Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου, την Δευτέρα 30 Ιουλίου στους Δελφούς. Φέτος το θέμα εργασίας ήταν ο «Ιππόλυτος» και το εργαστήριο διηύθυνε η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου με τη συνεργασία των σταθερών συνεργατών της, της χορογράφου Πατρίσια Απέργη και του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Πούλιου.
Το Εργαστήριο που καθιέρωσε το Εθνικό Θέατρο με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που δημιούργησε, συντονίζει και ενισχύει οικονομικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου που ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες και κατηγορίες, την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με το είδος και την ανάπτυξη συνθηκών συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου από διαφορετικές χώρες.
Οι 20 νέοι επαγγελματίες ηθοποιοί που επιλέχθηκαν έπειτα από μια απαιτητική ακρόαση, δούλεψαν εντατικά για δύο εβδομάδες, από τις 16 έως τις 30 Ιουλίου, πάνω στο αρχαίο δράμα, σε νέους δρόμους προσέγγισής του και συσχέτισής του με το παρόν, επιχειρώντας την εξεύρεση ενός πρόσθετου καλλιτεχνικού εξοπλισμού σε μια προσπάθεια μεγάλων απαιτήσεων και υψηλών καλλιτεχνικών στόχων.
Στη μελέτη του έργου (Εισαγωγή στον κόσμο του έργου και του ποιητή, σχόλια, ιστορικά, δραματουργικά και φιλολογικά στοιχεία, ανάλυση των προσώπων, βασικοί θεματικοί άξονες και δραματουργικοί μοχλοί, κλπ.) συνέβαλε καθοριστικά με την παρουσία της για μια διάλεξη η καθηγήτρια και διευθύντρια του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του New York University, κα Λιάνα Θεοδωράτου. Οι διευθύνοντες του εργαστηρίου εστίασαν πρακτικά σε εντατικές ασκήσεις και δοκιμές για τον ποιητικό λόγο, το Σώμα και τη λειτουργία του ηθοποιού πάντοτε με κύριο άξονα το έργο και την εξέλιξή τους σε μία σύνθεση των στοιχείων που οργανώθηκαν. Την πρόοδο των εργασιών τους παρουσίασαν οι συμμετέχοντες την Κυριακή 29 Ιουλίου παρουσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Στάθη Λιβαθινού.
Σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσής τους αποτέλεσε και ο ίδιος ο χώρος: Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βιώσουν την εμπειρία του μοναδικού αυτού ενεργειακά τόπου μέσα από την περιήγησή τους στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο αλλά και επιχειρήσουν τη σύνδεση μαζί του.
Το πρόγραμμα που ακολούθησαν ήταν πρωί βράδυ και οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο θέατρο Φρύνιχος και στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στους ξενώνες και του οποίου διέμεναν.
Οι συμμετέχοντες ήταν οι εξής: Μάνος Γαλάνης, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Ελίνα Γιαννάκη, Ιωάννης Γιαραμαζίδης, Μαρία-Νεφέλη Δούκα, Αγάπη Ηλιάδου, Βασιλεία Κανάκη, Κατερίνα Κατάκη, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Αντώνης Κυριακάκης, Βερονίκη Κυριακοπούλου, Ερμιόνη Μπαμπαϊτη, Γιώργος Νούσης, Χρύσα Πρίγγα, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Σαββίδης, Μάριος Σακκάς, Ελένη Σιάρρου, Βένια Σταματιάδη, Δημήτρης Φουρλής.