Η Καταπactή του Σωτήρη Δούβρη πραγματοποιεί και φέτος νέα εργαστήρια δημιουργικής και θεατρικής γραφής
Η νέα χρονιά αρχίζει από τον Οκτώβριο στην Καταπακτή με νέα εργαστήρια δημιουργικής και θεατρικής γραφής
Με τεράστια εμπειρία στην άτυπη θεατρική και καλλιτεχνική εκπαίδευση, η Καταπactή του Σωτήρη Δούβρη πραγματοποιεί και φέτος νέα εργαστήρια δημιουργικής και θεατρικής γραφής με εισηγήτρια την Ειρήνη Δερμιτζάκη.
Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής
Το νέο εργαστήρι δημιουργικής γραφής, με εισηγήτρια την Ειρήνη Δερμιτζάκη, ξεκινά την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται με την έκδοση μιας συλλογής διηγημάτων των συμμετεχόντων από τις εκδόσεις «Εύμαρος»*. Το εργαστήρι θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 19:00-21:00.
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τον συγγραφικό τους εαυτό, να ανακαλύψουν διαφορετικές φωνές και στυλ στη γραφή τους, να βρουν τρόπους να απελευθερώσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να γράψουν τα δικά τους διηγήματα.
Αναλυτικότερα, το εργαστήρι βιωματικής και δημιουργικής γραφής έχει αφετηρία τη συγγραφή βιωματικών ιστοριών και την ενασχόληση με τη ζωή και το έργο συγγραφέων του θεάτρου και της λογοτεχνίας. Απαρτίζεται, κυρίως, από ασκήσεις δημιουργικής γραφής με τις οποίες οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν το προσωπικό τους ύφος, να εστιάσουν στα θέματα που τους απασχολούν και να αποκτήσουν μια χρήσιμη εργαλειοθήκη καταγραφής των προσωπικών τους λογοτεχνικών ιστοριών.
* Ο «καρπός» του προηγούμενου εργαστηρίου, η συλλογή διηγημάτων «Χωρίς ρεζέρβα» κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις «Εύμαρος».
Το εργαστήρι χωρίζεται στις εξής ενότητες:
Ο Συγγραφικός μου εαυτός: Καταγράφοντας αναμνήσεις, συναισθήματα, ημερολογιακή γραφή.
Τα βασικά κλειδιά της μικρής φόρμας, ρυθμός, πλοκή και ατμόσφαιρα στο διήγημα
Διαφορετικά είδη λογοτεχνικής γραφής: ρεαλισμός, μαγικός ρεαλισμός, δυστοπία, λογοτεχνία του φανταστικού κ.ά.
Τα θέματα που απασχολούν την ομάδα: Ανακαλύπτοντας το «προσωπικό», «κοινωνικό» και «πολιτικό» στη δημιουργική γραφή.
Δημιουργικό μπλοκάρισμα και τεχνικές ξεκλειδώματος της δημιουργικότητας.
Επιλογή θέματος, συγγραφή διηγημάτων που θα διαμορφώσουν τη συλλογική έκδοση.
Η τέχνη της επιμέλειας: Διορθώνοντας τον εαυτό μας
Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής
Από τη γραφή στη σκηνή!
Γράψε το δικό σου έργο και δες το να γίνεται παράσταση!
Ποια είναι η διαφορά της λογοτεχνικής γραφής από τη θεατρική;
Υπάρχουν διαφορετικά είδη θεατρικής γραφής;
Μπορεί η τέχνη της υποκριτικής να με βοηθήσει να γράφω καλύτερα;
Το εργαστήρι της Θεατρικής Γραφής ξεκινάει την Τρίτη 4 Οκτωβρίου και θα διεξάγεται διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής Zoom, κάθε Τρίτη 19:30-21:30. Σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον, οι συμμετέχοντες/ούσες θα έρθουν σε επαφή με θεατρικούς συγγραφείς από την ελληνική και ξένη δημιουργία, θα πειραματιστούν γράφοντας μονολόγους, μικρές σκηνές και μονόπρακτα, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός συλλογικού, σπονδυλωτού, θεατρικού έργου που θα παρουσιαστεί από τους μαθητές των εργαστηρίων υποκριτικής της Καταπακτής.
Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές των άλλων τμημάτων του Theater Academy της Καταπactής προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες που θα τους είναι πολύτιμες στη δημιουργική διαδικασία. Θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πώς προσλαμβάνεται το κείμενό τους, κατά τη διάρκεια της πρόβας από τους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη, τον σκηνογράφο, σε τι βαθμό τους εμπνέει και τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν στη δική τους δημιουργική διαδικασία.
Ενδεικτική θεματική εργαστηρίου θεατρικής γραφής:
Πώς αντλούμε υλικό από το προσωπικό ή συλλογικό βίωμα για τη δημιουργία θεατρικών χαρακτήρων και σκηνών.
Πώς γράφω την περίληψη του έργου μου.
Δημιουργία ενδιαφερόντων χαρακτήρων, πρωταγωνιστών και ανταγωνιστών.
Αυτοσχεδιασμός και γραφή
Χτίσιμο νέων ιδεών
Πώς γράφω αποτελεσματικό διάλογο
Δημιουργία και βελτίωση και πλοκής
Χτίσιμο σκηνών
Αντιμετωπίζοντας το creative block
Πως επηρεάζουν οι λειτουργίες και τεχνικές του ηθοποιού τη γραφή
Σκηνικό, σκηνικά αντικείμενα και ηχοτοπίο στη θεατρική γραφή
Διαφορετικά είδη θεατρικής γραφής
«Γράφουμε επειδή μας κλείνουν τις πόρτες και δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε» Άντoν Τσέχοφ
Σύντομο βιογραφικό Ειρήνης Δερμιτζάκη
Γεννήθηκε το 1982 στη Σητεία. Σπούδασε Θέατρο στην Ελλάδα και Κινηματογράφο στο Λονδίνο και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Δημιουργική Γραφή στο πανεπιστήμιο Teeside της Αγγλίας. Τα έργα της «Ορνιθοφοβία» και «Αντζελέτα και Ετελβίνα» (με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Βρετανίας) έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα του Λονδίνου. Πολλά από τα διηγήματά και θεατρικά της έργα έχουν βραβευτεί και εκδοθεί στην Ελλάδα, Αγγλία και Αυστραλία. Τα βιβλία της «Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα» και «Γεννημένος Λούζερ» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εύμαρος. Το θεατρικό της έργο Trans-port βραβεύτηκε από το Outreach Project το 2022 και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Άπαρσις. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή σε Ελλάδα και Αγγλία σε διάφορους οργανισμούς (Chelsea London Theatre, Κολλέγιο Ψυχικού, Καταπακτή, Ομοσπονδία Τυφλών κ.ά.).
Το 2022 η διασκευή της Μεφίστο βασισμένη στο έργο του Κλάους Μαν ανέβηκε στο ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, όπως και το έργο «Σσς! Η Αθήνα κοιμάται» στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη. Εκτός από τα σενάρια μικρού μήκους, έχει επίσης εργαστεί ως σεναριογράφος στην τηλεοπτική σειρά του Alpha tv «Άσε μας ρε μαμά», σε σκηνοθεσία Πιέρρου Ανδρακάκου. Δυο παιδικά της βιβλία πρόκειται να εκδοθούν από τις εκδόσεις Κέδρος και Διάπλαση.
Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Email: [email protected] T.: 216 80 96 448 Κορομηλά 19 - Αθήνα (Ν. Κόσμος)