Ο Συγγραφέας

Διάρκεια: 90' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Tim Crouch
Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
Σκηνοθέτης: Βαγγέλης Λάσκαρης
Σκηνογραφία: Γιώργος Λυντζέρης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Στριφτάρης, Στέλιος Ψαρουδάκης, Άννα Αθηνά Κολιοφώτη, Άρης Κυπριανού.

Περιγραφή

O Πολυχώρος Vault παρουσιάζει την παράσταση "Ο Συγγραφέας" (The Author) του Tim Crouch από την ομάδα ProvaT.O. (Prova Theatre Organization) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη Από 10 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00 .

Περισσότερα

“Απόψε, λέει, θα χρειαστεί ο καθένας μας να υποδυθεί τον εαυτό του.

Σου έχει ξανασυμβεί αυτό;”

 

Αυτό το έργο απευθύνεται σε τολμηρούς θεατές.

Μη ρωτήσετε. Μην γκουγκλάρετε. Απλώς πηγαίνετε.

Ένα έργο το οποίο ένας δημοσιογράφος περιέγραψε ως: «αηδιαστικό, πορνογραφικό, σεξιστικό και μισογυνιστικό».

Ένα έργο για το οποίο γράφτηκαν αρκετά οργισμένα γράμματα.

Ένα έργο που απέσπασε κάποιες κριτικές πέντε αστέρων.

Ένα έργο που έχει κερδίσει το John Whiting Award και το Total Theatre Award, το 2010.

Ένα έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου, ένα 10% του κοινού αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της παράστασης.

 Ένα έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου, ένας θεατής λιποθύμησε.

 Αλλά κι ένα έργο όπου περισσότεροι από 13.000 θεατές έμειναν να το παρακολουθήσουν μέχρι τέλους, άκουσαν και σκέφτηκαν και ένιωσαν και ασχολήθηκαν με τις δυσκολίες του.

 Ένα έργο όπου έσπασε ταμεία όπου κι αν πήγε.

 Ένα έργο αγενές, χωρίς τηλεοπτικούς ηθοποιούς.

 Ένα έργο που προκάλεσε συζητήσεις, διαμάχες και έντονους χρονοβόρους διαπληκτισμούς.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

“Ο Συγγραφέας” μιλάει για τη βία και για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Στην ουσία όμως, μιλάει για τη βία που κρύβει ο καθένας μας μέσα του και για την ηδονοβλεπτική διάθεση του θεατή. Μιλάει για την ευθύνη μας ως θεατές απέναντι σε αυτό που επιλέγουμε και μας αρέσει να βλέπουμε, όσο δυσάρεστο, όσο βίαιο, όσο σοκαριστικό κι αν είναι. Είναι μία ιστορία ελπίδας, βίας και εκμετάλλευσης. Μία θεατρική εμπειρία που δεν αφήνει κανένα να γλιτώσει, ανοίγοντας τα μάτια των θεατών και δείχνοντάς τους αυτό που θα έπρεπε να βλέπουν ήδη, το αυτονόητο: Όλοι έχουμε επιλογή.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΜ ΚΡΑΟΥΤΣ:

«Ο Πιραντέλο της Μεγάλης Βρετανίας» Αυτό είναι το παρατσούκλι του 54χρονου Τιμ Κράουτς, ενός ηθοποιού που βαρέθηκε την ανεργία αλλά και τα τηλεοπτικά σίριαλ όπου έπαιζε για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Και κάποια στιγμή, γύρω στα 40 του, ανέβασε ένα δικό του σόλο, το «Μy Arm». Αυτό ήταν. Η παράστασή του ήταν το απόλυτο γεγονός του Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2003.  «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο!» δήλωναν σύσσωμοι θεατές και κριτικοί. Μόνος του, σε μια άδεια σκηνή, με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του, ο Κράουτς σχολίασε, όπως ο Πιραντέλο στο παρελθόν, το πόσο σκληρό μπορεί να είναι το τίμημα της τέχνης. «Καλλιτέχνης εννοιολογικός, δίχως όμως να καταντά δυσνόητος, πειραματιστής δίχως να χάνει την ουσία, ο Κράουτς επαναφέρει στο θέατρο την πίστη ότι οι λέξεις μπορούν από μόνες τους να συγκινήσουν», σημειώνει το λονδρέζικο «Time Out». Η διεθνής αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε το 2011 όταν επισκέυφτηκε το Bios για να παρουσιάσει τα σόλα του «My Arm» και «An Oak Tree», αποδεικνύοντας πως είναι καθηλωτικός ως ηθοποιός αλλά και πρωτοποριακός ως θεατρικός συγγραφέας, ο Κράουτς έγινε σε χρόνο-ρεκόρ ένας από τους πιο περιζήτητους δημιουργούς της χώρας του. Ο ίδιος, πάντως, απαρνείται τον τίτλο του «πειραματιστή»: «Κάθε εμπλοκή μας στο θέατρο είναι αυτόματα κι ένα πείραμα, διαφορετικά γιατί διάολο το κάνουμε;»

