Ένας από τους πλέον πολύπλευρους ελληνόγλωσσους συγγραφείς των τελευταίων χρόνων, ο Θανάσης Τριαρίδης, και η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη των πολιτισμικών εταιριών Thessaloniki Walking Tours και Athens Walking Stories) ενώνουν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν για όλη την διάρκεια του καλοκαιριού του 2020 (03-6-2020 με 02-9-2020) το πρώτο διαδικτυακό Εργαστήριο Πυροδότησης Γραφής Παραμυθιού.
Το παρόν Εργαστήριο έρχεται ως απόρροια της πολύχρονης και πολύμορφης συνεργασίας του Rembrandt and the Cat με τον Θανάση Τριαρίδη, αλλά και της μεγάλης ενασχόλησης του τελευταίου με εργαστήρια πυροδότησης γραφής την τελευταία τετραετία.
Στόχος του εργαστηρίου: Η καταβύθιση μέσα στον κόσμο της παραμυθικής γραφής και η συγγραφή δύο (2) παραμυθιών από κάθε συμμετέχοντα.
Και στους δύο κύκλους θα γίνουν 14 εβδομαδιαίες συναντήσεις με διδάσκοντα τον Θανάση Τριαρίδη. Το εργαστήριο θα γίνεται στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Zoom – και θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (έως 15).
Το Εργαστήριο θα γίνει στο χρονικό διάστημα 03-6-2020 με 02-9-2020 και θα περιλαμβάνει 14 συναντήσεις (κάθε Τετάρτη από τις 6 μμ. μέχρι τις 10 μμ.). Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε 12 διαφορετικούς πυροδοτικούς άξονες με εξειδικευμένη αφετηρία. Στην συνέχεια θα επιλεγούν δύο από τις εργασίες τους πάνω σε αυτούς τους άξονες και θα οδηγηθούν σε συγγραφή δυο ολοκληρωμένων παραμυθιών.
Παράλληλα θα γίνονται αναλυτικές εισηγήσεις για την ιστορία των παραμυθιών μες τους αιώνες, για τις ψυχολογικές/ψυχαναλυτικές ερμηνείες του παραμυθιού, στην αφηγηματική χρήση των συμβόλων (αντικειμένων, χρωμάτων, γεύσεων, ήχων, συνθηκών).
Όλα τα παραχθέντα παραμύθια του Εργαστηρίου θα δημοσιεύονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο site όπου και θα παραμείνουν σε ελεύθερη ανάγνωση.
Κόστος συμμετοχής: Το κόστος συμμετοχής του Εργαστηρίου Παραμυθιού είναι 300 Ευρώ για κάθε συμμετέχοντα (με δυνατότητα αποπληρωμή σε 2 δόσεις).
Αιτήσεις Συμμετοχής: Οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο Πυροδότησης Γραφής Παραμυθιού θα προκύψουν κατόπιν αποστολής αναλυτικού βιογραφικού και ενός δείγματος γραφής το οποίο θα είναι: Περίληψη ενός προσχεδίου παραμυθιού έως 250 λέξεις με πυροδοτικό άξονα: η δολοφονία ενός αθώου – μια δολοφονία που εξυπηρετεί ένα ευρύτερο βιοπολιτικό σύστημα (κοινωνία, ομάδα, οικογένεια κλπ).
[Ενδεικτικά –όχι υποχρεωτικά- αναγνώσματα: το δημοτικό τραγούδι «Το γεφύρι της Άρτας», οι τραγωδίες «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και «Ιφιγένεια Εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, το μυθιστόρημα του Κάφκα «Η Δίκη», το παραμύθι των Αδελφών Γκριμ «Χάνσελ και Γκρέτελ»].
Οι αιτήσεις (με το αναλυτικό βιογραφικό και τα δείγματα γραφής) πρέπει να σταλούν στο e-mail: [email protected] οποιαδήποτε στιγμή μέχρι την 25η Μαΐου 2020. Οι επιλεγέντες θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους μέχρι τις 28 Μαΐου 2020
Για κάθε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήστε με τα τηλ. 6978186901 & 6937160705.
Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα των τσιγγάνων στα χρόνια 1996-2001 και από το 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης. Από το 2000 έχει εκδώσει 55 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια (ανάμεσά τους το Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα, τα μελένια λεμόνια, τα Χλωρά Διαμάντια, το Περίσσιο Παιδί κ.α.) Επί χρόνια διοργανώνει σεμινάρια πάνω σε διάφορους άξονες δυτικού πολιτισμού καθώς και εργαστήρια πυροδότησης γραφής. Όλα τα βιβλία του και τα θεατρικά έργα του βρίσκονται και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα triaridis.gr ενώ τα μεταφρασμένα κείμενά του βρίσκονται στην ιστοσελίδα triaridis.com.
Έχει εκδώσει (έντυπα ή ηλεκτρονικά) 21 θεατρικά έργα (ανάμεσά τους ο Μένγκελε, ο Οιδίνους, το Lebensraum, η τριλογία Leopold, Football, HIV κ.α.) Από αυτά έχουν προκύψει περισσότερες από 30 παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Κύπρου. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη των πολιτισμικών εταιριών Thessaloniki Walking Tours και Athens Walking Stories) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)