοντας τους δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της.
Συντελεστές: Χορευτές-δάσκαλοι του προγράμματος χορού για σχολεία «Χορεύω άρα Επικοινωνώ» (Dancing to Connect).
ΧΟΡΟΣ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες και παρουσιάζεται σε ευρύ κοινό
Χορεύω άρα επικοινωνώ / Dancing to connect
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Για τα σχολεία της Κομοτηνής: Πέμπτη 16 έως και Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017
Για τα σχολεία της Αθήνας: Πέμπτη 2 έως και Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017
Παράσταση: Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 (όλα τα σχολεία μαζί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης)
Για πέμπτη χρονιά, ο σύγχρονος χορός μπαίνει σε σχολεία της Κομοτηνής και της Αθήνας. Η Στέγη φέρνει για πέμπτη χρονιά το σύγχρονο χορό στα σχολεία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χορεύω, άρα επικοινωνώ» έχει ταξιδέψει στην περιφέρεια, σε σχολεία της Πάτρας, των Ιωαννίνων και των Τρικάλων. Φέτος, η Στέγη βάζει στο... χορό πέντε σχολεία της Κομοτηνής, μαζί με πέντε της Αθήνας. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν εργαστήρια χορού μέσα στους χώρους των σχολείων τους και στο τέλος του προγράμματος θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους πρώτα στην πόλη τους κι έπειτα σε κοινή παράσταση όλων των σχολείων μαζί στη Στέγη.
Το «Χορεύω, άρα επικοινωνώ» βασίζεται στο πρόγραμμα Dancing to Connect, το οποίο έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες όλου του κόσμου. Σε συνεργασία με την ομάδα Battery Dance Company της Νέας Υόρκης και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, η Στέγη εκπαιδεύει τα τελευταία τέσσερα χρόνια Έλληνες χορευτές ώστε να υλοποιούν οι ίδιοι το πρόγραμμα.
Συντελεστές: Μέλη της ομάδας χορευτών που συμμετείχαν τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια (Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Γιάννης Νικολαΐδης, Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Δημόκριτος Σηφάκης, Έλενα Σταυροπούλου, Αντώνης Στρούζας, Μαρία Φουντούλη, Ηλίας Χατζηγεωργίου)
ΧΟΡΟΣ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Cementary
χορογραφία: Πατρίσια Απέργη / Αερίτες
Χορός / Μαθητές Λυκείου
2 Μαρτίου 2017
Η πόλη μας, 100 χρόνια μετά. Είναι οι πόλεις μας τσιμεντένια νεκροταφεία; Η Πατρίσια Απέργη επιστρέφει στη Στέγη με το Cementary, μια παράσταση έντονου κοινωνικού προβληματισμού με θέμα την κατοίκηση της πόλης και την πόλη του μέλλοντός μας.. Πώς είναι να είσαι άστεγος ή να ζεις στους δρόμους; Πώς επαναχρησιμοποιούνται τα «κενά σημεία» μιας πόλης – χώροι κάτω από γέφυρες, πλατείες και κενά μεταξύ κτιρίων; Τι χορός μπορεί να γεννηθεί εκεί;
Στη χορογραφία της Απέργη η πόλη –τσιμεντένιο νεκροταφείο– γίνεται μέσο καταγραφής της καθημερινότητας, συμπυκνώνοντας τα αδιέξοδα της σημερινής κοινωνίας. Ζούμε τελικά σε μια εποχή χωρίς μέλλον; Με μια ομάδα από τους πιο εκλεκτούς χορευτές της νεότερης γενιάς, η χορογράφος προσεγγίζει την «πόλη του μέλλοντος», την εικόνα μιας πόλης 100 χρόνια μετά. Η πόλη γίνεται «έργο τέχνης», μέσα από το οποίο αναδύονται νέες μορφές έκφρασης και κινητικοί κώδικες, προτείνοντας παράλληλα νέους τρόπους αρμονικής συνύπαρξης στο αστικό τοπίο.Οι συντελεστές της παράστασης συζητούν με τους «ανήσυχους» εφήβους και δίνουν απαντήσεις: Μπορούμε μαζί να σχεδιάσουμε την πόλη του μέλλοντος μας. Μπορούμε εμείς να φτιάξουμε το αύριο, αναζητώντας νέους τρόπους κατοίκησης της πόλης.
Σύλληψη & Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Δραματουργία: Roberto Fratini
Μουσική σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης
Σκηνικά: Δημήτρης Νασιάκος
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Βοηθός χορογράφου: Δήμητρα Μητροπούλου
Χορευτές: Χαρά Κότσαλη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ηλίας Χατζηγεωργίου, Νώντας Δαμόπουλος, Γιώργος Μιχελάκης, Εύα Γεωργιτσοπούλου
Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες: Adrian Kolaritz, Δήμητρα Μερτζάνη
Εκτέλεση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη
ΧΟΡΟΣ / 65+ ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Νέοι χορευτές 65+ | Προχωρημένοι
Ενήλικες άνω των 65
Από 16 Μαρτίου έως 25 Μαΐου 2017 | 18:00 - 21:00
Ένα εργαστήριο street ballet για άτομα άνω των 65 ετών, βασισμένο στην παράσταση Cementary της Πατρίσιας Απέργη. Τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσα από το πρόγραμμα 65+ στη Στέγη, αποδείξαμε ότι ο χορός δεν θέλει δυνατά πόδια. Θέλει δυνατή ψυχή…
Μάθαμε να μιλάμε με το σώμα μας, κάναμε τις εμπειρίες μας παράσταση, συνομιλήσαμε με «άλλες» γενιές, χορέψαμε την αλήθεια μας.
Χρησιμοποιώντας την εμπειρία των προχωρημένων πλέον χορευτών 65+ της Στέγης, το νέο αυτό εργαστήριο «ανοίγεται» σε ένα νέο είδος χορού που γεννιέται στην πόλη και το δρόμο, ένα είδος street ballet. Αφού παρακολουθήσουν την παράσταση Cementary της Πατρίσιας Απέργη και της ομάδας Αερίτες, οι χορευτές μας καλούνται να δημιουργήσουν την πόλη του μέλλοντος μέσα από το χορό.
Στόχος μας; Να αναζητήσουμε το «πάντρεμα» μεταξύ του κλασικού και του σύγχρονου. Να χρησιμοποιήσουμε το «χθες» για να δημιουργήσουμε το «σήμερα», αλλά και να μιλήσουμε για το «αύριο».
Εξάλλου, η παράσταση Cementary μιλάει για έναν τόπο που ανήκει στο μέλλον, για την έννοια της κατοίκησης μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. Πώς είναι να είσαι άστεγος ή να ζεις στους δρόμους; Ποιο σώμα μπορεί να ζήσει ανάμεσα στα τσιμέντα; Τι χορός μπορεί να γεννηθεί εκεί; Ας δημιουργήσουμε την «πόλη του μέλλοντος», την εικόνα μιας πόλης 100 χρόνια μετά, με όχημα το street ballet.
Συντελεστές: Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και μέλη της ομάδας Αερίτες.
ΧΟΡΟΣ / ΠΑΙΔΙΑ 6 – 10 ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Παιχνίδια δρόμου-δωματίου
Εργαστήριο για τα παραδοσιακά παιχνίδια δρόμου
Από 19 Μαρτίου έως 14 Μαΐου 2017 | 11:00 – 13:00
Παιδικές μνήμες και νοσταλγία ξυπνούν σε αυτό το εργαστήριο της Στέγης, που μας ταξιδεύει μία γενιά πίσω… Μήλα, κουτσό, τζαμί, αμπάριζα…. 1, 2, 3, φτου ξελευτερία!
Παιδικές μνήμες και νοσταλγία ξυπνούν σε αυτό το εργαστήριο της Στέγης, που μας ταξιδεύει μία γενιά πίσω… Τότε που τα παιχνίδια δρόμου αποτελούσαν μέρος της καθημερινής εμπειρίας των παιδιών.
Έστω και σε συνθήκες «δωματίου», δηλαδή εσωτερικού χώρου, θα εξερευνήσουμε κάποια από αυτά τα παιχνίδια, από την Ελλάδα και από άλλα μέρη του κόσμου, όπως την Ιαπωνία ή την Αφρική.
Μέσα από τη χαρά της συμμετοχής, θα ασκηθούμε στην αυτοοργάνωση, τη συνεργασία, την ομαδικότητα και θα αναπτύξουμε τις κινητικές μας δεξιότητες. Σκοπός μας, αφού εξοικειωθούμε με την παραδοσιακή μορφή τους, είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να φτιάξουν τις δικές τους παραλλαγές.
Πώς θα ήταν αν ζωγραφίζαμε τη δική μας εκδοχή στο κουτσό και διασχίζαμε τη δική μας διαδρομή, με νέους κανόνες; Τι θα άλλαζε αν μας έδινε δύο ζωές ένα «μήλο»;
Η τελευταία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο κοντά στη Στέγη, ώστε τα παιχνίδια αυτά να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, με την ελπίδα να ξαναβρούν τη θέση τους στα πάρκα, στις πλατείες, στις αλάνες και στις σχολικές αυλές...
