Εργαστήρια στα πλαίσια του 2ου SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

 “Europe Speaks Out”

Παρασκευή 10 & Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Στο πλαίσιο του 2ου SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει το μίνι διεθνές φεστιβάλ "Europe Speaks Out”, στο πλαίσιο του δεύτερου SKG:Bridges Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 12 Μαΐου 2019 στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του “Europe Speaks Out” θα διοργανωθεί σειρά εργαστηρίων υποκριτικής από ευρωπαίους καλλιτέχνες, ηθοποιούς και σκηνοθέτες, με θεματικές που αφορούν στην προσέγγιση της υποκριτικής τέχνης υπερβαίνοντας τα γεωγραφικά και γλωσσικά σύνορα. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε νέους ηθοποιούς και προσφέρονται δωρεάν από το ΚΘΒΕ.

Για τον λόγο αυτό, το ΚΘΒΕ καλεί νέους ηθοποιούς, έως 35 ετών, αποφοίτους δραματικών σχολών ή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με κατεύθυνση την υποκριτική, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 23 Απριλίου.

Το SKG: Bridges Festival, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Τουρισμού. Κατά τη διάρκειά του, θα παρουσιαστεί σειρά μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων με δωρεάν είσοδο για το κοινό και θα διοργανωθούν εργαστήρια για επαγγελματίες του θεάτρου.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

  • Εργαστήριο Υποκριτικής από τη Janka Kopek (Ηθοποιός - Ουγγαρία)

15.30 – 18.30 || Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Αίθουσα Δοκιμών 7ος όροφος)

 

Δουλεύοντας & Δημιουργώντας σε όλο τον κόσμο

Πώς χρησιμοποιούμε τις γλώσσες ως οδηγό για  να γίνουμε διεθνείς ηθοποιοί; Πώς χρησιμοποιούμε τα αγγλικά ως “αλλοδαποί” κατά τη διάρκεια της δουλειάς; Πώς ξεχνούμε το γεγονός ότι η υποκριτική αποδίδει τα μέγιστα στη μητρική μας γλώσσα; Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από την προφορά, την πολιτιστική ετερότητα και τα εθνικά στερεότυπα σε αυτή την περίπτωση; Πώς βρίσκουμε τη δύναμη να αποδεσμευτούμε από το φόβο, όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε μια άλλη γλώσσα στη δουλειά μας; Το εργαστήριο αυτό δίνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενός οικουμενικού καλλιτέχνη.

 

  • Εργαστήριο Υποκριτικής από τον Emiliano Bronzino (Σκηνοθέτης- Ιταλία)

15.30 – 18.30 || Βασιλικό Θέατρο (Επίπεδο -3)

 

Η πολυπλοκότητα της υποκριτικής

Στόχος του εργαστηρίου είναι να υποστηρίξει και να διαχειριστεί την κατανόηση της «σύνθετης τάξης» και διαφορετικών τεχνικών της εξωλεκτικής επικοινωνίας.

Με απλές ασκήσεις θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα μέσα που ο ηθοποιός μπορεί να χρησιμοποιήσει ώστε να αξιοποιεί καλύτερα τη δημιουργία εικόνων και σχέσεων στη σκηνή.

 

 

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

  • Εργαστήριο Υποκριτικής από την Elif Urse (Ηθοποιός & Σκηνοθέτις - Τουρκία)

15.30 – 18.30 || Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Αίθουσα Δοκιμών 7ος όροφος)

 

Πώς μένω «στην στιγμή»;

Σε αυτό το εργαστήρι παραμερίζοντας τις χρονικές έννοιες του «πριν» και του «μετά» θα αποπειραθούμε να παραμείνουμε με συνέπεια στον παρόντα χρόνο. Θα διερευνήσουμε το  πώς σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας και με τους ‘συμπαίκτες' μας κατά την διάρκεια της υποκριτικής λειτουργίας. Τι συμβαίνει μέσα μας; Μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μας εκπλήξει;  Μπορούμε να ταυτιστούμε σε παρόντα χρόνο με ένα σκηνικό παρόν;

 

  • Εργαστήριο Υποκριτικής από την Cécile Auxire (Σκηνοθέτις - Γαλλία)

15.30 – 18.30 || Βασιλικό Θέατρο (Επίπεδο -3)

 

«Πώς χειριζόμαστε ένα μη θεατρικό κείμενο στη σκηνή; Τί είναι ο άμεσος λόγος και η απεύθυνση;»

H Cécile Auxire θα εργαστεί πάνω στο κείμενο του μονολόγου της με τίτλο Res Publica, o οποίος θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του μίνι διεθνούς φεστιβάλ "Europe Speaks Out” την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11/5 στην κεντρική σκηνή της ΕΜΣ. Θα επεξεργαστεί ένα μη δραματικό κείμενο επιχειρώντας μια  ή και περισσότερες σκηνικές, υποκριτικές του αποδόσεις και θα προσεγγίσει το ζήτημα της απεύθυνσης στη θεατρική αφήγηση.

 

Τα εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν για τους συμμετέχοντες και το ΚΘΒΕ καλύπτει τη διαμονή των συμμετεχόντων, των οποίων η μόνιμη κατοικία βρίσκεται εκτός Θεσσαλονίκης. Για τη συμμετοχή απαιτείται καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και η αποστολή βιογραφικού σημειώματος.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να αποσταλούν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, υπόψιν Γραφείου Παραγωγής, με την ένδειξη «Europe Speaks Out», στην ηλεκτρονική διεύθυνση workshops@ntng.gr, έως τις 23 Απριλίου 2019.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάθε αιτούμενος έχει δικαίωμα συμμετοχής σε ένα εργαστήριο και αυτό χρειάζεται να δηλωθεί εξαρχής στην αίτηση.