ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2021-2022
α΄ περίοδος: Οκτώβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Λόπε δε Βέγα
- ΦουέντεΟβεχούνα
Έναρξη: 28 Οκτωβρίου 2021
Με τόσα βιβλία που έχουν τυπωθεί, όλοι περηφανεύονται πως έγιναν σοφοί.
Η άφιξη του Διοικητή Φερνάν Γκόμεθ στο μέχρι τότε ήσυχο χωριό Φουέντε Οβεχούνα αναστατώνει τη ζωή των κατοίκων καθώς η αυταρχικότητα και η βαναυσότητά του ξεπερνούν τα όρια. Ο Γκόμεθ αντιμετωπίζει όλες τις γυναίκες του χωριού σαν κτήμα του, θεωρώντας ότι έχει απόλυτη κυριαρχία πάνω τους και τιμωρεί ανελέητα όποιον προσπαθεί να τον σταματήσει. Η εγκληματική συμπεριφορά του θα εξαντλήσει την ανοχή των κατοίκων που συνειδητοποιούν πως μόνο ενωμένοι μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Με μοχλό την προσβολή της γυναικείας τιμής, η εξέγερση των χωρικών ξεσπάει. Ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος, θα σκοτώσουν τον τυραννικό διοικητή και θα αποκαταστήσουν την ηθική και τη δικαιοσύνη στο χωριό τους.
Αντιπροσωπευτικό έργο του ισπανικού Μπαρόκ, το Φουέντε Οβεχούνα, -που σημαίνει «Προβατοπηγή»-, δημοσιεύτηκε το 1619. Πηγή του ήταν το Χρονικό του Fray Francisco de Rades y Andrada, το οποίο γραμμένο τέσσερις δεκαετίες πριν από το έργο του Λόπε δε Βέγα, περιγράφει ένα ιστορικό γεγονός του 1476 με πρωταγωνιστή ολόκληρο το χωριό Φουέντε Οβεχούνα.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Συνεργάτιδα δραματουργός: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική Σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης
Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιάννης Βαρβαρέσος
Β΄ βοηθός σκηνοθέτιδας: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Άελλα Τσιλικοπούλου
Παίζουν (αλφαβητικά)
Μπάμπης Γαλιατσάτος, Μαρία Γεωργιάδου, Τάσος Δημητρόπουλος, Θανάσης Δήμου, Θανάσης Ζερίτης, Δημήτρης Κίτσος, Χρήστος Κοντογεώργης, Γιώργος Κριθάρας, Λωξάνδρα Λούκας, Γιάννης Μαστρογιάννης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ερατώ Πίσση, Διονύσης Πιφέας, Μαρία Σαββίδου, Νάνσυ Σιδέρη, Ελένη Στεργίου, Βασιλική Τρουφάκου, Δημήτρης Φουρλής, Νίκος Χατζόπουλος, Ilya Algaer
Νόελ Κάουαρντ
- Πονηρό πνεύμα
Έναρξη: 10 Φεβρουαρίου 2022
Είναι ν’ αποθαρρύνεται κανείς αν σκεφτεί πόσος κόσμος σοκάρεται από την ειλικρίνεια και πόσο λίγος από το ψέμα.
Η ζωή του Τσαρλς και της Ρουθ κυλούσε ήρεμα στο Κεντ μέχρι που κάνει την εμφάνισή του το φάντασμα της πρώτης συζύγου του Τσαρλς, της Ελβίρας. Το σπίτι μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και ο Τσαρλς βρίσκεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες που ζητούν την αποκλειστική προσοχή του.
Ο μοναδικός Νόελ Κάουαρντ, μια πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, κάνει τα δικά του «μαγικά» βάζοντας στη φόρμουλα δύο μέρη πνευματισμού και ένα μέρος παρεξηγήσεων για να φτιάξει το ξόρκι μιας αριστοτεχνικά δομημένης κωμωδίας με καυστικό χιούμορ για τον «γάμο» και τις δυσκολίες της συζυγικής πίστης.
Το Πονηρό Πνεύμα αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του συγγραφέα σε Αγγλία και Αμερική και γνώρισε αρκετές προσαρμογές ως μιούζικαλ, κινηματογραφική ταινία (1945 και 2020), ραδιοφωνική παράσταση, τηλεταινία.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Παίζουν (αλφαβητικά)
Θανάσης Δήμου, Ειρήνη Λαφαζάνη, Κατερίνα Λέχου, Άννα Μάσχα, Αμαλία Μουτούση, Αργύρης Ξάφης, Κωνσταντίνα Τάκαλου
ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
Τενεσί Ουίλιαμς
- Λεωφορείον ο Πόθος
Έναρξη: 12 Nοεμβρίου 2021
Όποιος και αν είστε, εγώ βασιζόμουν πάντα στην καλοσύνη των ξένων...