Συντελεστές: Σταυρούλα Σιάμου και Τζένη Αργυρίου (χορογράφοι)
- ΜΟΥΣΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 9 – 13 ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Ταξιδεύοντας στις μουσικές των λαών & των εποχών
Σωκράτης Σινόπουλος
Μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου
Από 7 Νοεμβρίου 2016 έως 10 Φεβρουαρίου 2017 | 11:00 – 12:30
Μια εκπαιδευτική συναυλία ενώνει τους κόσμους της παραδοσιακής και της σύγχρονης μουσικής. Περιπλανηθείτε στις Μουσικές του Κόσμου. Πόσα «μέτρα» χωρίζουν το μπαρόκ από την τζαζ; Ηλεκτρικός αμανές στη Στέγη!
Ο Σωκράτης Σινόπουλος και η μουσική ομάδα «Ισημερία» παρουσιάζουν τον ηχητικό κόσμο των παραδοσιακών οργάνων και δείχνουν πώς αυτά ταιριάζουν με το σύγχρονο ήχο. Οι μουσικοί εισάγουν τους μαθητές στις απεριόριστες δυνατότητες των παραδοσιακών οργάνων, ερμηνεύοντας έργα που κινούνται από το ρεπερτόριο της μουσικής παράδοσης μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία.
Οι μαθητές παρακολουθούν το «άνοιγμα» της μουσικής παράδοσης στο σήμερα. Διαπιστώνουν ότι η παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία και ανταλλάσσει στοιχεία με τόσο διαφορετικά μουσικά είδη, όπως το μπαρόκ και η τζαζ! Περιπλανιούνται στις Μουσικές του Κόσμου. Ανακαλύπτουν πώς συνδιαλέγονται μεταξύ τους οι παραδόσεις της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ευρώπης. Ακούνε νέες συνθέσεις και αντιλαμβάνονται πώς οι σύγχρονες ριζοσπαστικές ιδέες μπορούν να δώσουν νέα πνοή στα λεξιλόγια των παραδοσιακών οργάνων. Το μουσικό τους ταξίδι συνεχίζεται με αυτοσχεδιασμούς. Μέσα από τα ηχοχρώματα των οργάνων, οι μαθητές παρακολουθούν τους μουσικούς να εκφράζουν ελεύθερα τα ακούσματά τους, που ξεκινούν από την τοπική και αγκαλιάζουν την παγκόσμια μουσική κοινότητα. Στο τέλος, μουσικοί και μαθητές πειραματίζονται και ενορχηστρώνουν από την αρχή γνωστά παραδοσιακά τραγούδια, «αλλιώς».
Συντελεστές:
Σύνολο παραδοσιακών οργάνων «Ισημερία»:
Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι)
Δημήτρης Εμμανουήλ (κρουστά)
Γιώργος Καλούδης (τσέλο, τετράχορδη λύρα)
Χάρης Λαμπράκης (νέυ)
Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα, λαούτο – Επιμέλεια και σχεδιασμός προγράμματος)
Κυριάκος Ταπάκης (ούτι)
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 10 – 13 ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Το τοπίο μου σε ήχους
Μαθητές από Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου
Ιανουάριος – Μάιος 2017
Ήχος παρέα με τα μαθήματα του σχολείου: Γεωγραφία, Ιστορία, Νέες Τεχνολογίες, Μουσική και Καλλιτεχνικά. Τι ιστορίες κρύβουν οι γειτονιές γύρω από τη Στέγη;Πρώτα ακούμε, μετά ηχογραφούμε και, τέλος, χαρτογραφούμε.
Το τοπίο μου σε ήχους» καταγράφει και συνθέτει ήχους από γειτονιές που
αγκαλιάζουν τη Στέγη. Νέος Κόσμος, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Πλάκα: όλες τους, γειτονιές με προσφυγικό παρελθόν, περιμένουν τους μαθητές για να μοιραστούν μαζί τους τις ιστορίες τους.
Σε αυτό το εργαστήριο, οι νεαροί συμμετέχοντες εξερευνούν το περιβάλλον μέσω των ήχων και επεμβαίνουν στο ηχητικό τοπίο με δικούς τους ήχους. Τι συναισθήματα δημιουργούν οι ήχοι; Μπορούν να έχουν χρώμα ή σχήμα; Οι μαθητές ερευνούν και συγκεντρώνουν υλικό για την ιστορία της κάθε περιοχής. Παίρνουν «συνεντεύξεις» από τους κατοίκους της· ιστορίες προσφύγων αλλά και πιο πρόσφατες αφηγήσεις που αποτυπώνουν τις αλλαγές στο «τοπίο» της κάθε γειτονιάς.
Συντελεστές:
Ομάδα Gnous
Μιχάλης Μοσχούτης (μουσικός), Ερατώ Τζαβάρα (visual artist), Βασίλης Τζαβάρας (μουσικός)
Σε συνεργασία με την επιστημονική σύμβουλο και ιστορικό Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου.
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Jaimeο Brown και η «εργατική» χιπ χοπ
Συναυλία για Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
27 Ιανουαρίου 2017 | 11:00 – 13:00
Ενας από τους πιο αναγνωρισμένους Αφροαμερικανούς ντράμερ της γενιάς του έρχεται στη Στέγη με ένα εξαιρετικά επίκαιρο πρότζεκτ, το Transcendence. Ο Jaimeο Brown έχει δουλέψει με θρύλους της μουσικής, όπως ο Stevie Wonder, ο Carl Graig και ο Carlos Santana.
Στo Transcendence συνεργάζεται με τον κιθαρίστα και παραγωγό Chris Sholar, που έχει παίξει πλάι σε σύγχρονους σούπερσταρ, όπως η Beyonce, ο Kanye West, ο Jay-Z, ο Dr. Dre κ.ά.
Οι καταβολές των δύο καλλιτεχνών εντοπίζονται στο χιπ χοπ, τα μπλουζ και την τζαζ. Μαζί παρουσιάζουν τα περίφημα Work Songs, δηλαδή κλασικά τραγούδια της εργασίας από όλο τον κόσμο. Έχοντας έντονο ενδιαφέρον για την ιστορία, ο Μπράουν συγκεντρώνει τραγούδια εργατών από όλο τον κόσμο, δημιουργεί samples και τα μεταφέρει επιτυχημένα στην εποχή του χιπ χοπ. Το αποτέλεσμα είναι μια συγκινητική και ενθουσιώδης διαδρομή από τα τραγούδια των Αφροαμερικανών σκλάβων στις φυτείες της Βιρτζίνια μέχρι τα κομμάτια που τραγουδούσαν οι Ιάπωνες χτίστες. Αυτοί οι ρυθμοί του ανώνυμου εργάτη, του φυλακισμένου, του ανθρακωρύχου γεννήθηκαν κάτω από σκληρές συνθήκες και διηγούνται ιστορίες για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης να τα βγάζει πέρα και να ονειρεύεται παρά τις στερήσεις και τις κακουχίες. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Μπράουν, τα τραγούδια αυτά «σκιαγραφούν έναν κοινό αγώνα που σήμερα είναι πιο επίκαιρος παρά ποτέ».
Μια συναυλία στην οποία οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν, να διασκεδάσουν και να συζητήσουν με τους δημιουργούς για τη σημασία των τραγουδιών.
Συντελεστές: Jaimeo Brown (κρουστά, electronics), Chris Sholar (κιθάρα, electronics), Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο)
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Η Φωνή στο Σχολείο
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
Από 12 έως 14 Φεβρουαρίου 2017 | 12 Φεβρουαρίου 11:00-15:00 & 13-14 Φεβρουαρίου 17:00-21:00
Πώς η γλώσσα, από μέσο, γίνεται εργαλείο διδασκαλίας; Ένα εργαστήριο που διδάσκει σε εκπαιδευτικούς πώς να χρησιμοποιούν σωστά τη φωνή τους και τη φωνή των παιδιών στην τάξη.
Το εργαστήριο αυτό, που πραγματοποιείται σε δύο μέρη, επικεντρώνεται στη φωνή ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Στο πρώτο μέρος εξετάζουμε τη φωνή του δασκάλου ως το κύριο μέσο επικοινωνίας με τους μαθητές. Το μέρος αυτό του εργαστηρίου έχει στόχο να δώσει βασικές οδηγίες για τη σωστή τοποθέτηση της φωνής και την καλύτερη χρήση της, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να μεγιστοποιήσουν την ένταση και τη μεταδοτικότητα της φωνής τους και, ταυτόχρονα, να την προφυλάσσουν από κούραση, πόνο και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από λανθασμένη χρήση.