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Στριφτάρης
Trailers: Θοδωρής Θεοδώρου, Γιώργος Στριφτάρης
Αφίσα παράστασης : Come back studio
Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Άπαρσις
Παραγωγή: Vault

FB page : https://www.facebook.com/provatheatreorganization/

Περιέχει υλικό που μπορεί να ενοχλήσει. Συνιστάται για ηλικίες 18+.

*Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2011 από το “Θέατρο του Νέου Κόσμου”.

Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα.

Φωτογραφίες

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ιδιαίτερη παρασταση ,δεν καταλαβενεις πότε αρχίζει.και γιατί βρίσκεσαι εκεί .Στη πραγματικότητα σε προβλημάτισαν αυτά που θα άκουσες και θα δης. Περίμενα κάτι διαφορετικό!!,Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

  2. Πολύ ιδιαίτερη παράσταση που προβληματίζει και σε κάνει να σκεφτείς για τη σχέση του ανθρώπου με τη βία και στη συνέχεια. Είναι καλό να πάτε αν δεν θέλετε να δείτε ένα συμβατικό έργο. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

  3. Πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση, διαφορετική και λιτή δουλειά με τους ηθοποιούς να καθονται αναμεσα στο κοινο και να "αφηγούνται" τους ρόλους με συνέπεια και ειλικρίνεια, σε μια παράσταση / πρόταση που σε βάζει σε διαδικασία σκέψης και αυτοκριτικής. Αρκετα καλές ερμηνείες....οι φωτισμοι βοηθουσαν πολυ στα δυσκολα σημεια του εργου...Ευχαριστουμε πολυ για την προσκληση...

  4. Πολύ καλή θεατρική εμπειρία!! Ένα ιδιαίτερο, διαφορετικό είδος παράστασης που για πρώτη φορά είχα τη χαρά να παρακολουθήσω.
    Δεν καταλαβαίνεις πότε αρχίζει η παράσταση, αναρωτιέσαι γιατί βρίσκεσαι εκεί, όμως στη πραγματικότητα προετοιμάζεσαι για αυτά που θα ακούσεις, που θα αισθανθείς, που θα σε προβληματίσουν.
    Είσαι εκεί αποφασισμένη-ος για να ακούσεις όλη την ιστορία!
    Κάποιος έφυγε στα πρώτα 10 λεπτά γιατί μάλλον περίμενε να δει μια συνηθισμένη παράσταση, ίσως και να νόμισε ότι θα ήταν χάσιμο χρόνου αν θα καθόταν ως το τέλος. Οι υπόλοιποι, ή είμασταν υποψιασμένοι από διάφορες κριτικές,...ή από περιέργειά περιμέναμε την εξέλιξη της παράστασης υπομονετικά.
    Διάβασα αρκετές κριτικές πριν πάω να το δω και ήταν όλες σωστές......γιατί ο καθένας μας βλέπει και ακούει όσα θέλει να δει  και να ακούσει.
    Οι ρόλοι είναι τέσσερις, ο θεατρικός συγγραφέας οι δύο πρωταγωνιστές του, που είναι το θύμα και ο θύτης  και ο  κοινός θεατής . Το θέμα είναι: ενδοοικογενειακή βία και η ψυχική αναλγησία που προκαλεί η συνήθεια...
    Το προσωπικό μου συμπέρασμά φεύγοντας ήταν ότι η διαστροφή και η βία είναι τελικά γένους αρσενικού!
    Απευθύνεται σε κοινό που  ψάχνει  θεατρικές εμπειρίες.  Αν ανήκεις στο κοινό που νοερά  συμμετέχει σε κάθε καλή παράσταση  και ταξιδεύει μαζί της τότε σε προτρέπω να  την παρακολουθήσεις αυτή την παράσταση.