Νέα Ορλεάνη, τέλη της δεκαετίας του 1940. Η Στέλλα και ο Στάνλεϊ Κοβάλσκι, δύο άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους – η Στέλλα κόρη μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας του Νότου, ο Στάνλεϊ ένας τραχύς Πολωνός μετανάστης δεύτερης γενιάς – ζουν έναν παθιασμένο έρωτα σε μια γοητευτικά παρηκμασμένη συνοικία της πόλης υπό τους μελαγχολικούς ήχους της τζαζ. Αυτό μέχρι τη στιγμή που στο σπίτι τους φτάνει η Μπλανς Ντυμπουά, η αδελφή της Στέλλας.
Το έργο που καθιέρωσε τον Τενεσί Ουίλιαμς ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του κόσμου, γράφτηκε το 1947 και έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Ethel Barrymore στη Νέα Υόρκη, σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν, κερδίζοντας το βραβείο Πούλιτζερ. Έχει γνωρίσει αναρίθμητες αναβιώσεις στις σκηνές όλου του κόσμου, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που το έργο ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου
Κοστούμια: Λίνα Μότσιου
Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Κίνηση: Εύη Οικονόμου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Συνεργάτης δραματουργός: Μάρκος Τσούμας
Βοηθός σκηνογράφου: Φανή Παϊτάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Τάμπλερ
Παίζουν (αλφαβητικά)
Άγγελος Ανδριόπουλος, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ίντρα Κέιν, Λάμπρος Κτεναβός, Νικόλας Μακρής, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Νάνσυ Μπούκλη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αποστόλης Τότσικας, Γρηγόρης Φρέσκος
Δύο μουσικοί επί σκηνής.
Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
- Ματωμένος γάμος
Έναρξη: 2 Φεβρουαρίου 2022
Μας περιμένουν μέρες τρομερές.
Ύπαιθρος της Ανδαλουσίας. Ο γάμος μόλις έχει τελειώσει και οι καλεσμένοι χορεύουν, γλεντώντας το ευχάριστο γεγονός. Αλλά η Νύφη, με το άνθινο στεφάνι ακόμη στα μαλλιά, εγκαταλείπει τον γαμπρό. Καλπάζει με τον πρώην αρραβωνιαστικό της, τον Λεονάρντο, πάνω στο άλογο, αγκαλιασμένοι σαν ξωτικά, ενώ ο γαμπρός τούς κυνηγά στο σκοτεινό δάσος, όπου αναζητούν καταφύγιο.
Ο μεγάλος ισπανός ποιητής γράφει ένα έργο για τον απόλυτο έρωτα που υπερβαίνει φραγμούς, νόμους και λογική. Στην τραχύτητα του ανδαλουσιανού τοπίου και την αυστηρότητα των άγραφων νόμων ελλοχεύει ο θάνατος ως τελική έκβαση της πάλης ανάμεσα στην αστείρευτη ορμή του πάθους και τους απονεκρωμένους θεσμούς.
Η ηθογραφική ποιητική δραματουργία του Λόρκα κορυφώνεται στον Ματωμένο Γάμο, το πιο πολυπαιγμένο έργο του συγγραφέα στην Ελλάδα.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Μάρθα Μαυροειδή
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γοζαβίνου
Παίζουν (αλφαβητικά)
Βαγγέλης Αμπατζής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Συρμώ Κεκέ, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Πέτρος Μάλαμας, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιάννης Σαμσιάρης, Μαρία Σκουλά
ΘΕΑΤΡΟ REX ΣΚΗΝΗ - «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»
Ηλία Βενέζη
- Αιολική Γη
Έναρξη: 2 Δεκεμβρίου 2021
Κι όμως, δεν γράφουνται με ίσιες γραμμές οι μοίρες των ανθρώπων.
Η Αιολική Γη ξεπηδάει από τις ρίζες των δέντρων της Ανατολής, από τα βουνά της Μικρασίας που τα λένε Κιμιντένια και ταξιδεύει από το κτήμα του παππού και της γιαγιάς στα κύματα του Αιγαίου. Έτσι όπως ταξιδεύει και η ψυχή του μικρού Πέτρου, που παρέα με την αγαπημένη αδελφή του, ακούει τις μυστικές φωνές της φύσης, τα καλέσματα των σπηλιών και των φαραγγιών και αφουγκράζεται τους ήχους της γης και του νερού.
