Μαύρο χιόνι - το ημερολόγιο ενός μακαρίτη

Αρχείο Παίχτηκε από 06/12/2016 έως 09/04/2017
στο Πόρτα
Συγγραφέας: Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ
Διασκευή: Δήμητρα Κονδυλάκη, Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνοθέτης: Κώστας Φιλίππογλου
Ερμηνεύουν: Εύα Αγγελοπούλου, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Δημήτρης Δρόσος, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Γιάννης Στεφόπουλος και Κώστας Φιλίππογλου

Περιγραφή

Το αυτοβιογραφικό θεατρικό μυθιστόρημα του Μπουλγκάκωφ, που έγραφε παράλληλα με το Μαιτρ και Μαργαρίτα και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939), αποτυπώνει με χιούμορ και διαβρωτικό σαρκασμό την θέση του καλλιτέχνη σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην περιπέτεια ενός συγγραφέα μπλεγμένου στα γρανάζια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας επί Στάλιν.

Περισσότερα

Μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ

Η ιδέα για το “Μαύρο Χιόνι- το ημερολόγιο ενός μακαρίτη” γεννήθηκε πριν από 17 χρόνια σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Παρίσι. Ο Κώστας Φιλίππογλου, με την ιδιαίτερη αισθητική του, χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του σωματικού θεάτρου, για να δημιουργήσει μια ποιητική παράσταση με πηγαίο χιούμορ, έντονες κινηματογραφικές εναλλαγές εικόνων και καταιγιστικό ρυθμό, δίνοντας πνοή σε ένα έργο που αναδεικνύει την καταπίεση και την περιθωριοποίηση που υφίσταται ο καινοτόμος δημιουργός από το κατεστημένο, ο νέος καλλιτέχνης από τους γηραιότερους και ο ανυπεράσπιστος πολίτης από την εξουσία.

Χάρη στη διεισδυτική γραφή του Μπουλγκάκωφ ανακαλύπτουμε τα περίφημα χαρακτηριστικά του Θεάτρου Τέχνης εκείνης της περιόδου, από τη διαμάχη των Στανισλάβσκι και Νεμίροβιτς-Ντατσένκο και τον άρρητο εμφύλιο στο εσωτερικό του ως τον παραλογισμό της τυπολατρίας και της γραφειοκρατίας, που επικρατούσε στο θέατρο κατ’ εικόνα του σταλινικού καθεστώτος. Κι από την εμμονή με τον πειραματισμό– που ο Μπουλγάκωφ παρωδεί ξεκαρδιστικά– ως την υποχονδριακή ιδιοσυγκρασία του ίδιου του μυθικού δασκάλου και σκηνοθέτη Στανισλάβσκι, που επηρέαζε καταλυτικά και τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προϊόντος, όπως εν προκειμένω και του έργου, που κρίνεται εδώ και το οποίο είναι καταδικασμένο ποτέ να μην ανέβει…

Αυτή η περιπέτεια δίνει στον Μπουλγκάκωφ την αφορμή να σκιαγραφήσει μια ολόκληρη πινακοθήκη χαρακτήρων, ηθοποιούς, γραμματείς και φαρισαίους περί του θεάτρου, αλλά και των γραμμάτων γενικότερα, γκροτέσκα τονισμένους, σ’ ένα όλο και πιο ασφυκτικό γαϊτανάκι γύρω από τη μοναχική κι απεγνωσμένη φιγούρα του Συγγραφέα που αναζητά βιοποριστική διέξοδο μέσα απ’ το έργο του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραμείνει πιστός στο συγγραφικό του όραμα και ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του.

Εδώ έγκειται, βέβαια, και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του μυθιστορήματος, που υπερβαίνει εντέλει κάθε ηθογραφική διάσταση και αγγίζει την τραγωδία του δημιουργού στην προσπάθειά του να συνδιαλλαγεί με το σύστημα, υπερασπίζοντας την αλήθεια του, προσπάθεια τις περισσότερες φορές καταδικασμένη. Ο αυτοβιογραφούμενος συγγραφέας, ωστόσο, δεν αφήνει κανέναν μελοδραματισμό να παρεισφρήσει. Η αφήγησή του απογειώνεται με τέχνη μέσα από το φίλτρο του χιούμορ και της εξπρεσιονιστικής απόστασης.

