Συγγραφέας: Μάρθα Μπουζιούρη
Σκηνοθέτης: Ανέστης Αζάς
Ερμηνεύουν: Βασίλης Κουκαλάνι, Άρης Λάσκος, Θεανώ Μεταξά, Γιώργος Μουτάφης, Γιονούς Μοχαμαντί, Μάρθα Μπουζιούρη
Περιγραφή
Με αφετηρία την τραγωδία της 20ής Ιανουαρίου 2014 στο Φαρμακονήσι, όπου έντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τα οχτώ ήταν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ο Ανέστης Αζάς και οι συνεργάτες του καταθέτουν μια παράσταση-θέατρο της πραγματικότητας για τη στάση της δικαιοσύνης απέναντι στο μείζον ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται αντιμέτωποι με την Ευρώπη των κλειστών συνόρων.
Περισσότερα
Με αφετηρία την τραγωδία της 20ής Ιανουαρίου 2014 στο Φαρμακονήσι, όπου έντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τα οχτώ ήταν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ο Ανέστης Αζάς και οι συνεργάτες του καταθέτουν μια παράσταση-θέατρο της πραγματικότητας για τη στάση της δικαιοσύνης απέναντι στο μείζον ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται αντιμέτωποι με την Ευρώπη των κλειστών συνόρων. Επαγγελματίες ηθοποιοί αλλά και ειδήμονες, που εμπλέκονται στο θέμα κοινωνικά, επαγγελματικά ή θεσμικά, πρωταγωνιστούν σε ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, τη μαρτυρία και την επινόηση.
Από τον Κωνσταντίνο Πλατή.
Η παράσταση είναι μια σκηνική σύνθεση από βίντεο-προβολές ντοκουμέντων με πρόσφυγες, ανθρώπους που η επαγγελματική τους ιδιότητα τους δίνει άμεση εικόνα για τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στη θάλασσα και μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους ζωντανά επί σκηνής και βέβαια ηθοποιούς που δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες χωρίς να καταφεύγουν σε εντυπωσιασμούς και υπερβολές.
Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και παρουσιάζοντας τα οι συντελεστές επί σκηνής ,αντικαθιστούν ουσιαστικά το ρόλο των μέσων μαζικής εξημέρωσης και το κοινό λαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για γεγονότα και καταστάσεις που συμβαίνουν αρκετά μακριά του ,αλλά τα αποτελέσματα το επηρεάζουν άμεσα (βλέπε Πεδίον του Άρεως).
Το κοινό έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και αυτό διαδραστικά , ανεβαίνοντας για λίγο στη σκηνή και αυτό σίγουρα αυξάνει ακόμα περισσότερο την «ένταση» της παράστασης.
Το σκηνικό είναι λιτό αλλά οι ηθοποιοί με τις ερμηνείες τους δίνουν όλα τα εφόδια στους θεατές για να κάνουν με τη φαντασία τους το ταξίδι «δίχως αύριο» στο Φαρμακονήσι.
Είναι κατά τη γνώμη μου από τις καλύτερες παραστάσεις του φεστιβάλ και αξίζει να την δείτε για να αποκτήσετε με τον πιο ασφαλή τρόπο μια εμπειρία ζωής για γεγονότα και καταστάσεις μέσα από τις οποίες πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.