Το υποστατικό του παππού είναι ανοιχτό προς όλους. Σαν ομηρικός βασιλιάς φιλοξενεί τους περαστικούς κι εκείνοι για αντάλλαγμα αφηγούνται στην οικογένεια ιστορίες και παραμύθια από τον μαγικό κόσμο της Ανατολής. Αυτά τα παραμύθια, ντυμένα με ήχους, χρώματα και μυρωδιές, θα είναι οι ανεξίτηλες μνήμες που θα συνοδεύουν τον νεαρό ήρωα για πάντα.
Μια παράσταση-αναπόληση της παιδικής αθωότητας αλλά και μνήμης του αποχωρισμού από τη γενέθλια γη της Μικρασίας λίγα χρόνια πριν από τη Μεγάλη Καταστροφή, από την οποία συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.
Ο Ηλίας Βενέζης, καταγράφει με νοσταλγία τις παιδικές αναμνήσεις του στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί.
Ταυτότητα παράστασης:
Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, με τη συνεργασία του Δημήτρη Χαλιώτη
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά-κοστούμια-video: Παντελής Μάκκας
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: ΑλέκοςΓιάνναρος
Συνεργάτης στη σκηνογραφία: Σωτήρης Μελανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλία Καραντζούλη
Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Μπίζα
Βοηθός ενδυματολόγου: Έλλη Εμπεδοκλή
Video Sand Artist: Ιρίνα Μπόικο
Παίζουν (αλφαβητικά)
Αλίκη Αλεξανδράκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μαρία Δελετζέ, Κωστής Καλλιβρετάκης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Παναγιώτης Κατσώλης, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Κλεοπάτρα Μάρκου, Έλενα Μαρσίδου, Δημήτρης Μαύρος, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Ντάσκας, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Τάσος Ροδοβίτης, Μιχάλης Συριόπουλος, Βικτώρια Φώτα, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
ΘΕΑΤΡΟ REX ΣΚΗΝΗ - «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ»
Τζωρτζ Όργουελ
- Η φάρμα των ζώων
Έναρξη: 11 Νοεμβρίου 2021
Είδα σ’ ένα όνειρο τη γη όπως θα είναι όταν ο άνθρωπος θα έχει εξαφανιστεί.
Τα ζώα μιας φάρμας ξεσηκώνονται ενάντια στο σύστημα εξουσίας του ιδιοκτήτη της, του Κυρίου Τζόουνς, και επιβάλλουν μια αυτοδιαχειριστική διοίκηση με επικεφαλής τα γουρούνια, τα πιο έξυπνα ζώα της φάρμας. Πολύ γρήγορα, οι παλιοί καταπιεζόμενοι γίνονται οι νέοι δυνάστες υιοθετώντας όλες τις κατακριτέες μεθόδους του προηγούμενου καθεστώτος. Έτσι, η προεπαναστατική ουτοπία μετατρέπεται σε μια αβίωτη δυστοπία.
Ο Τζωρτζ Όργουελ στο πιο γνωστό, ίσως, έργο του, τη Φάρμα των ζώων, που εκδόθηκε στα 1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, μας καταθέτει μια αλληγορία για τις συνέπειες μιας ελλιπούς πολιτικής επανάστασης και διερευνά πώς το όραμα για μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης εκτροχιάζεται και μετατρέπεται σε ένα εφιαλτικό απολυταρχικό καθεστώς, που βλέπει παντού εχθρούς.
Ταυτότητα παράστασης:
Θεατρική Διασκευή: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Άρης Μπινιάρης, Βύρων Θεοδωρόπουλος
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Συνεργάτιδα δραματουργός: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Φωτισµοί: Στέλλα Κάλτσου
Επιμέλεια κίνησης: Εύη Οικονόμου
Βoηθός σκηνοθέτη: Άννα Παπαγεωργίου
Παίζουν (αλφαβητικά)
Προµηθέας Αλειφερόπουλος, Μιχάλης Βαλάσογλου, Πάνος Ζυγούρος, Άννυ Θεοχάρη, Βάσω Καβαλλιεράτου, Ιωάννα Μαυρέα, Γρηγορία Μεθενίτη, Κώστας Μπερικόπουλος, Άρης Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Πάνος Παπαδόπουλος, Μαριάµ Ρουχάτζε, Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Ένας μουσικός επί σκηνής
Ουίλιαμ Σαίξπηρ
- Τρωίλος και Χρυσηίδα
Έναρξη: 25 Φεβρουαρίου 2022
Ο χρόνος ή όλα τα διορθώνει ή όλα τα τελειώνει.