Στο δεύτερο μέρος επικεντρωνόμαστε στη φωνή του μαθητή. Εξετάζουμε το πώς ο δάσκαλος, με αφετηρία την εκπαιδευτική ύλη, μπορεί να χτίσει ένα μικρό φωνητικό σύνολο μέσα στην τάξη, συνδυάζοντας απλά μουσικά στοιχεία και δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε μαθητή να εκφραστεί μέσα στην ασφάλεια ενός οργανωμένου συνόλου.
Συντελεστές:
Μάρθα Μαυροειδή, μουσικός
Γιώργος Σαμαρτζής, τενόρος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 – 14 ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Ακούστε τον Harry Partch από το Ensemble Musikfabrik
Μαθητές από Γ’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου
23 Φεβρουαρίου 2017 | 12:00 – 13:30
Οι Ensemble Musikfabrik σε μια ανοιχτή πρόβα για μαθητές με τα μουσικά όργανα του Harry Partch. Το μουσικό σύνολο Musikfabrik θα παρουσιάσει τα συναρπαστικά όργανα του Harry Partch, τις ιδιόρρυθμες τεχνικές παιξίματος που απαιτούν και το καλλιτεχνικό σύμπαν ενός από τους πιο αντισυμβατικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.
Σε αυτό το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τα μουσικά όργανα του Αμερικανού συνθέτη Χάρυ Παρτς. Θα ακούσουν τον ήχο του Blue Rainbow και του Eucal Blossom, οργάνων με εξωτική ονομασία, αλλά και μορφή.
Συνθέτης, θεωρητικός και οργανοποιός, ο Χάρυ Παρτς υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς υποστηρικτές της μουσικής με μικροτόνους, προτείνοντας μια νέα προσέγγιση της μουσικής σύνθεσης. Ο Παρτς ανέπτυξε ένα εξαιρετικά σύνθετο σύστημα κουρδίσματος, κατά το οποίο η οκτάβα διαχωριζόταν σε 43 τόνους. Αυτός ήταν ένας απίθανα μεγάλος αριθμός μικροτονικών διαστημάτων, που καθιστούσαν αδύνατη την εκτέλεση των έργων του με συμβατικά όργανα. Κατασκεύασε επίσης μια μεγάλη συλλογή μουσικών οργάνων: ένα σύνολο γλυπτών «ήχου» παράξενης ομορφιάς και επιβλητικής σκηνικής παρουσίας.
Μέσα σε δυόμισι χρόνια, ο οργανοποιός και ντράμερ Thomas Meixner κατασκεύασε εκ νέου ολόκληρη τη συλλογή οργάνων του Χάρυ Παρτς για το Ensemble Musikfabrik. Έτσι, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το Ensemble Musikfabrik έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το συνολικό έργο του συνθέτη.
Συντελεστές:
Ensemble Musikfabrik:
Marco Blaauw, Helen Bledsoe, Christine Chapman, Bruce Collings, Johannes Fischer, Florentin Ginot, Benjamin Kobler, Ulrich Löffler, Melvyn Poore, Axel Porath, Carl Rosman, Dirk Rothbrust, Peter Veale, Hannah Weirich, Dirk Wietheger
Paul Jeukendrup: Σχεδιασμός ήχου
Το πρότζεκτ υποστηρίζεται από το Kunststiftung NRW στο πλαίσιο του Campus Musikfabrik.
ΜΟΥΣΙΚΗ / +65 ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
“spielBar” από το Ensemble Musikfabrik
Εργαστήριο μουσικής σύμπραξης με μέλη του Ensemble Musikfabrik για άτομα 65+
24 Φεβρουαρίου 2017 | 11:00 – 14:00
Το Ensemble Musikfabrik καθοδηγεί μια μουσική συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική και τον πειραματισμό. Tο Ensemble Musikfabrik έρχεται με το εργαστήριο “spielBar” να καταρρίψει την άποψη ότι μόνο βιρτουόζοι και εξαιρετικά ταλαντούχοι καλλιτέχνες μπορούν να παίξουν σύγχρονη μουσική.
Οι συμμετέχοντες στο “spielBar” καλούνται να αναπτύξουν δημιουργικές και διανοητικές μουσικές ικανότητες, αντί για τεχνικές παιξίματος. Σολίστ, επαγγελματίες, ερασιτέχνες, χομπίστες και αρχάριοι μουσικοί, άνω των 65 ετών, συμπράττουν στο εργαστήριο και συνεργάζονται μουσικά υπό τις οδηγίες των μελών του Ensemble Musikfabrik. Όλα τα έργα που θα παιχτούν στις συναντήσεις του εργαστηρίου επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε βάθος στη διαδικασία της μουσικής σύνθεσης. Στα γερμανικά, spielbar σημαίνει «κάτι που μπορεί να παιχτεί», τονίζοντας την εγγενή ικανότητα όλων μας να παίζουμε μουσική. Βάζοντας κεφαλαίο το γράμμα Β (spielBar), o όρος αποκτά εμμέσως μια επιπλέον σημασία, παραπέμποντας σε έναν κοινωνικό χώρο (Bar), στον οποίο συναντιόμαστε με φίλους για να απολαύσουμε τη στιγμή. Το spielBar, λοιπόν, δεν είναι μόνο ένα χώρος πειραματισμού· είναι επίσης ένας τόπος όπου ολοκληρώνεται μια ημέρα γεμάτη με νέες εμπειρίες.
Συντελεστές: Μέλη του Ensemble Musikfabrik
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Η φωνή στη Στέγη: Η γυναίκα στο ελληνικό τραγούδι
Ένα εργαστήριο για την ανθρώπινη φωνή
Από 21 Μαρτίου έως 30 Μαΐου | 18:30-21:30
Δημιουργούμε μια ορχήστρα φωνών για να ερμηνεύσουμε Λένα Πλάτωνος, Φλέρυ Νταντωνάκη, Δανάη Στρατηγοπούλου και άλλες μεγάλες γυναικείες μορφές του ελληνικού τραγουδιού. Το φετινό εργαστήριο φωνητικού συνόλου, «Η Φωνή στη Στέγη», είναι αφιερωμένο στις γυναικείες μορφές του ελληνικού τραγουδιού. Μια πληθώρα από τραγουδίστριες, συνθέτριες και στιχουργούς, που άφησαν το στίγμα τους στον καλλιτεχνικό χάρτη της Ελλάδας, μας δίνουν αφορμή για ένα μουσικό ταξίδι με κεντρικό άξονα την ανθρώπινη φωνή.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να πειραματιστούμε με τη φωνή μας, αντιμετωπίζοντάς την σαν μουσικό όργανο, αλλά και να ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συμβάλλουμε με τα προτερήματα και τις αδυναμίες μας σε ένα ομαδικό αποτέλεσμα.
Εξερευνώντας τη δύναμη της φωνής μας μέσα από τη συνύπαρξη με άλλες φωνές, θα δημιουργήσουμε μια ορχήστρα από φωνές που θα ερμηνεύσει έργα που έχουν συνθέσει ή τραγουδήσει εμβληματικές μορφές του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Λένα Πλάτωνος, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Δανάη Στρατηγοπούλου κ.ά.
Συντελεστής: Μάρθα Μαυροειδή, μουσικός
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Δημιουργικότητα, ήχος, μουσική
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
Απρίλιος 2017
Στο εργαστήριο αυτό μελετάμε τη σχέση τεχνών και δημιουργικότητας, δίνοντας έμφαση στον ήχο και τη μουσική, πέρα και έξω από κυρίαρχες εκπαιδευτικές λογικές. Μέσα από ασκήσεις μουσικού αυτοσχεδιασμού και ομαδικής σύνθεσης, που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στην τάξη όσο και στη διδασκαλία μουσικών οργάνων, θα αναρωτηθούμε: Τι θεωρούμε τέχνη και γιατί; Πώς συνδιαλεγόμαστε με τις δημιουργικές πράξεις των μαθητών μας; Πώς ακούμε, πώς περιγράφουμε, πώς κρίνουμε και αξιολογούμε; Θα εξερευνήσουμε πρακτικές και αναζητήσεις που μπορεί να θέσει σε λειτουργία η αισθητική εκπαίδευση, όταν ξεφεύγει από τη μετάδοση προκαθορισμένων γνώσεων και κριτηρίων.
Συντελεστές: Παναγιώτης Α. Κανελλόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Δανάη Στεφάνου (Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4 – 12 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες και μεμονωμένους επισκέπτες
Big Bang Festival 3
Φεστιβάλ μουσικής για νεαρούς και περιπετειώδεις θεατές
Μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού
Από 18 έως 21 Μαΐου 2017
Ήχοι και μουσική από όλες τις γωνιές του κόσμου σε κάθε γωνιά της Στέγης. Το Big Bang είναι ένα δίκτυο μεγάλων πολιτιστικών κέντρων της Ευρώπης, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν συναρπαστική, νέα και ευφάνταστη μουσική για παιδιά. Είναι επίσης ένα τρομερά ζωντανό φεστιβάλ που θα μετατρέψει τη Στέγη για τρίτη φορά σε μια κυψέλη ήχων, μελωδιών και ρυθμών.
