Regulatory Bodies || Research Lab Vol. 2
Tο Regulatory Bodies, δεύτερη ενότητα που προέκυψε μέσα από χορογραφική έρευνα πάνω στην έννοια του επαναπροσδιορισμού του κάδρου, εξερευνά χορογραφικές δομές μιας εφήμερης συλλογικότητας, καταπιάνεται με τις έννοιες ορατού και αοράτου, δισδιάστατου και τρισδιάστατου, αναπτύσσει κιναισθητικές πρακτικές και μεθόδους. Τοποθετεί δράσεις στον δημόσιο χώρο, οι οποίες με τη συμμετοχή των περφόρμερ, αναδεικνύουν «δημόσια κάδρα» και πραγματεύονται τις συνθήκες επιτέλεσης του «δημόσιου χώρου». Προτείνουν ένα διάλογο με τους επισκέπτες -είτε αυτός γίνεται αντιληπτός είτε όχι-, ρυθμίζουν και ρυθμίζονται από τα στοιχεία που ορίζουν την ταυτότητα του εκάστοτε χώρου, εμβαθύνοντας ενίοτε και στην Ιστορία του.
Θέλοντας να παραμείνω σε ένα ερευνητικό κλίμα, αλλά παράλληλα να μοιραστώ εργαλεία που έχω συλλέξει-κατασκευάσει, υλοποιώ μια σειρά εργαστηρίων μέσα από τα οποία προκύπτουν δράσεις για το δημόσιο χώρο υπό τον τίτλο “Regulatory Bodies”.
Το κάλεσμα αυτό είναι το δεύτερο σε σειρά και απευθύνεται σε όποιον θέλει να εμπλακεί ενεργά στην έως τώρα διαδρομή ανεξαρτήτως εκπαίδευσης ή φυσικής κατάστασης.
Research lab
Ο πυρήνας πίσω από την σκέψη του Regulatory bodies έγκειται σε δυο βασικούς άξονες: την δημιουργία ενός πεδίου συντονισμού και τους πιθανούς τρόπους έκθεσης και επαναπροσδιορισμού του κάδρου.
Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν πάνω στο περπάτημα αλλά και τη σχέση αναπνοής-κίνησης με απώτερο στόχο την επίτευξη μη λεκτικής επικοινωνίας της ομάδας, δίχως τον ορισμό αρχηγού ή χορογραφημένου μοτίβου. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιώ συγκεκριμένη κιναισθητική μεθοδολογία, μέσα από την οποία οι συμμετέχοντες προτείνουν, παρατηρούν και επαναπροσδιορίζουν τις δράσεις τους τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Μέσα από πυκνώσεις, αραιώσεις, συντονισμούς και αποσυντονισμούς θα επηρεάσουμε και θα επηρεαστούμε από τον δημόσιο χώρο.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου εργαστηρίου, ευελπιστώ να έρθει το υλικό σε επαφή με νέους αλλά και γνώριμους αθρώπους ώστε να στοχαστούμε πάνω στο περιεχόμενό του και τις πιθανές κατευθύνσεις που θα μπορούσε να πάρει. Να το αφήσουμε να αναπνεύσει και να δούμε σε τι διαδικασία σύνθεσης μπορεί να μας οδηγήσει μέσα από μια δραματουργική πρόθεση της οποίας είμαστε σε αναζήτηση.
πρόγραμμα εργαστηρίου
Θεματικές που θα αγγίξουμε
- το περπάτημα ως κοινή γλώσσα
(γνωριμία και εισαγωγή στην μεθοδολογία)
- από το ορατό στο αόρατο
(πειραματισμός με το κάδρο και εισαγωγή στο ‘Gazing’)
-Αναπνοή και κίνηση|| μια γόνιμη σχέση
Το εργαστήριο είναι δωρεάν και θα διαρκέσει τέσσερα Σαββατοκύριακα από τις 9 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 3 Μαρτίου όπου και θα γίνει η βασική δράση στον δημόσιο χώρο.
9 και 10 Φεβρουαρίου : 12-16.00
16,17,23,24, Φεβρουαρίου και 2,3 Μαρτίου : 13.00-16.00
Για δήλωση συμμετοχής και περαιτέρω πληροφορίες, ηλεκτρονικά στο siorasdg@gmail.com
Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα
Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης
Αποφοίτησα από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2014.
Πριν καν ολοκληρώσω τις σπουδές μου με τράβηξε η σχέση της κινούμενης εικόνας με την γλώσσα και εμπειρία του χορού. Το 2015 ξεκίνησα την προσωπική μου έρευνα πάνω στον επαναπροσδιορισμό του κάδρου (reframe) την οποία και συνεχίζω μέχρι σήμερα, εξετάζοντας ερωτήματα κιναισθησίας και ταυτότητας. Το 2018 η έρευνα αυτή τον οδήγησε στην δημιουργία τριών έργων υπό την κοινή θεματική ‘Selfy Series’ τα οποία δημιουργούν προσωρινά έργα χορού για την κάμερα Selfie του κινητού. Την ίδια χρονιά έλαβα κρατική επιχορήγηση για την υλοποίηση νέας χορογραφικής ενότητας υπό τον τίτλο ‘Regulatory Bodies’.
Στην σύντομή μου διαδρομή ως χορευτής συνεργάστηκα με την Hellenic Dance Company και ταξίδεψα σε διαφορετικές σκηνές της Ευρώπης την περίοδο 2015-2017. Είμαι ιδρυτικό μέλος της ‘Tripodium Collective’, curator της πλατφόρμας MĒTA και δάσκαλος γιόγκα από το 2009.
* Με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ντάνκαν, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και του Δήμου Αθηναίων