Τροία. Οι Έλληνες έχουν στρατοπεδεύσει έξω από τα τείχη της πόλης. Έχουν διαπλεύσει το Αιγαίο Πέλαγος ζητώντας εκδίκηση για την αρπαγή της Ωραίας Ελένης. Μέσα στα τείχη της Τροίας ένας καινούργιος έρωτας φουντώνει, όλο ορμή και πάθος, ανάμεσα στον μικρότερο γιο του Πρίαμου, τον Τρωίλο, και τη Χρυσηίδα, την κόρη του μάντη Κάλχα.
Ο Σαίξπηρ αντλεί έμπνευση και υλικό από τα επεισόδια του Τρωικού πολέμου και γράφει μια τραγωδία –ή καλύτερα μια κωμωδία;– για την τέχνη της μάχης και του έρωτα, αποτυπώνοντας συναισθήματα και συμπεριφορές που αναδύονται εν βρασμώ, για να τα σχολιάσει αργότερα εν ψυχρώ.
Tαυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Μαρία Πανουργιά
Σκηνικά: Μυρτώ Λάμπρου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Blane Reininger
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Συνεργάτιδα δραματουργός: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Αντώνης Τσίλερ
Παίζουν (αλφαβητικά)
Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Λάμπρος Γραμματικός, Θανάσης Ζερίτης, Γιάννης Κλίνης, Κώστας Κουτσολέλος, Γιώργος Κριθάρας, Θεανώ Μεταξά, Μάνος Πετράκης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Νάνσυ Σιδέρη
ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Παιδική Σκηνή
Αγγελική Δαρλάση
- Το αγόρι στο θεωρείο
Έναρξη: 20 Νοεμβρίου 2021
Οι τοίχοι είναι τόσο λεπτοί που ακόμα και τα όνειρα μας μπερδεύονται με τα όνειρα των άλλων.
«Είναι κουκλόσπιτο εδώ...», ψιθυρίζει η Αρετή όταν αντικρίζει το θέατρο και αποφασίζει να ζήσει κρυμμένη μέσα σ' ένα μπαούλο. Εκείνη, ο Δρόσος ο αδελφός της και άνθρωποι που σώθηκαν το φοβερό βράδυ της Καταστροφής, κάνουν σπίτι τους ένα θεωρείο στο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας.
Ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας για παιδιά, Το αγόρι στο θεωρείο της πολυβραβευμένης συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση, που κυκλοφόρησε το 2017, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή, σε διασκευή για το θέατρο από την Άνδρη Θεοδότου. Μια ιστορία σαν άγριο και τρυφερό συνάμα παραμύθι με αφορμή ένα ιστορικό γεγονός: τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Σεπτέμβριο του 1922. Τότε που πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για πάντα τα σπίτια και την πατρίδα τους και να προσπαθήσουν να χτίσουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα.
Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιώργος Λόξας
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Παπαδοπούλου
Παίζουν (αλφαβητικά)
Ελένη Βλάχου, Νάντια Κατσούρα, Στάθης Κόικας, Σοφία Μαραθάκη, Μιχαήλ Μελίσσης, Βασίλης Μηλιώνης, Αθηνά Μουστάκα, Δανάη Σαριδάκη, Θάλεια Σταματέλου, Ρούλα Τσέρνου, Γιώργος Σύρμας, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.
Μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Τζαβάρας, Μανώλης Χριστοδούλου
ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ
ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ»
Εφηβική Σκηνή
Νάιτζελ Γουίλιαμς
- Ο εχθρός της τάξης
Έναρξη: 22 Οκτωβρίου 2021
Σε μια σχολική αίθουσα οι μαθητές περιμένουν κάποιον καθηγητή. Νέα παιδιά καταστρέφουν οτιδήποτε γι’ αυτούς εκπροσωπεί το σύστημα που το θεωρούν εχθρό τους, όπως και το σχολείο. Αμφισβητούν τα πάντα και τους πάντες, επαναστάτες και αντιρρησίες, θύτες και θύματα την ίδια στιγμή. Περιμένουν, αλλά το ωρολόγιο πρόγραμμα για το συγκεκριμένο τμήμα, γράφει μόνον «κενό». Τελικά απορρίπτουν αυτοί το σύστημα ή το σύστημα τους απορρίπτει;
Η αναμονή τους οδηγεί σε μια «επαναστατική» απόφαση: να γίνουν οι ίδιοι καθηγητές του εαυτού τους ακολουθώντας έναν ανορθόδοξο οδηγό σπουδών. Ο Εχθρός της τάξης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο, ενώ o Πέτερ Στάιν σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου στο Ανατολικό Βερολίνο το 1983.