Μετά την επιτυχία των δύο τελευταίων ετών, οι χώροι της Στέγης μεταμορφώνονται ξανά σε ένα μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες! Εκεί, οι νεαροί μας φίλοι θα παρακολουθήσουν ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με πολλές συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις.
Το Big Bang όμως δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε παιδιά: προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή σε αυτό. Σε κάθε εκδήλωση, επαγγελματίες μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ ανοίγουν διάλογο με τους νεαρούς θεατές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίδια τα παιδιά μοιράζονται ακόμα και τη σκηνή με τους μουσικούς…
Συντελεστές:
Το φεστιβάλ μουσικής για παιδιά BIG BANG είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Zonzo Compagnie, ενώ αποτελεί δράση του ευρωπαϊκού δικτύου BIG BANG.
Εκτός από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο δίκτυο BIG BANG συμμετέχουν επίσης η Zonzo Compagnie (Βέλγιο), το Centro cultural de Belém (Πορτογαλία), το Nytt Konserthus I Stavanger IKS (Νορβηγία), η Opéra de Lille (Γαλλία), το Centre for Fine Arts – Bozar (Βέλγιο), το Kinder Kinder (Γερμανία), το Instituto de la cultura y las artes del ayuntamiento de Sevilla (Ισπανία) και το MotorMusic bvba (Βέλγιο).
Συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση / πρόγραμμα Creative Europe Culture.
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Μουσική για το Νέο Κόσμο
Ένα μουσικό πείραμα για τη γειτονιά της Στέγης από τους ARTéfacts ensemble και την ομάδα παραστατικών τεχνών «Όχι παίζουμε»
Μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου
26 Μαΐου 2017 | 11:00-13:00
Μουσικές συνθέσεις εμπνευσμένες από αληθινά βιώματα και ιστορίες της γειτονιάς του Νέου Κόσμου. Ένα νέο μουσικό πείραμα γεννιέται στο Νέο Κόσμο, τη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης, από το σύνολο σύγχρονης μουσικής ARTéfacts ensemble και την ομάδα παραστατικών τεχνών «Όχι Παίζουμε». Πρόκειται για τη δημιουργία νέας μουσικής βασισμένης σε λιμπρέτα που έχουν προκύψει από αληθινά βιώματα, εμπειρίες και ιστορίες της περιοχής, όπως συλλέχθηκαν από τους «Όχι Παίζουμε», στο πλαίσιο του προγράμματος UrbanDig.
Το πρόγραμμα UrbanDig ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014, με αφορμή το πρότζεκτ Dourgouti Island Hotel. Πρόκειται για μια σειρά συλλογικών δράσεων ανίχνευσης και καταγραφής του χτες και του σήμερα της γειτονιάς του Νέου Κόσμου. Αυτή η περιοχή της Αθήνας έχει μια πλούσια ιστορία στον 20ό αιώνα και γνώρισε διάφορες ονομασίες, η επικρατέστερη από τις οποίες ήταν Δουργούτι.
Αρχικά ήταν μια παραγκούπολη που στέγασε τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922), ακολούθησε η ανέγερση των προσφυγικών πολυκατοικιών, πολλές από τις οποίες σώζονται έως σήμερα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια γειτονιά με έντονο το πολυπολιτισμικό στοιχείο. Στο τέλος του πρότζεκτ αυτού, δημιουργήθηκε ένα ζωντανό πολιτισμικό αρχείο που χαρτογραφεί την αισθητική, ιστορική και αισθητηριακή ιστορία της περιοχής.
Από το υλικό που συγκεντρώθηκε, η ομάδα «Όχι Παίζουμε» θα δημιουργήσει έξι
λιμπρέτα, τα οποία θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για έξι νέες μουσικές συνθέσεις που ανατέθηκαν από τη Στέγη σε ισάριθμους συνθέτες και θα ερμηνευτούν από το ARTéfacts ensemble. Η ομάδα προσκάλεσε συνεργάτες της, αλλά και κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν στο αρχικό πρόγραμμα, προκειμένου να συνεργαστούν στη δημιουργία των λιμπρέτων.
Οι μουσικές συνθέσεις θα παρουσιαστούν σε συναυλία στη Στέγη, η οποία θα περιλαμβάνει και έκθεση με υλικό από τα λιμπρέτα.
Συντελεστές:
Συνθέτες: Δημήτρης Ανδρικόπουλος, Παναγιώτης Κόκορας, Γιάννης Κυριακίδης, Νικόλας Τζώρτζης κ.ά.
ARTéfacts ensemble
Λουίζος Ασλανίδης: σκηνοθέτης
Ai Motohashi: πιάνο
Guido De Flaviis: σαξόφωνο
Σπύρος Τζέκος: κλαρινέτο
Λαέρτης Κοκολάνης: βιολί
Μάριος Δαπέργολας: βιόλα
Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά
Κώστας Σερεμέτης: κρουστά
Συντελεστές του UrbanDig Project:
Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ματίνα Μάγκου, Άννα Μαγουλιώτη, Γιώργος Θάνος, Ρέα Ζέκκου, Κατερίνα Συνοδινού, Βαγγέλης Παπαδιάς, Νικολίνα Μυωφά, Μελέτης Ζαχαράκης, Αντριάνα Καραστεφανή-Δελακούρα, Μαρία Χατζηγιάννη, Μιχάλης Ευθυμίου, Κατερίνα Θανάσουλα
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων
Το ταξίδι
Πρόγραμμα εικαστικής δημιουργίας σε ξενώνες φιλοξενίας για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες
Έφηβοι 12-18 ετών
Οκτώβριος 2016 - Μάιος 2017
Βασικός θεματικός άξονας του εργαστηρίου είναι το «ταξίδι» και, κατ’ επέκταση, η συλλογική μνήμη, οι φόβοι, η ελπίδα και οι επιθυμίες που γεννά. Το εργαστήριο, που χρησιμοποιεί επίσης έννοιες όπως της γλώσσας, του σπιτιού-εστίας και του σώματος, θα πραγματοποιηθεί στους ξενώνες όπου φιλοξενούνται οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.
Εκεί, οι έφηβοι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια βασικών γραφικών υλών, όπως μολύβια, κάρβουνα, παστέλ, μαρκαδόρους, πλαστικά-ακρυλικά, χαρτί, λινάτσα, μουσαμά, αλλά και γύψο, πηλό και ξύλο, θα δημιουργήσουν δισδιάστατα και τρισδιάστατα έργα, αποτυπώνοντας τι σημαίνει για τον καθένα τους το ταξίδι και η έννοια της μετανάστευσης. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους έφηβους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως γλώσσα επικοινωνίας και να εκφραστούν μέσα από αυτήν. Μέσα στο εργαστήριο θα διαμορφώσουμε σταδιακά ένα οικείο περιβάλλον, ώστε η εκφραστικότητα αυτή να βρει το χώρο να εκδηλωθεί. Το υλικό που θα προκύψει από τα εργαστήρια θα παρουσιαστεί σε μια εικαστική έκθεση.
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, θα πραγματοποιηθούν εξωτερικές επισκέψεις σε επιλεγμένα μουσεία και χώρους τέχνης, με στόχο οι έφηβοι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την κλασική και σύγχρονη τέχνη και να κατανοήσουν την πρόσμιξη διαφορετικών πολιτισμών, αποκτώντας μια διανθισμένη εικόνα για τη χώρα που βρίσκονται ή τη χώρα που θα ήθελαν να βρίσκονται και, πιθανώς, για τη χώρα καταγωγής τους.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους ξενώνες φιλοξενίας για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες «Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων | ΣΜΑ» στα Εξάρχεια, «ΣΤΕΓΗ PLUS (+)» στην Κυψέλη και σε άλλους δύο που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Συντελεστές: Nadia Al Foudery, Κώστας Ρουσσάκης, Βασίλης Καρούκ, κ.α.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Οι σχεδιαστές του μέλλοντος στη Στέγη: Ευρεσιτεχνίες για όλες τις ηλικίες!
Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
Από 24 έως 26 Οκτωβρίου 2016 | 17:00 – 21:00
Πώς προπονούμε την περιέργειά μας; Σχεδίαση, σχεδιαστική σκέψη, δημιουργικότητα: νέες προσθήκες στην εργαλειοθήκη των εκπαιδευτικών. Ένα βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, με στόχο την εισαγωγή των παραπάνω εννοιών στη σχολική τάξη και την αξιοποίησή τους, όχι μόνο ως μέσα αλλά και ως αντικείμενα διδασκαλίας.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το θεωρητικό υπόβαθρο των εννοιών και τις καινοτόμες πρακτικές τους, ενώ θα συμμετάσχουν σε περισσότερες από 20 δημιουργικές ασκήσεις και κατασκευαστικές δραστηριότητες με απλά καθημερινά υλικά, διάρκειας από 2 λεπτά έως 1 ώρα. Μέσα από το παιχνίδι και το χιούμορ θα δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη μαθησιακή διαδικασία και να λύσουμε ένα πρόβλημα σε 10 απλά βήματα.
