ΔΙΕΥΡΥΜΈΝΟ ΣΏΜΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΌ ΤΟΠΊΟ ΠΆΝΩ ΣΤΟ ΣΧΟΙΝΟΒΆΤΗ ΤΟΥ ΖΕΝΈ.
H βραβευμένη ηθοποιός Ελεάνα Γεωργούλη επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη με το ongoing εργαστήρι πάνω στον “Σχοινοβάτη” του Ζαν Ζενέ!
10, 11 & 12 ΜΑΪΟΥ 2019
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 18.00-22.00
ΣΆΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΉ 12.00-17.00 ΣΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΏΝ ΤΕΧΝΏΝ Α4Μ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Ο πρώτος άξονας του εργαστηρίου θα εστιάσει στην διδασκαλία ενός ενδελεχούς training πάνω σε ψυχοσωματικές τεχνικές με στόχο την εξερεύνηση των προσωπικών μας δυνατοτήτων και συνάμα την απαλλαγή του σώματος από τους αυτοματισμούς και τις συνήθειες της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα θα εστιάσουμε στην ισχυροποίηση του κέντρου, το άνοιγμα των σωματικών αξόνων, την ενίσχυση της στήριξης του διαφράγματος και των αναπνευστικών μυών, την απελευθέρωση της σπονδυλικής στήλης, την εκφραστικότητα της μάσκας, την απελευθέρωση αναπνοής και φωνής. Η σύνθεση του training αποτελείται από μια ζεύξη πειθαρχιών με συγγενείς κώδικες και αρχές. Την ινδική πολεμική τέχνη kalaripayattu, την yoga, το tai chi, to butoh, τον σύγχρονο χορό.
Ο δεύτερος άξονας του εργαστηρίου θα εστιάσει στην εξερεύνηση της δημιουργίας συλλογικών τοπίων. Η συλλογικότητα δημιουργεί το ενεργειακό υπόβαθρο μέσα στο οποίο εκπληρώνεται όλη η δραματουργία του εκάστοτε έργου. Πώς συμπράττουμε σκηνικά -ο καθένας μέσα από την δική του εκφραστικότητα- στη δημιουργία μιας κοινής ατμόσφαιρας. Πώς η προσωπικές παρορμήσεις μετεγγράφονται σε συλλογικές; Πώς το υπέδαφος της συλλογική ατμόσφαιρας αναδεικνύει την solo ερμηνεία; Και πως η προσωπική ερμηνεία προσαρτάται στο σώμα του ensemble; Διεξάγοντας την ερευνά στα υλικά του “Σχοινοβάτη” του Ζενέ, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα μικρό solo με όχημα τον δομημένο αυτοσχεδιασμό. Οι σκηνικές συνθέσεις θα απαρτίζονται από σωματικό score, μελωδικό score και κείμενο.
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ:
- να έχουν άνετα μαλακά ρούχα, επιγονατίδες, άφθονο νερό
- σημειωματάριο, μολύβι, στυλό
- μια μελωδία ή ένα τραγούδι
- να έχουν διαβάσει τον “Σχοινοβάτη” και να έχουν μαζί τους ένα απόσπασμα 10 σειρών του κειμένου
ΠΡΟΦΊΛ ΣΥΜΜΕΤΕΧΌΝΤΩΝ: ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορευτές, χορογράφοι, σπουδαστές δραματικών σχολών και επαγγελματικών σχολών χορού.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ! ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ:
Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ Ολυμπίου Διαμαντή 30, Άνω Λαδάδικα, 4ος Όροφος
Τηλ: 69-43666813 & 69-36901069 & 69-4002987
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΑΝΑ: Η Ελεάνα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με κλασσικό & σύγχρονο χορό, μουσική (πιάνο) και θέατρο. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και αριστούχος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Σωματικού και Διαπολιτισμικού θεάτρου (Master of Arts) του Πανεπιστημίου του Exeter της Μ. Βρετανίας, με δάσκαλο τον Phillip Zarrilli. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Σημείο Μηδέν, το 2016 στο πλαίσιο των «Βραβείων Κουν 2016» τιμήθηκε με το “βραβείο σε νέο καλλιτέχνη του θεάτρου”, για τις ερμηνείες της ως «Μαρία» στο έργο «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ και ως «Ι-330″ στο έργο «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν.
Από την επιστροφή της στην Ελλάδα το 2009, ερευνά την ψυχοσωματική εκπαίδευση του ηθοποιού- performer ενσωματώνοντας στην δουλειά της στοιχεία ασιατικών πολεμικών τεχνών και της πρακτικής της yoga. Διδάσκει και συντονίζει εργαστήρια Physical Performance & Actors Training σε σταθερές τάξεις και σεμιναριακούς κύκλους (Λύκειο Επιδαύρου 2018 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, Studio Botanique 69, κ.α), διδάσκει το μάθημα της Physical Performance στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης “Καρόλου Κουν”.
Σαν ηθοποιός έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις παραστάσεις: “Ιούλιος Καίσαρας” του Ου. Σαίξπηρ, (Πορκία, Καλπούρνια), σκην: Νατάσα Τριανταφύλλη, “Medea Material” του Heiner Muller (Μήδεια), σκην: Ευφροσύνη Μαστρόκαλου, BIOS. “Αίας” του Σοφοκλή (Τέκμησσα), σκην: Χρήστος Σουγάρης. “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, σκην: Αιμίλιος Χειλάκης, Μανώλης Δούνιας. “Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους” της Μ. Παπαϊωάννου, σκην: Μαρία Αιγινήτου. “Ντοκουμέντο”, σκηνική σύνθεση: Κάτια Γέρου & Ελεάνα Γεωργούλη. “Marathon: dance like you’ve never danced before”, durational performance, σκην: Phillip Zarrilli | Exeter, Roborough Studio. “Fragmento” σκην: Hannah Silva | Devon Dance Platform. Στον κινηματογράφο έχει συμμετέχει σε ταινίες των Iben Ravn, Βασιλική Μούσχου, Κυριάκου Κατζουράκη, Θάνου Αναστόπουλου κ.α.
Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Σημείο Μηδέν, ερμήνευσε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των έργων: “Η Αποστολή” του Χ. Μίλερ, (Ντεμπυσόν) | Άττις – Νέος Χώρος | Θ. Τερζόπουλος, “Εμείς” του Γ. Ζαμιάτιν, (Ι-330) | Grotowski Center, Wroclaw & Άττις – Νέος Χώρος | Θ. Τερζόπουλος, “Στη Σωφρονιστική Αποικία” του Φ. Κάφκα, (Κατάδικος) | Φεστιβάλ Αθηνών 2014, “Βόυτσεκ” του Γκ. Μπύχνερ, (Μαρία) Άττις – Νέος Χώρος | Θ. Τερζόπουλος, “Η Μεταμόρφωση” του Φ. Κάφκα (Γκρέτε Σάμσα), “Οι Δίκαιοι” του Α. Καμύ (Στεπάν), “Για να τελειώνουμε με την υπόθεση του θεού” του Α. Αρτώ, “Όπως σας αρέσει” του Ου. Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου.
Η σκηνοθεσία της στην Γ' Ραψωδία της Ιλιάδας, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και ερμηνεία Μάριας Φλωράτου, απέσπασε το 1o βραβείο στο Φεστιβάλ Θεατρικών Μονολόγων 2017.
Τέλος έχει εργαστεί εθελοντικά ως υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας της YRE (Youth Against Racism in Europe), σκηνοθετώντας μετανάστες της 2ης γενιάς.
Δείγμα δουλειάς της βρίσκεται στο επαγγελματικό της site: