Ένας από τους πιο πολύπλευρους ελληνόγλωσσους συγγραφείς των τελευταίων χρόνων, ο Θανάσης Τριαρίδης, και η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη των πολιτισμικών εταιριών Thessaloniki Walking Tours και Athens Walking Stories) ενώνουν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν για όλη την διάρκεια του καλοκαιριού του 2020 (05-6-2020 με 04-9-2020) το πρώτο διαδικτυακό Εργαστήριο Πυροδότησης Γραφής Παραβολικού Διηγήματος.
Το παρόν Εργαστήριο έρχεται ως απόρροια της πολύχρονης και πολύμορφης συνεργασίας του Rembrandt and the Cat με τον Θανάση Τριαρίδη, αλλά και της μεγάλης ενασχόλησης του τελευταίου με εργαστήρια πυροδότησης γραφής την τελευταία τετραετία.
Στόχος του εργαστηρίου: Η ανάδυση προσωπικών ιστοριών μέσα από το σύμπαν της παραβολικής αφήγησης και η συγγραφή δύο (2) παραβολικών διηγημάτων από κάθε συμμετέχοντα.
Και στους δύο κύκλους θα γίνουν 14 εβδομαδιαίες συναντήσεις με διδάσκοντα τον Θανάση Τριαρίδη. Το εργαστήριο θα γίνεται στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Zoom – και θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (έως 15).
Το Εργαστήριο θα γίνει στο χρονικό διάστημα 05-6-2020 με 04-9-2020 και θα περιλαμβάνει 14 συναντήσεις (κάθε Παρασκευή από τις 6 μμ. μέχρι τις 10 μμ.). Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε 8 διαφορετικούς πυροδοτικούς άξονες με εξειδικευμένη αφετηρία. Στην συνέχεια θα επιλεγούν δύο από τις εργασίες τους πάνω σε αυτούς τους άξονες και θα οδηγηθούν σε συγγραφή δυο ολοκληρωμένων διηγημάτων.
Παράλληλα θα γίνονται αναλυτικές εισηγήσεις για το είδος του διηγήματος και την ιστορία του μέσα στους αιώνες, για την έννοια και την χρήση της παραβολικής αφήγησης, για την τεχνική των παραβολών μέσα στα «ιερά» βιβλία των θρησκειών, για τον υπερλογικό κόσμο του Ε.Α. Πόε, για την αποδιδαχή του Φραντς Κάφκα, για την παραβολή του Χόρχε Λούις Μπόρχες.
Όλα τα παραχθέντα παραμύθια του Εργαστηρίου θα δημοσιεύονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο site όπου και θα παραμείνουν σε ελεύθερη ανάγνωση.
Κόστος συμμετοχής: Το κόστος συμμετοχής του Εργαστηρίου Παραμυθιού είναι 300 Ευρώ για κάθε συμμετέχοντα (με δυνατότητα αποπληρωμής σε 2 δόσεις).
Αιτήσεις Συμμετοχής: Οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο Πυροδότησης Γραφής Παραμυθιού θα προκύψουν κατόπιν αποστολής αναλυτικού βιογραφικού και ενός δείγματος γραφής το οποίο θα είναι: Περίληψη ενός προσχεδίου παραβολικού διηγήματος έως 250 λέξεις με πυροδοτικό άξονα: η εισβολή του υπερφυσικού/υπερλογικού/τερατικού στοιχείου σε μια φαινομενικά «κανονική» συνθήκη πραγματικότητας.
[Ενδεικτικά –όχι υποχρεωτικά- αναγνώσματα: τα διηγήματα του Πόε «Γουίλιαμ Γουίλσον», «Μαρτυριάρα Καρδιά», «Το πορτραίτο», «Ο Μαύρος Γάτος», «Το χιλιοστό δεύτερο παραμύθι της Σεχραζάτ» «Η Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου», τα αφηγήματα του Κάφκα «Μεταμόρφωση», «Καλλιτέχνης της πείνας», «Ζοζεφίνα ή η τραγουδίστρια των ποντικών», «Σωφρονιστική αποικία», τα «Άπαντα τα Πεζά» του Μπόρχες – ιδίως τα βιβλία «Μυθοπλασίες» και «Άλεφ».]
Οι αιτήσεις (με το αναλυτικό βιογραφικό και τα δείγματα γραφής) πρέπει να σταλούν στο e-mail: [email protected] οποιαδήποτε στιγμή μέχρι την 25η Μαΐου 2020. Οι επιλεγέντες θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους μέχρι τις 28 Μαΐου 2020
Για κάθε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήστε με τα τηλ. 6978186901 & 6937160705.
Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα των τσιγγάνων στα χρόνια 1996-2001 και από το 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης. Από το 2000 έχει εκδώσει 55 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια (ανάμεσά τους το Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα, τα μελένια λεμόνια, τα Χλωρά Διαμάντια, το Περίσσιο Παιδί κ.α.) Επί χρόνια διοργανώνει σεμινάρια πάνω σε διάφορους άξονες δυτικού πολιτισμού καθώς και εργαστήρια πυροδότησης γραφής. Όλα τα βιβλία του και τα θεατρικά έργα του βρίσκονται και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα triaridis.gr ενώ τα μεταφρασμένα κείμενά του βρίσκονται στην ιστοσελίδα triaridis.com.
Έχει εκδώσει (έντυπα ή ηλεκτρονικά) 21 θεατρικά έργα (ανάμεσά τους ο Μένγκελε, ο Οιδίνους, το Lebensraum, η τριλογία Leopold, Football, HIV κ.α.) Από αυτά έχουν προκύψει περισσότερες από 30 παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Κύπρου. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη των πολιτισμικών εταιριών Thessaloniki Walking Tours και Athens Walking Stories) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)