Συντελεστής: Δημήτρης Γραμμένος (PhD, κύριος ερευνητής, Ινστιτούτο Πληροφορικής, ΙΤΕ)
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΠΑΙΔΙΑ 5 – 8 ΕΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ Η’ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Μια ιστορία θα σας πω…
Παιδιά 5-8 ετών μαζί με τη γιαγιά ή τον παππού τους
Από 23 Δεκεμβρίου 2016 έως 4 Ιανουαρίου 2017 | 17:00-20:00
H Στέγη φέρνει κοντά παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους, σε ένα εργαστήριο αφήγησης και εικονογράφησης σούπερ ιστοριών! Mε στόχο το δέσιμο των παππούδων και των γιαγιάδων με τα εγγόνια τους, στο εργαστήριο αυτό θα μοιραστούμε ιστορίες, θα τις καταγράψουμε, θα τις εικονογραφήσουμε και θα τις ηχογραφήσουμε. Δύο διαφορετικές γενιές συναντιούνται με αφορμή τις αναμνήσεις και τις ιστορίες που ξυπνάνε προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες που θα φέρουν στο εργαστήριο οι μεγαλύτεροι.
Τι είναι το αντικείμενο που έχεις φέρει; Γιατί το επέλεξες και το ξεχώρισες; Ποια είναι η ιστορία του; Ποιες μνήμες ξυπνάει μια παλιά σχολική ποδιά, ένα τραγούδι ή στιχάκι που ακόμα θυμόμαστε, μια παλιά μας ζωγραφιά;
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες φέρνουν μαζί τους κάποιο αντικείμενο με ιδιαίτερη σημασία για τους ίδιους. Ενθύμια και αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν μια ανάμνηση –μια φωτογραφία, ένα βιβλίο, ένα παλιό παιχνίδι, ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης– γίνονται πηγή έμπνευσης για την αφήγηση μιας ιστορίας, είτε φανταστικής είτε πραγματικής, στην υπόλοιπη ομάδα.
Τα εγγόνια συμπληρώνουν την ιστορία με τη δική τους φαντασία και την περιέργεια που τους κινούν τα αντικείμενα. Οι μοναδικές ιστορίες που προκύπτουν συνεταιρικά από παππούδες, γιαγιάδες και εγγόνια καταγράφονται, ηχογραφούνται και εικονογραφούνται.
Η κάθε γιαγιά και ο κάθε παππούς με τα εγγόνια τους ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα βιβλίο, δεμένο και εικονογραφημένο, το οποίο θα αποτελείται από τις ιστορίες και τις ζωγραφιές όλης της ομάδας. Δημιουργούν δικά τους κείμενα, γράφουν, σχεδιάζουν, χρωματίζουν και αποτυπώνουν έτσι στο χαρτί τις ιστορίες που άκουσαν. Κάθε βιβλίο-έργο είναι μοναδικό και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το δέσιμό του.
Μέσα από αυτό το εργαστήριο οι γιαγιάδες, οι παππούδες και τα εγγόνια τους έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να μοιραστούν ιστορίες, να δημιουργήσουν από κοινού και –το σημαντικότερο– να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες έχουν μια ολόκληρη ζωή, γεμάτη εμπειρίες και γνώσεις για να μοιραστούν. Τα παιδιά, από την άλλη, διαθέτουν ένα μοναδικό χάρισμα, που είναι ίσως η πιο σημαντική δεξιότητα στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες: την ικανότητα «να ζωγραφίζουν σαν παιδιά».
Συντελεστές: Αναστασία Δούκα και Nadia Al Foudery (εικαστικοί)
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / 65+ ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Νέοι εικαστικοί 65+
Ανακατασκευάζοντας την Αφροδίτη: Η γυναικεία ομορφιά στα χέρια της πιο δημιουργικής γενιάς
Από 22 Φεβρουαρίου έως 17 Μαΐου | 11:00-14:00
Τα αγαπημένο εικαστικό εργαστήριο συναντά τους πιο δημιουργικούς 65άρηδες ξανά στη Στέγη
Η γυναικεία μορφή είναι το θέμα του φετινού εργαστηρίου εικαστικών για άτομα άνω των 65 ετών. Συνεχίζοντας την πορεία των προηγούμενων ετών, οι 65+ καλλιτέχνες θα χρησιμοποιήσουν βασικά εργαλεία και μεθόδους των εικαστικών, ώστε να αναδείξουν τις ποικίλες όψεις της γυναικείας ταυτότητας.
Αφετηρία του εργαστηρίου μας θα είναι το πορτραίτο. Θα χρησιμοποιήσουμε αυθόρμητα σκίτσα, αλλά και λεπτομερή σχέδια, για να παρατηρήσουμε τη στάση του σώματος, την ανατομία του προσώπου και τις χειρονομίες που φέρνουν στην επιφάνεια το ψυχικό τοπίο. Η ακρίβεια της φωτογραφικής εικόνας θα συνδυαστεί με την αμεσότητα της επαφής με τον πηλό, για να αναδομήσουμε τη γυναικεία μορφή, όπως την φανταζόμαστε, την επιθυμούμε, την αποστρεφόμαστε, την καταναλώνουμε ή την ενσαρκώνουμε καθημερινά.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα πραγματοποιήσουμε ελεύθερες ασκήσεις γραμμής, φωτοσκίασης και χρώματος, ασκήσεις μικρογλυπτικής και αναπαράστασης με εύπλαστα υλικά, αλλά και πειραματισμούς με τη φωτογραφία, το βίντεο και την ψηφιακή τους επεξεργασία. Παράλληλα, θα μελετήσουμε περιπτώσεις εικαστικών από διαφορετικές ιστορικές περιόδους και θα συνομιλήσουμε με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς.
Συντελεστής: Αναστασία Δούκα, εικαστικός
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 – 12 ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Πεζοδρόμια: Η μικρογραφία της πόλης μας
Για παιδιά 8-12 ετών
Από 7 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2017 | 11:00-14:00
Εργαστήριο με θέμα τον ανοιχτό δημόσιο χώρο στις γειτονιές της Αθήνας. Τι υπάρχει έξω, μόλις βγω από το σπίτι; Μπορώ να παίξω στο πεζοδρόμιο; Θέλω να πάω μόνος μου στην πλατεία… Πεζοδρόμια: Η πρώτη μετάβαση των παιδιών από τον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού στο δημόσιο χώρο. Το πρώτο σημείο γνωριμίας με τη γειτονιά και, κατ’ επέκταση, με την πόλη τους.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο της Στέγης για παιδιά, που πραγματοποιείται παράλληλα με την έκθεση Tomorrows: Αστικές μυθοπλασίες σε μέλλοντα χρόνο, έχει θέμα τον ανοιχτό δημόσιο χώρο στις γειτονιές της Αθήνας.
Σημείο εξόρμησής μας είναι τα πεζοδρόμια, ένας κρίσιμος μεταβατικός χώρος, με πολλαπλές δυνατότητες βελτίωσης του ρόλου τους στη ζωή της πόλης. Στη συνέχεια, συζητάμε και γνωρίζουμε την πλατεία, τον πεζόδρομο, το πάρκο και το δρόμο, τις περιοχές κίνησης, αλλά και στάσης, καθώς και τη θέση τους στις καθημερινές μας διαδρομές.
Ξεκινώντας με μικρούς περιπάτους-εξερευνήσεις, παρατηρούμε κοντινές γειτονιές της Στέγης και συλλέγουμε στοιχεία. Τα παιδιά φαντάζονται «αλλιώς» το χώρο που κινούνται καθημερινά και όλοι μαζί σχεδιάζουμε ένα άλλο πεζοδρόμιο: ένα χώρο δημιουργικής συμμετοχής στη γειτονιά!
Συντελεστές: Βασίλης Βασιλειάδης, Φάνης Καφαντάρης, Σταύρος Μουζακίτης (αρχιτέκτονες)
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 9 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Tomorrows
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και δραστηριότητες σε μια έκθεση από το μέλλον
Μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Λυκείου
Από μέσα Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου 2017
Πώς θα είναι η καθημερινή ζωή στις πόλεις του μέλλοντος; Θα μπορεί η καφετιέρα να μιλάει με το ψυγείο; Τελικά τα αυτοκίνητα θα πετάνε; Τι αλλαγές θα φέρουν οι ολοένα και πιο «έξυπνες» συσκευές; Τι είναι το «Ίντερνετ των πραγμάτων»;
Η έκθεση Tomorrows της Στέγης, που πραγματοποιείται στη Διπλάρειο Σχολή, στο κέντρο της Αθήνας, μας ταξιδεύει στις πόλεις του μέλλοντος. Καλλιτέχνες, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες παρουσιάζουν τα έργα τους και θέτουν ερωτήματα: Μπορεί η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας να αλλάξει το αστικό και φυσικό περιβάλλον και, αν ναι, πώς; Οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, μακέτες και μοντέλα αντικείμενων διαμορφώνουν ένα εκθεσιακό περιβάλλον που θα αφηγηθεί σενάρια για τις πόλεις του αύριο.
