Κείμενο: Βασισμένο στο best seller του Πωλ Βατζλάβικ (Εκδ. Αλήστου Μνήμης)
Μετάφραση: Αντώνης Γκίκας
Διασκευή: Γεωργία Ανδρέου
Σκηνοθέτης: Γεωργία Ανδρέου
Σκηνογραφία: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Μουσική σύνθεση: Κώστας Δημουλέας
Κίνηση: Ζέφη Μπαρτζώκα
Ερμηνεύουν: Αλεξάνδρα Ζώη, Μάνος Ζούρας, Πάνος Κορογιαννάκης, Θωμάς Σιέκας, Αντώνης Φλώρος
Περιγραφή
Μετά τις επιτυχημένες sold out παραστάσεις και τη θερμή υποδοχή του κοινού τον περασμένο Ιούνιο, η παράσταση «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου» επανέρχεται για έναν νέο κύκλο παραστάσεων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Υπόγειο), 22-25 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 21:30.
Περισσότερα
«Μα πώς κατάφερα να γίνω ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μου;»
Φτάνει πια με την προκατάληψη ότι όλοι πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι.
Θέλεις να είσαι δυστυχισμένος; Μπορείς! Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου.
Ένας πρακτικός οδηγός για τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η Γεωργία Ανδρέου, έπειτα από την επιτυχημένη metal παράσταση «Λέσχη Γονεοκτόνων» του Ambrose Bierce (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2019), συνεχίζει τις ευφάνταστες και ευρηματικές της δουλειές, εμπνεόμενη αυτή τη φορά από το βιβλίο του Πωλ Βατζλάβικ «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου», ένα χιουμοριστικό και σοβαρότατο εγχειρίδιο «δυστυχίας», που έγινε γρήγορα best seller σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Η θεατρική παράσταση «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου», με κύρια συστατικά το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, μας καλεί να καταρρίψουμε την προκατάληψη της ευτυχίας. Ένας ανάστροφος καθρέφτης της δυστυχίας που αντανακλά όλες τις παγίδες που βάζουμε καθημερινά στον εαυτό μας αναζητώντας την ευτυχία και που, τελικά, μας οδηγούν να είμαστε ακόμα περισσότερο δυστυχισμένοι.
Πώς φτιάχνεται η δυστυχία; Μέσα από 13 πρακτικά μαθήματα που “παραδίδονται” από τους ηθοποιούς Αλεξάνδρα Ζώη, Μάνο Ζούρα, Πάνο Κορογιαννάκη, Θωμά Σιέκα και Αντώνη Φλώρο.
Προετοιμάσου…! Μαγικές σφαίρες, χειρομαντεία, ταρώ, ζώδια, καφεμαντεία… Τι περιμένεις; Είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τους μηχανισμούς και τα μυστικά για μια υπέροχα δυστυχισμένη ζωή; Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα βρεις όλες τις απαντήσεις σε 4 μόνο παραστάσεις!
Σκηνοθετικό σημείωμα
Ο κόσμος μοιάζει να πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο ή τουλάχιστον αυτό θα αναρωτιόμασταν, αν δεν γνωρίζαμε την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας, που είναι γεμάτη από μεγάλες περιόδους δυστυχίας και ανάπαυλες ευτυχίας. Χωμένοι όπως είμαστε σε μια δυστοπική ατμόσφαιρα, γύρω μας πανδημία, εγκλεισμός, πόλεμος, ανεργία, ρατσισμός, σεξισμός, κατεστραμμένες σχέσεις, ψεύτικοι έρωτες, η ανάσα μας συνθλίβεται ανάμεσα σε προσταγές του τύπου «πρέπει να είσαι ευτυχισμένη», «πρέπει να είσαι αυθόρμητη», «πρέπει να κάνεις το σωστό». Το γεγονός ότι καθημερινά βάζουμε δεκάδες παγίδες στον εαυτό μας και συνήθως πέφτουμε μέσα, προκαλώντας την ίδια μας τη δυστυχία, είναι το επίκεντρο της παράστασης.
Η έννοια της ευτυχίας και το πώς φτιάχνουμε τη δυστυχία μας είναι θέματα που με είχαν απασχολήσει από καιρό. Ίσως η δυστυχία μας να είναι απολύτως στο χέρι μας. Πηγές της δυστυχίας είναι η άγνοια, η αμάθεια, η άρνηση, ο σκοταδισμός και το να μην παίρνεις θέση στα πράγματα. Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα για να βγει κανείς από την δυστυχία. Η αποδοχή, η κατανόηση και η συμπερίληψη. Όπως αναφέρουμε και στην παράσταση, ο Ντοστογιέφσκι λέει «Ο άνθρωπος είναι δυστυχής, γιατί δεν ξέρει ότι είναι ευτυχής. Αυτό είναι όλο». [Γεωργία Ανδρέου]
Μελλοντικά σχέδια
Η Γεωργία Ανδρέου, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της γενιάς της, δίνοντας έμφαση στη σχέση της τέχνης, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, πρόκειται να πραγματοποιήσει παράσταση Κρυπτοθεάτρου, προσφέροντας στο κοινό την πρώτη ελληνική υβριδική θεατρική παραγωγή με παρουσία στο φυσικό και ψηφιακό σύμπαν, σε τεχνολογία συστοιχίας αλυσίδων (blockchain) και NFTs. Το project υλοποιείται σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative+ και είναι ένα από τα πρώτα εγχειρήματα αυτού του είδους παγκοσμίως.
Μουσική Διδασκαλία: Πάνος Κορογιαννάκης
Φωτογραφίες: Ερρίκος Ανδρέου
Video trailer: Ακριβή Κόλλια
Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Abirato
Συμπαραγωγή: Blue Rosebud Productions