Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής
Για ποιο λόγο επιλέξατε να ασχοληθείτε με ένα αρχαίο κείμενο όπως αυτό της Οδύσσειας;
Η Οδύσσεια του Ομήρου περιέχει και την πρώτη λογοτεχνική - ερωτική ιστορία, της Πηνελόπης και του Οδυσσέα. Δανείστηκα το " μύθο " του αρχαίου κείμενου ως το θεμέλιο, για να χτίσω μια σύγχρονη δραματουργική πλοκή.
Υπάρχει σύνδεση του “τότε” με το “τώρα” στην παράσταση;
Υπάρχει η σύνδεση του τότε με το τώρα στη παράσταση. Σκοπός δεν είναι βέβαια να παραμείνουμε στο μυθικό-ιστορικό γίγνεσθαι των προσώπων. Μας ενδιαφέρει η σχέση του άντρα και της γυναίκας όχι τόσο κάτω από το βάρος του μύθου, όσο κάτω από το ειδικο βάρος της προσωπικής και ερωτικής τους συμπόρευσης. Ο Οδυσσέας εκπροσωπεί τον πόλεμο, την περιπέτεια, την δύναμη, την πονηριά. Η Πηνελόπη εκπροσωπεί το ηθικό ανάστημα, την αυτογνωσία, την ψυχική νοημοσύνη.
Η γυναίκα της εποχής μας τι σχέση έχει με την Πηνελόπη;
Ο έρωτας και το πρόβλημα των σχέσεων είναι φαινόμενα διαχρονικά. Η γυναίκα πάντα αναζητά τους καρπούς του έρωτα, της επιτυχημένης σχέσης, την ευτυχία και το χρέος της σαν γυναίκα. Η ανάγκη για πραγματική αγάπη είναι παρούσα σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή που ζει μια γυναίκα.
Η παράσταση σας διασκεδάζει ή ψυχαγωγεί;
Η παράσταση και διασκεδάζει προκαλώντας αβίαστο γέλιο αλλά και ψυχαγωγεί ( αγωγή ψυχής ) αφού μιλάει για αιώνιες αξίες και πνευματικές αλήθειες. Ικανοποίει σε όλα τα επίπεδα τον θεατή.
Ποια ιδιότητα (σκηνοθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός) σας εκφράζει περισσότερο;
Οι ιδιότητες του συγγραφέα του σκηνοθέτη και του ηθοποιού εντάσσονται όλες στο πλαίσιο του δημιουργού. Δημιουργός βέβαια είναι ο κάθε άνθρωπος στο δικό του πλαίσιο που αυτός ορίζει. Οι αρχαίοι ποιητές-συγγραφείς συχνά έγραφαν, σκηνοθετούσαν και έπαιζαν τα έργα τους. Επομένως κάθε ιδιότητα εκφράζεται ισότιμα και προσωπικά όλες μού είναι αγαπητές.
Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