Τhe Largest Bread in the World στο θέατρο Φούρνος

card_record

Το θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ παρουσιάζει:

Τhe Largest Bread in the World

(Το μεγαλύτερο ψωμί του κόσμου)

Του Πάνου Σκλαβενίτη

 

Παρακολούθηση του εργαστηρίου που κατασκευάζει το μεγαλύτερο ψωμί του κόσμου και συζήτηση για τη συμμετοχική τέχνη

21 Δεκεμβρίου 2016, ­
9:00 μ.μ.

Στα ψαροχώρια των δαλματικών ακτών του δεκάτου ενάτου αιώνα συναντούσε κανείς, απ’ άκρη σε άκρη, μια κοινή δοξασία για το ψωμί. Το ψωμί που ερχόταν από μακριά, το ψωμί που έφερναν οι ναυτικοί ή αυτό που κρατούσαν οι βοσκοί, είχε την ιδιότητα να επαναφέρει το κομμένο γάλα των γυναικών. Αν ο κύριος λόγος που μια μητέρα έχανε το γάλα της ήταν το κακό μάτι του γείτονα, ήταν το ξένο ψωμί, το ψωμί του άλλου, που την προστάτευε.

Κλοντ Λεβί-Στρος
Το ωμό και το μαγειρεμένο, 1964

 

Ο άλλος υπάρχει πάντα ως πρόβλημα και στην πόλη μου αυτό το ξέρουμε πολύ καλά.
Ο άλλος προσδιορίζεται από αυτό που «δεν καταφέρνει να είναι»: δεν είναι αρκετά μουσουλμάνος, δεν είναι αρκετά καθολικός, δεν είναι στρέιτ, δεν είναι ψηλός, δεν είναι κοντός. Είναι γυναίκα αλλά μόνο επειδή δεν είναι (δεν καταφέρνει να είναι) άντρας.
Μια τυπική επαρχιακή πόλη με ετερόκλιτο πληθυσμό, θα έλεγε κανείς, όμως εδώ ίσως μιλάμε για κάτι περισσότερο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ασυνεννοησία και τον ανταγωνισμό των κατοίκων της.
Όμως, όπως ακριβώς και στην ιστορία για το ψωμί που παραθέτει ο Κλοντ Λέβι-Στρός, ο άλλος μπορεί να είναι και ο μόνος που κάποτε καταφέρνει να μας λυτρώσει.
Θέλω να ευχαριστήσω ξανά και ξανά τον έλληνα εικαστικό Πάνο Σκλαβενίτη που μας βοήθησε να βρούμε τον δρόμο. Το ψωμί της κοινότητας του Κοβάτορθι μπορεί να έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο ψωμί του κόσμου όμως αυτό δεν είναι πολύ σημαντικό.
Το σημαντικό είναι πως το ψωμί του Κοβάτορθι είναι το πιο γλυκό!

Σάσα Αγκάρπμις,
Ζάγκρεμπ, Οκτώβριος 2016

 

Tον Σεπτέμβριο του 2016, το καλλιτεχνικό εργαστήριο  «Kοβάτορθι – και τώρα τι;» έγινε το όχημα που οδήγησε στην παραγωγή του μεγαλύτερου ψωμιού στον κόσμο.
Περισσότεροι από διακόσιοι κάτοικοι της μικρής κωμόπολης των Δαλματικών ακτών συνεργάστηκαν με όρεξη και συντονισμένα, παραμερίζοντας τις διαφορές τους και προσπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των δυσκίνητων τοπικών αρχών.
Δουλεύοντας «από τα κάτω» και ακολουθώντας οριζόντιες διαδικασίες, κατόρθωσαν να εγγράψουν την πόλη τους στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και να ωφελήσουν έτσι σημαντικά την τοπική τουριστική βιομηχανία.
Στο event ‘The Largest Bread in the World’ παρακολουθούμε την πορεία του εργαστηρίου και συζητάμε για την σημασία και τις ιδιαιτερότητες της συμμετοχικής τέχνης.

frame_06

Συζήτηση:
Άρης Αναγνωστόπουλος Κοινωνικός ανθρωπολόγος, Ιστορικός
Εύα Γιαννακοπούλου Eικαστικός
Ελπίδα Καραμπά Θεωρητικός τέχνης, Eπιμελήτρια
Απόστολος Λαμπρόπουλος Θεωρητικός του πολιτισμού
Κωστής Σταφυλάκης Eικαστικός, Θεωρητικός τέχνης
Γλυκερία Σταθοπούλου Θεωρητικός τέχνης

Eπιτέλεση:
Δημήτρης Αγγελακόπουλος, Πέτρος Αγγελακόπουλος, Κατερίνα Καλέντζη

 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.