«Από τον Τσέχωφ στον Τσέχωφ» | Σεμινάριο Υποκριτικής με τον Δημήτρη Μυλωνά

Στο σεμινάριο, μέσα από το πολυδιάστατο συγγραφικό σύμπαν του Α.Π. Τσέχωφ (θεατρικά έργα, διηγήματα, αλληλογραφία κ.α.), θα επιδιώξουμε να ανιχνεύσουμε τις βασικές αρχές της Ρωσικής μεθόδου Υποκριτικής έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τον Μιχαήλ Τσέχωφ, ανιψιό του Ρώσου συγγραφέα και καλύτερο μαθητή του Κονσταντίν Στανισλάβσκι ο οποίος αφού εγκαταλείπει στα τέλη της δεκαετίας του1920 τη Ρωσία, εγκαθίσταται στη Γερμανία όπου κι αρχίζει να δομεί το δικό του σύστημα Υποκριτικής, μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του συστήματος Στανισλάβσκι.

Ο οργανωμένος σε δοσμένες συνθήκες αυτοσχεδιασμός, ο εσωτερικός μονόλογος, το βιογραφικό του ήρωα, το όνειρο του ήρωα, η σπουδή πάνω σε πίνακες, ποιήματα, μουσικές που συνδέονται με το χτίσιμο ενός ρόλου αλλά και οι έννοιες όπως συμβάν, εμπόδιο, θέμα, είσοδος σκηνής, θα γίνουν αντικείμενο έμπρακτης μελέτης κι εφαρμογής μέσω της οποίας θα περιπλανηθούμε στο σπουδαίο έργο του Α.Π. Τσέχωφ αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις παροχές του «Από Μηχανής» Θεάτρου (κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα, φώτα) για μια εις βάθος σπουδή. Με τη γνωριμία αλλά και τη χρήση των παραπάνω εργαλείων στόχος είναι ο ηθοποιός να αντιμετωπίζει την τέχνη του όχι ως προϊόν αφηρημένης κι εφήμερης έμπνευσης αλλά να την οργανώνει τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο πάνω σε στέρεες και συγκεκριμένες βάσεις οι οποίες να τον συντροφεύουν σε κάθε είδους σκηνική πράξη προσφέροντάς του αυτοπεποίθηση, σταθερότητα και διάρκεια.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα γίνει στην Κεντρική Σκηνή του «Από Μηχανής» Θεάτρου παρουσίαση-παράσταση ανοιχτή στο κοινό.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες/τριες, θεατρολόγους, σπουδαστές/τριες δραματικών σχολών και όσους/ες επιθυμούν να γνωρίσουν τον κόσμο του θέατρου.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα μαζί με ένα σύντομο κείμενο στο οποίο θα αναφέρονται στους λόγους για τους οποίους  θέλουν να συμμετέχουν στο σεμινάριο μέχρι τις 19 Μαρτίου 2023 στο email: apomixanis.theatro@gmail.com

Όσοι κι όσες συμμετάσχουν στο σεμινάριο, θα κληθούν να έχουν επιλέξει ένα διήγημα ή μια σκηνή από οποιοδήποτε θεατρικό έργο του Α.Π. Τσέχωφ της αρεσκείας τους.

Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνοθέτης/ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου «Τζένη Καρέζη» (1999) και του Finance and Accounting του Deree College (1995). Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με πολλούς σκηνοθέτες όπως Σπύρος Ευαγγελάτος, Δημήτρης Λιγνάδης, Σωτήρης Χατζάκης, Λίλλυ Μελεμέ, Κώστας Τσιάνος, Στάθης Λιβαθινός, Ρούλα Πατεράκη κ.α. ενώ για 7 χρόνια συμμετείχε στο δυναμικό της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Ανατόλι Βασίλιεφ, Ιρίνα Πρόμπτοβα, Αντρέι Στσούκιν, Νικολάι Κάρποφ, Λυδία Κονιόρδου κ.α. Έχει πάρει μέρος σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες ενώ έχει δώσει τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττίσεις. Από το 2013 αρχίζει η ενασχόληση του και με τη σκηνοθεσία. Έχει σκηνοθετήσει σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες τις παραστάσεις: Γράμματα αγάπης στον Στάλιν, Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί, Δεν έχω τίποτα, Καγκουρώ, Τσέχωφ, Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν, Το ψωμί της Νινευί, Τρεις αδελφές, Ράφτης κυριών, Proof, Η διαθήκη της Μαρίας, Ο κήπος, Μήδεια, Προσωπική συμφωνία, Το δάνειο, Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω, Cavewoman, Όπου κι αν πας να μη χαθείς, Μάκμπεθ, Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά.

Tο 2017 αναλαμβάνει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του «Από Μηχανής» Θέατρου μετατρέποντάς το σε ένα πολυφωνικό θέατρο ρεπερτορίου και μία από τις πρώτες και πλέον αγαπητές σκηνές της πόλης.

 

Πληροφορίες:

Έναρξη σεμιναρίου: 01 Απριλίου 2023 – Λήξη σεμιναρίου: 28 Μαΐου 2023

Μέρες & ώρες: κάθε Σάββατο 11:00 – 16:00 και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Χώρος διεξαγωγής: Κεντρική Σκηνή «Από Μηχανής» Θεάτρου, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο

Αριθμός συναντήσεων: 10

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 360

Επικοινωνία: στο τηλέφωνο 210. 5232097 (Δευτέρα με Παρασκευή 11:00 – 17:00) και στο email: apomixanis.theatro@gmail.com