Σας προσκαλούμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης.
Στα έργα της έκθεσης διακρίνουμε το στοιχείο της υπερβολής, που υποδηλώνει την πρόθεση των σχεδιαστών να προκαλέσουν την αντίληψή μας για το ρόλο των αντικειμένων στην καθημερινότητα.
Η τάση αυτή, που ονομάζεται «κριτικός σχεδιασμός», θα αξιοποιηθεί με σκοπό την ανάπτυξη της σκέψης των μαθητών και την ευαισθητοποίησή τους σε ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία και το φυσικό περιβάλλον. Με αφορμή τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, οι μαθητές θα κληθούν να επινοήσουν δικά τους αντικείμενα και να αφηγηθούν ιστορίες για τις αλλαγές που θα ήθελαν να δουν και για τις εμπειρίες που θα ήθελαν να βιώσουν στις πόλεις στο κοντινό μέλλον.
Συντελεστές: Πάνος Δραγώνας (Αρχιτέκτονας – Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών)
Δάφνη Δραγώνα (Θεωρητικός Ψηφιακού Πολιτισμού & Τέχνης, Επιμελήτρια)
- ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 10 ΕΤΩΝ & ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Υβρίδια... η τέχνη στα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία
Μαθητές από Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Λυκείου
Από 8 Νοεμβρίου 2016 έως 12 Ιανουαρίου 2017 | 10:00 – 12:00
Η Στέγη και το καινοτόμο φεστιβάλ νέων μέσων Ars Electronica Linz μας φέρνουν μια έκθεση από το μέλλον για τον άνθρωπο και τις μηχανές. Σε ποιο βαθμό οι μηχανές έχουν αρχίσει να μοιάζουν στον άνθρωπο και πόσο ο άνθρωπος εξαρτάται από τις μηχανές; Τι θα εμφανιστεί αν πληκτρολογήσουμε τον όρο «υβρίδιο» ή «υβριδικό» σε μια μηχανή αναζήτησης; Τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα υβρίδια σπόρων και φυτών είναι τα δημοφιλέστερα αποτελέσματα.
Στο παρελθόν, υβρίδια χαρακτηρίζονταν τα πλάσματα που προέρχονταν από διασταύρωση ηθικά αμφιλεγόμενων πειραμάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Φρανκενστάιν ήταν υβρίδιο. Σήμερα, η λέξη «υβριδικό» αναφέρεται στη σύγχρονη τεχνολογική τάση συνδυασμού εργαλείων και συστημάτων διαφορετικών ειδών. Μηχανικά και ψηφιακά συστήματα επικοινωνούν και συνδέονται, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τον άνθρωπο ή με άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Ολοένα και περισσότερο ενσωματώνουμε μηχανικά ή ψηφιακά συστήματα στην καθημερινότητά μας ή ακόμη και στο σώμα μας, ενώ και οι ίδιοι συμμετέχουμε σε δίκτυα που διαχειρίζονται οι μηχανές. Συχνά, είναι αδύνατο να διακρίνουμε αν ένα μήνυμα έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο ή από μηχανή.
Στην έκθεση οι μαθητές θα εξερευνήσουν το πώς η τέχνη αντιμετωπίζει τον υβριδικό μας κόσμο. Θα δούμε έργα τέχνης που οραματίζονται πρωτόγνωρα πειράματα, συνδυάζοντας τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις με παραδοσιακά μέσα. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο τα έργα τους διατέμνουν τα όρια διαφορετικών γνωστικών πεδίων, αλλά και αυτά μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Ταυτόχρονα, θα αναρωτηθούμε για τους ορίζοντες που ανοίγει αυτή η διεπιστημονική συνεργασία, αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Θα δούμε έργα που θέτουν ερωτήματα για τη σχέση μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τα όρια του ανθρώπινου σώματος και τον έλεγχο που ασκείται πάνω μας από τα πληροφοριακά συστήματα.
Θα δούμε όμως και έργα για τις δυνατότητες παρέμβασης ή δημιουργικότητας που απελευθερώνονται χάρη στις υβριδικές πρακτικές. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα εμπνευσμένα από την έκθεση, σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχεδιασμένες με βάση την ηλικία τους.
Συντελεστές: Νίκος Βογιατζής, σχεδιαστής των μέσων και εικαστικός
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΠΑΙΔΙΑ 8 – 12 ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Ρομπότ ζωγράφοι
Παιδιά 8-12 ετών
Σάββατο 19 ή Κυριακή 20 Νοεμβρίου | 11:00-14:00
Ένα εργαστήριο που συνδυάζει τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τη ρομποτική. Τα ρομπότ έρχονται στη Στέγη και ζωγραφίζουν μαζί με τα παιδιά, συνδυάζοντας την τέχνη με την τεχνολογία.
Σε αυτό το εργαστήριο, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με δημιουργικό τρόπο, προκειμένου να δούμε την τέχνη μέσα από ένα διαφορετικό, ψηφιακό οπτικό πρίσμα, συνδυάζοντάς την με την τεχνολογία.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση «Υβρίδια: Στα όρια Τέχνης και Τεχνολογίας», που διερευνά την έννοια του υβριδισμού, δηλαδή τη μείξη διαφορετικών μέσων και ιδιωμάτων που οδηγεί σε νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.
Τα παιδιά μαθαίνουν αρχικά τον όρο «υβρίδιο», μέσα από συζητήσεις, και έπειτα προχωρούν σε πρακτική εφαρμογή του. Κατασκευάζουν ομαδικά μια εγκατάσταση, στην οποία μια ομάδα από ρομπότ «διαβάζει» ένα συμβατικό πίνακα ζωγραφικής και τον μεταμορφώνει σε ένα νέο έργο τέχνης. Αυτό γίνεται με τη χρήση αισθητήρων, ασύρματης επικοινωνίας και αλγορίθμων κίνησης που ορίζουν τα ίδια τα παιδιά, μέσα από τον προγραμματισμό. Πρόκειται για χρήση μιας συμβατικής μορφής τέχνης με σκοπό την τελική δημιουργία του Υβριδίου!
Το εργαστήριο συνδυάζει μια παραδοσιακή μορφή τέχνης (ζωγραφική) με την τεχνολογία της ρομποτικής, αλλά και την τέχνη της φωτογραφίας, σε ένα ενδιαφέρον δημιουργικό υβρίδιο που δίνει νέα όψη στην υπάρχουσα τέχνη.
Συντελεστής: Αντώνης Κάνουρας (Μηχανικός Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab)
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Αφηγήσεις – Κοστούμια
Έφηβοι 12 – 17 ετών
Από 19 έως 27 Νοεμβρίου 2016 | 12:00-15:00
Ένα εργαστήριο ψηφιακής τεχνολογίας, περφόρμανς και κατασκευών που φοριούνται. Όταν οι ιστορίες γίνονται ρούχα… Από τον πειραματισμό με τις νέες τεχνολογίες και τα έξυπνα υλικά έως την αφήγηση ιστοριών και την περφόρμανς.
Το εργαστήριο Αφηγήσεις-Κοστούμια (Wearable Narratives) έχει σκοπό να εξοικειώσει τους εφήβους με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τη θεατρική διαδικασία. Με πηγή έμπνευσης το ύφασμα, ως δεύτερο δέρμα, και μέσα σε τέσσερις τρίωρες συναντήσεις, οι νεαροί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες τεχνολογίες και υλικά, να δημιουργήσουν «έξυπνα» ρούχα και να στήσουν διαδραστικές περφόρμανς αντλώντας έμπνευση από την καθημερινότητα και τις εμπειρίες τους.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι ομάδες που θα δημιουργηθούν θα μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες τους, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη βάση της συλλογικής θεατρικής αφήγησης. Θα δουλέψουν τις αφηγήσεις τους ώστε να γίνουν σταδιακά όλο και πιο αφαιρετικές, ενώ οι έννοιες-κλειδιά που θα προκύψουν μέσα από τη δουλειά με την ομάδα θα «ενσωματωθούν» σε κατασκευές και ρούχα. Χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια ηλεκτρονικά κυκλώματα και νέες τεχνολογίες που μπορούν να φορεθούν, οι συμμετέχοντες θα βιώσουν πώς η τεχνολογία σήμερα μπορεί να τους βοηθήσει να επεκτείνουν τις αισθήσεις και τις δυνατότητες του σώματός τους.