Εξάλλου, “οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, ονόματα ή καταστάσεις είναι τυχαία και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα”.

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Διασκευή: Δήμητρα Κονδυλάκη, Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνικά: Όλγα Μπρούμα
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Συνεργάτης σκηνογράφος: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Lost Bodies
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Σίλια Κόη
Φωτογραφίες-Promo video: Όλγα Μπρούμα (art direction) - Βαγγέλης Πουλής  (κάμερα)
Παραγωγή: GoodHeart Productions

Κι ένα ΠΑΣΟ για τους ΦΙΛΟΥΣ

Καθιερώνεται! Το ΠΟΡΤΑ  προσφέρει και φέτος τη δυνατότητα σε 300 φίλους του που θα προμηθευτούν το Πάσο Φίλου, να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις (θεάτρου, παιδικού θεάτρου, βρεφικού θεάτρου, χοροθεάτρου και μουσικής) της φετινής σεζόν! Το πάσο διατίθεται στη συμβολική τιμή των 50€ και πέραν της εισόδου στα θεάματα,  εξασφαλίζει μοναδικά προνόμια, όπως συμμετοχή σε συζητήσεις με τους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς και τους άλλους συντελεστές των παραστάσεων, προσκλήσεις σε επίσημες πρεμιέρες κ.ά.

* Το πάσο είναι ονομαστικό και ισχύει για ένα άτομο και μία δωρεάν είσοδο σε κάθε παράσταση (θεάτρου, παιδικού θεάτρου, βρεφικού θεάτρου, χοροθεάτρου και μουσικής) για τη σεζόν 2016-2017.

** Για την παραλαβή του πάσο σας από το θέατρο και τα άλλα σημεία προπώλησης, απαιτείται επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

*** Οι κάτοχοι του πάσο, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, πρέπει να κάνουν κράτηση της θέσης τους στο ταμείο του ΠΟΡΤΑ (Δευτέρα έως Κυριακή, 9:00-13:00 & 17:00-21:00, τηλ. 210 7711333), από ένα μήνα έως πέντε (5) μέρες πριν από την παράσταση που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

**** Η προσφορά ισχύει μέχρι την εξάντληση των πάσο.

 

Συνέντευξη με τον Τάσο Δημητρόπουλο, ηθοποιό της παράστασης "Μαύρο χιόνι - το ημερολόγιο ενός μακαρίτη"

Βίντεο

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καταπληκτική συνοχή στον θίασο και εξαιρετική κινησιολογία επί σκηνής πέρα από τις συναρπαστικές ερμηνείες των ηθοποιών και τον σημαντικό προβληματισμό που θέτει το έργο γύρω από τον χώρο της τέχνης. Αξίζει να τη δείτε.

  2. ΤΗ ΤΡΊΤΗ ΤΟ ΒΡΆΔΥ ΕΝΣΑΣ ΧΑΜΟΣ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ. Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΛΟΠΑΙΓΜΕΝΗ ΑΝΑΦΕΡΤΑΙ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΏΝΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ Ε.Σ.Σ.Δ. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ..

  3. Ο Κώστας Φιλίππογλου κατάφερε κατά τρόπο αριστοτεχνικό να διεισδύσει στο έργο του Μπουλκάγκωφ και να δημιουργήσει μιά έντονα ποιητική παράσταση με ρυθμούς κινηματογραφικούς που μας εντυπωσίασε .Το ευφάνταστο σκηνικό , τα κοστούμια και οι φωτισμοί μας ταξίδεψαν στο χρόνο και στο τόπο κατά τρόπο μοναδικό. Και οι ηθοποιοί , αχ αυτοί ηθοποιοί όλοι συγκλονιστικά υπέροχοι ,με τον Φιλίππογλου να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.Την συστήνω ανεπιφύλακτα.