Η σκηνοθέτιδα της παράστασης χρησιμοποιεί το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς, που αφηγείται τις ιστορίες έξι μαθητών σε ένα σχολείο του Νότιου Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ως καμβά πάνω στον οποίο ζωντανεύουν οι ιστορίες των εφήβων στο 2021 σε μια μητρόπολη, κάπου στον ανεπτυγμένο κόσμο ή σε μια μικρή πόλη κάπου πιο νότια στο ημισφαίριο.
Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνική προσαρμογή - Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Ράνια Κελαϊδίτη
Συνεργάτης δραματουργός: Γιάννης Αποσκίτης
Σκηνικό: Άρτεμις Φλέσσα
Κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Χάρης Νείλας
Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνογράφου: Αγγελική Βασιλοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρίνα Παπούλια
Παίζουν (αλφαβητικά)
Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Βασίλης Καλφάκης, Αφροδίτη Κατσαρού, Μελίνα Κοτσέλου, Άλκης Μαγγόνας, Γιώργος Πατεράκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργος Σκαρλάτος, Αλέξανδρος Τομαδάκης, Βασίλης Τριφουλτσάνης, Εύα Φρακτοπούλου
Μαξ Φρις
- Ο Μπίντερμαν και οι Εμπρηστές
Έναρξη: Φεβρουάριος 2022
Ένα έργο για όσα αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε –ως ανθρωπότητα, ως κοινωνίες, ως άτομα– για όσα αφήνουμε κλεισμένα στη συλλογική μας σοφίτα. Ένα έργο για τη θέση μας μέσα και απέναντι στον κόσμο και την πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν αυτή καταλήγει να βγάζει όλο και λιγότερο νόημα. Ένα κλασικό έργο που διερευνά τα θέματα της επιλογής, της συνείδησης, της ιδιωτικής και δημόσιας ηθικής, της οικογένειας, του κακού, του πολέμου, της δυσπιστίας προς τον ξένο, της μοίρας, της ιδιοκτησίας, του ταξικού συστήματος. Ένα –κατά τον συγγραφέα– διδακτικό έργο χωρίς δίδαγμα. Γιατί, όπως το ονειρευόταν ο Φρις, η απάντηση στο ερώτημα που καίει το έργο, δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο μετά το τέλος της παράστασης και από τον καθένα μας προσωπικά.
«Δεν μπορούμε να είμαστε αξιοπρεπείς άνθρωποι στο σπίτι αγνοώντας τα κακά του κόσμου. Απλά δεν λειτουργεί», σημειώνει ο μεταφραστής της αγγλικής εκδοχής του έργου, Α. Beaton. Και αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε: ποιο είναι το μεγάλο κακό που αποτυγχάνουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα; Είναι ακόμα τα πυρηνικά όπλα; Είναι η συνεχής καταβύθισή μας σε μια οθόνη, η εξάρτησή μας από τα social media και η διασπορά των fake news; Η αμφισβητήσιμη αλήθεια και ο ταξικός διχασμός; Είναι η καταστροφή του περιβάλλοντός μας, η κλιματική αλλαγή; Είναι η δυστυχία που προκαλέσαμε στον Τρίτο Κόσμο; Είναι η διάβρωση των ελευθεριών μας στο όνομα της ασφάλειας; Μέσα σ’ ένα διαχρονικό σκηνικό, «οι Εμπρηστές» μοιάζουν να ζητούν από το ίδιο το κοινό, εφηβικό και μη, να πάρει θέση.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Συνεργάτιδα δραματουργός: Ειρήνη Μουντράκη
Στίχοι: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου
Β’ Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Κατερίνα Κωνσταντινίδη
Παίζουν (αλφαβητικά)
Ασημίνα Αναστασοπούλου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Βασίλης Καλφάκης, Μελίνα Κοτσέλου, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργος Σκαρλάτος, Αμαλία Τσεκούρα, κ.α
Οι δράσεις της Εφηβικής Σκηνής για το έτος 2021-2022 τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας
Η δημιουργία της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.