Μέσα από τη δημιουργία αυτού του πολυμεσικού περιβάλλοντος, που ελέγχουν οι ίδιο οι νεαροί συμμετέχοντες, ανοίγουν τα όρια της εμπειρίας τους και οξύνονται οι δεξιότητες και η δημιουργική τους σκέψη. Στην τελευταία συνάντηση, οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις περφόρμανς τους.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Υβρίδια… η τέχνη στα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας», που αποτελεί μια συνεργασία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το καινοτόμο ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο νέων μέσων Ars Electronica του Linz.
Συντελεστές:
Μαριλένα Γεωργαντζή (αρχιτέκτονας/designer)
Αφροδίτη Ψαρρά (ψηφιακή καλλιτέχνις)
Εύη Σούλη (χορογράφος)
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Ρομποτική, τεχνολογία, εφευρέσεις!
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
Από 21 έως 23 Νοεμβρίου 2016 | 17:00-21:00
Σε αυτό το εργαστήριο, κατασκευάζουμε έξυπνα συστήματα και μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς να μεταδίδουμε τη γνώση δημιουργικά
Στο εργαστήριο αυτό επικεντρωνόμαστε στο παιδαγωγικό μοντέλο της δημιουργικής μάθησης μέσα από τεχνολογικές και ρομποτικές κατασκευές. Δουλεύουμε με την τεχνολογία του physical computing, χρησιμοποιούμε αισθητήρες, led, κινητήρες, και δημιουργούμε τη δική μας εφεύρεση, έχοντας κατακτήσει βιωματικά τη γνώση.
Το εργαστήριο βασίζεται στις αρχές του S.T.E.A.M., δηλαδή στο συνδυασμό της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της τέχνης και των μαθηματικών, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που δίνει βιωματικό και πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα στην εκπαίδευση.
Συντελεστές: Αντώνης Κάνουρας (Μηχανικός Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab)
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Hack your classroom
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Νοέμβριος 2016 - Μάιος 2017
Φτιάχνω την τάξη μου όπως την θέλω! Μπορώ να λύσω το πρόβλημα της κακής ηχομόνωσης στην τάξη μου; Μπορώ να σχεδιάσω το… «έξυπνο» θρανίο; Φυσικά και μπορείς, αρκεί να πατήσεις το Enter στον 3D εκτυπωτή.
Στο πρωτότυπο αυτό εργαστήριο της Στέγης, που πραγματοποιείται στους χώρους των σχολείων, μαθητές και καθηγητές σχεδιάζουν την τάξη των ονείρων τους, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Με εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης και έξυπνους μικροϋπολογιστές, ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να κάνουν την καθημερινότητά τους πιο ενδιαφέρουσα και λειτουργική και, τελικά, να δημιουργήσουν από κοινού ένα σχολικό περιβάλλον που να μπορεί να εμπνεύσει αλλά και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει τη διδασκαλία.
Μέσα από δράσεις που συνδυάζουν το φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο και υπό την καθοδήγηση ειδικών εκπαιδευτών, σχεδιάζουν όλοι μαζί τη νέα τους τάξη, αλλά και το εκπαιδευτικό της περιεχόμενο.
Στη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μαθητές πειραματίζονται και μαθαίνουν, χρησιμοποιώντας βασικό εξοπλισμό και εργαλεία, ενώ έρχονται σε επαφή με το physical computing και τη γλώσσα του processing-προγραμματισμού. Ανάμεσα σε πραγματικά αντικείμενα, ψηφιακά δεδομένα, καλώδια και κάμερες, προσδιορίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην τάξη τους και βρίσκουν μόνοι τους λύσεις:
Θέλω να χρησιμοποιήσω ψηφιακούς αισθητήρες για να κάνω την τάξη μου πιο «έξυπνη»!
Θέλω να ανοίξω «παράθυρα» για να συνδεθώ με άλλες τάξεις στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο!
Συντελεστές: Θανάσης Δεληγιάννης (Οpen Technologies Expert/ Eκπαίδευση και ανοικτές τεχνολογίες), Κώστας Παπαδήμας (Community Manager/ Διαχείριση κοινότητας), κ.ά.
Για το πρόγραμμα αυτό η Στέγη συνεργάζεται και με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ).
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Η Στέγη παίζει ψηφιακά
Παίζουμε και μαθαίνουμε από τον υπολογιστή μας με τις ψηφιακές εφαρμογές
Zoom Net & My Design
Μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και Εκπαιδευτικοί
Ιανουάριος – Μάιος 2017
Δύο ανοιχτές ψηφιακές βιβλιοθήκες για την τέχνη και την τεχνολογία με βάση τις παραγωγές της Στέγης
Παίζουμε και μαθαίνουμε από τον υπολογιστή μας με τις ψηφιακές εφαρμογές Zoom Net & My Design. Η Στέγη εισάγει τους μαθητές στο πολιτιστικό ρεπορτάζ και στο design. Μέσα από τις πλατφόρμες Zoom Net και My Design oι μαθητές έρχονται σε επαφή με εργαλεία που τους επιτρέπουν να προσεγγίσουν τις παραγωγές της Στέγης ως μια αφορμή να πραγματοποιήσουν τις δικές τους δημιουργίες. Σχεδιασμός αφίσας, stop-motion animation, ειδικά οπτικά εφέ, σχεδιασμός ηχοτοπίων και σύνθεση μουσικής... Οι μαθητές έρχονται σε ουσιαστική επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, μοιράζονται υλικό από τις παραστάσεις της Στέγης με τη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα και αφήνουν το δικό τους δημιουργικό αποτύπωμα, κάνοντας έτσι τις παραστάσεις πραγματικά δικές τους. Και όλα αυτά μέσα από τη σχολική τάξη, απ’ όπου κι αν βρίσκονται.
Zoom Net: Μέσα από τις δράσεις του Zoom Net, οι έφηβοι αποκτούν τις γνώσεις για να κάνουν διαδικτυακό καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, συνδυάζοντας το υλικό μιας παράστασης με αυτό που διατίθεται ήδη ελεύθερα στο Διαδίκτυο, προκειμένου να φτιάξουν τελικά τη δική τους αφήγηση. Μέσα από on-line tutorials, πληροφοριακά και ενημερωτικά βίντεο για παραγωγές της Στέγης, αλλά και από μια σειρά ανοιχτούς εκπαιδευτικούς πόρους και πληροφοριακά εργαλεία που παρέχονται μέσα από την πλατφόρμα του Zoom Net, οι μαθητές ενημερώνονται για το θέμα της παραγωγής, τους συντελεστές και το εικαστικό περιεχόμενο, ενώ στη συνέχεια καλούνται να συμμετάσχουν με τη δική τους δουλειά: οι συνεντεύξεις, τα κείμενα, τα φωτογραφικά ρεπορτάζ ή τα infographics πoυ θα ετοιμάσουν είναι η δική τους ερμηνεία στην καλλιτεχνική παραγωγή που καλούνται να προσεγγίσουν, αλλά και να την παρουσιάσουν ξανά στο κοινό μέσα από τα δικά τους μάτια.
My Design: Χρησιμοποιώντας το ανοιχτό εκπαιδευτικό υλικό του My Design, οι έφηβοι έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με τους δικούς τους όρους το design. Όπως και στο Zoom Net, σκοπός είναι οι μαθητές να απελευθερώσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για το εικαστικό κομμάτι μιας παραγωγής, να δημιουργήσουν το προωθητικό υλικό (αφίσα, βίντεο, κ.ά.) ή να σχεδιάσουν εξολοκλήρου μια δική τους δράση. Ο μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν υλικό σε ψηφιακή μορφή από τις δεξαμενές ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων που είναι διαθέσιμες, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και online υπηρεσίες που τους επιτρέπουν την ψηφιακή επεξεργασία του υπάρχοντος υλικού ή τη δημιουργία νέου.
Συντελεστές:
Θάνος Ελευθεράκος: web developer
Μελίνα Σιδηροπούλου: δημοσιογράφος
Μαριλένα Σταφυλίδου: φωτογράφος
Κωστής Σωτηράκος: γραφίστας
Κλεοπάτρα Κοραή: stop-motion animator
Νίκος Βογιατζής: σχεδιαστής των μέσων/εικαστικός
Ερατώ Τζαβάρα: video artist
Βασίλης Τζαβάρας: μουσικός
Μιχάλης Μοσχούτης: μουσικός
Θανάσης Δεληγιάννης (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
Δέσποινα Μητροπούλου (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
Αλέξανδρος Μελίδης (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
Μανώλης Ανδριωτάκης (ΕΕΛ/ΛΑΚ) κ.ά.
- ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ / ΕΦΗΒΟΙ
Zoom στο παρασκήνιο
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Εργαστήριο φωτογραφίας-δημοσιογραφίας-γραφιστικής / πολιτιστικό ρεπορτάζ
Έφηβοι 12-16 ετών
H αίθουσα των εργαστηρίων της Στέγης μεταμορφώνεται σε… newsroom με άρθρα, φωτογραφίες και σχέδια να απλώνονται πάνω στο τραπέζι. Δημοσιογραφικά κασετοφωνάκια, φωτογραφικές μηχανές, μέχρι και τέμπερες, εξοπλίζουν τους συμμετέχοντες, προκειμένου να δημιουργηθούν εκ του μηδενός τα πιο ευφάνταστα εφημεριδάκια!
Και οι έφηβοι ρεπόρτερ το απολαμβάνουν κάθε στιγμή. Γιατί γνωρίζουν από κοντά τους συντελεστές μιας παράστασης –σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, χορογράφους, εικαστικούς– και παρακολουθούν βήμα-βήμα πώς χτίζεται μια παράσταση. Αλλά και γιατί οι ίδιοι γίνονται δημιουργοί: κάνουν συνεντεύξεις, γράφουν άρθρα, εκφράζονται μέσω της δημιουργικής γραφής, φωτογραφίζουν καρέ-καρέ την παράσταση και τους πρωταγωνιστές της, ζωγραφίζουν και σχεδιάζουν, φτιάχνουν ακόμη και δικές τους γραμματοσειρές στο τρελό ατελιέ που στήνεται κάθε φορά, ώστε να συναρμολογηθεί ένα τεύχος κομμένο και ραμμένο από τους ίδιους.
Το Zoom είναι ένα όχημα για να γνωρίσουν από κοντά τα παιδιά καλλιτεχνικά επαγγέλματα και να αντιληφθούν τη σημασία του να θέτεις εσύ ο ίδιος ερωτήματα, να σκέφτεσαι δημιουργικά και να συνεργάζεσαι στο πλαίσιο μιας ομάδας.
Κάθε χρονιά, στο Zoom στο Παρασκήνιο πραγματοποιούνται τρεις κύκλοι εννέα συναντήσεων. Ο κάθε κύκλος αφιερώνεται σε μια συγκεκριμένη παράσταση, φεστιβάλ ή εκδήλωση της Στέγης.
Φέτος, οι έφηβοι του Ζοοm θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αναλύσουν δύο μεγάλα κείμενα: το διήγημα «Μοσκώβ Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού, που ανεβαίνει στη σκηνή σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ξανθόπουλου, και τον Δον Ζουάν, σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Μετά το Θέατρο, ακολουθεί η Μουσική, με τους ARTéfacts ensemble και το UrbanDig Project, στη συναυλία «Μουσική για το Νέο Κόσμο», που αντλεί έμπνευση και υλικό από τη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Εκεί θα ξεχυθούν οι έφηβοι ρεπόρτερ για να αποτυπώσουν, παράλληλα με τις συναυλίες, τη φυσιογνωμία μιας ιστορικής περιοχής της Αθήνας.
Συντελεστές:
Μαριλένα Σταφυλίδου, φωτογράφος
Μελίνα Σιδηροπούλου, δημοσιογράφος
Κωστής Σωτηράκος, γραφίστας
- Θέατρο – 1ος κύκλος – «Μοσκώβ Σελήμ»
Από 19 Οκτωβρίου έως 14 Δεκεμβρίου 2016 | 17:30-20:30
- Θέατρο – 2ος κύκλος – «Δον Ζουάν»
Από 10 Ιανουαρίου έως 7 Μαρτίου 2017 | 17:30-20:30
- Μουσική – 3ος κύκλος – «Μουσική για τον Νέο Κόσμο»
Από 5 Απριλίου έως 7 Ιουνίου 2017 | 17:30-20:30
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΙΔΙΑ 11 – 12 ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Σύγχρονη Τέχνη: Πρώτα ζεις... μετά κατανοείς!
Μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
Οκτώβριος 2016 – Μάιος 2017
Γνωρίζουμε τη σύγχρονη τέχνη από πρώτο χέρι. Η Στέγη ανοίγει την πόρτα σε μαθητές σχολείων για να δουν με διαφορετικό μάτι την τέχνη και τον πολιτισμό του σήμερα.
Τι σχέση έχει ένας αρχαίος αμφορέας με ένα κόμικ; Είναι τελικά ο Σωκράτης σούπερ σταρ;
Ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης βάζει τους μαθητές σε θέση θεατή και δημιουργού απέναντι στη σύγχρονη τέχνη. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιούνται τρεις κύκλοι δραστηριοτήτων σε διάφορους χώρους: μέσα στη Στέγη, σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους και μέσα στην τάξη. Οι μαθητές παρακολουθούν πρώτα πολιτιστικές δράσεις και έπειτα συμμετέχουν σε εργαστήρια για συζήτηση και δημιουργική έκφραση πάνω στις «εμπειρίες πολιτισμού» που βίωσαν. Μια ταινία, ένας πίνακας, μια συναυλία, μια θεατρική παράσταση, μια πρόβα χορού, ένας αρχαιολογικός χώρος, ένα μουσείο: όλα αυτά αποτελούν τα ερεθίσματα που ωθούν τα παιδιά να προβληματιστούν, να συζητήσουν και να εκφραστούν.
Παράλληλα με τους μαθητές, οι εκπαιδευτικοί εξοικειώνονται με διάφορες εκπαιδευτικές πρακτικές μέσω της τέχνης, ώστε να συνεχίσουν οι ίδιοι αντίστοιχα προγράμματα στην τάξη.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί να βοηθήσει τους μαθητές να αποκτήσουν, μέσα από προσωπικά βιώματα, την αυτοπεποίθηση και τα εργαλεία για να ερμηνεύουν τα έργα τέχνης με το δικό τους τρόπο και, βέβαια, να δημιουργούν οι ίδιοι τέχνη. Αυτό αποτυπώνεται στην παρουσίαση των έργων τους, την οποία πραγματοποιούν όλα μαζί τα σχολεία στο τέλος του προγράμματος.
Συντελεστές: Τζένη Αργυρίου, χορογράφος / Ανδρέας Κασάπης, εικαστικός / Άρτεμις Μάνου, σκηνοθέτης / Μυρτώ Τίκωφ, μουσικός
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΙΔΙΑ 5 – 8 ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Το Αυθεντικό Παιχνίδι
Νηπιαγωγεία, Α’, Β’ Δημοτικού και Ειδικά Σχολεία
Ιανουάριος – Μάιος 2017
Αυθεντική χαρά και πολλή διασκέδαση από τη Στέγη στα σχολεία. Ποιοι είναι οι κανόνες του Αυθεντικού Παιχνιδιού; Πώς μπορούμε να μάθουμε παίζοντας;
Μετά από 5 χρόνια επιτυχημένης πορείας στη Στέγη, το Αυθεντικό Παιχνίδι ταξιδεύει στα Νηπιαγωγεία της Αθήνας, καθώς και σε πρώτες τάξεις του Δημοτικού (Α’ και Β’) και σε Ειδικά Σχολεία.
Ένα «τρυφερό» πρόγραμμα της Στέγης, όπου τα παιδιά συμμετέχουν με όλες τους τις αισθήσεις! Μέσα από ομαδικά παιχνίδια έκφρασης και δημιουργικές δραστηριότητες, που συνδυάζουν τη μουσική, το χορό και τα εικαστικά, μαθαίνουν τον κόσμο και την πραγματικότητα, γνωρίζουν τον εαυτό τους και ανακαλύπτουν το σώμα τους, χωρίς να απαιτείται να «εκπαιδεύσουν» κάποια συγκεκριμένη δεξιότητά τους. Παράλληλα, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν, αποβάλλοντας το άγχος και τον ανταγωνισμό.
Ποιοι όμως είναι οι κανόνες του παιχνιδιού;
- Ελεύθερη σωματική έκφραση
- Ευγένεια και αλληλοσεβασμός
- Εμπιστοσύνη
- Και, πάνω απ’ όλα, αυθεντική χαρά παιχνιδιού και πολλή διασκέδαση!
Μια μοναδική εμπειρία αυτογνωσίας και ενεργοποίησης του νου και των συναισθημάτων όπου τα παιδιά αποκτούν αυτοεκτίμηση, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνονται τι θα πει μοναδικότητα, ισότητα, αλλά και αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου.
Γιατί στο παιχνίδι είμαστε όλοι ίσοι… Αρκεί να νιώθουμε ασφαλείς.
Συντελεστές:
Έλενα Ιωάννου: παιδαγωγός, μουσικός
Αγγελική Καλαντζοπούλου: ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια
Βάνα Κολιοπούλου: ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια
Μαρία Κολιοπούλου: χορογράφος και καθηγήτρια χορού
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
117 45 Αθήνα
Τηλ: 213 017 8000
e-mail: [email protected]
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Tηλ: 213 017 8002
Email: [email protected]