Κείμενο: Γιώργος Κοτανίδης
Σκηνοθέτης: Γιώργος Κοτανίδης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κοτανίδης, Δώρα Χρυσικού, Σπύρος Περδίου
Περιγραφή
Το έργο «Ομπίντα - Οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη» που ο Γιώργος Κοτανίδης έγραψε και παρουσιάζει από τις 21 Νοεμβρίου στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, αποτελεί αναμφίβολα
μία από τις πιο συζητημένες και επιτυχημένες παραστάσεις της χρονιάς.
Το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για το έργο με ήρωα τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ μπροστά στο θάνατο οδήγησε στον προγραμματισμό νέου κύκλου παραστάσεων στο διάστημα μεταξύ 6-21 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Στο έργο «Ομπίντα» (Ομπίντα στα ρωσικά σημαίνει πίκρα, κακοκάρδισμα), ο Γιώργος Κοτανίδης αναπλάθει τις τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη όταν, από τη Σιβηρία και μπροστά στην επικείμενη αυτοκτονία του, στέλνει στους συντρόφους του «Μήνυμα από την άλλη μεριά». Αναπολώντας τις σημαντικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής του, προσπαθεί να εξηγήσει τη δεκαεφτάχρονη εξορία του στη Σιβηρία από τη σοβιετική ηγεσία, αλλά και το ίδιο του το κόμμα, να δει τα λάθη του και τα αδιέξοδα, που τον οδηγούν στην αυτοκτονία.
Περισσότερα
Στιγμές της σύγχρονης ιστορίας “περνούν” στο έργο μέσα από τις αφηγήσεις του Νίκου Ζαχαριάδη, που υποδύεται ο ίδιος ο Γιώργος Κοτανίδης. Από την απομόνωση του Μεταξά, το περίφημο γράμμα του 1940, με το οποίο καλεί το λαό να πολεμήσει ενωμένος τους Ιταλούς φασίστες, τον πόλεμο, την κράτησή του στο Νταχάου, ως τον εμφύλιο, την ήττα και την υποχώρηση. Αλλά και ανθρώπινες στιγμές του, όταν αναπολεί τη μάνα και τα παιδιά του, την είδηση της αποκήρυξής του από την ίδια του τη γυναίκα, τις ατέλειωτες ημέρες στο Σουργκούτ της Σιβηρίας.
Στη σκηνή συνομιλεί με τα «φαντάσματά» του, τον Κώστα Λουλέ, που τον επισκέφτηκε λίγο πριν, απεσταλμένος του ΚΚΕ, τους κατηγόρους του στις ολομέλειες που τον καθαίρεσαν και τον διέγραψαν, τον Κολιγιάννη, τον Παρτσαλίδη και τον Βαφειάδη. Απαντά στις κατηγορίες εναντίον του για τον Πλουμπίδη και τον Καραγιώργη. Θυμάται τους ελάχιστους πιστούς του φίλους, τον Πορφυρογένη και τον Αλέξη Πάρνη και ανακαλεί στη σκηνή τα παιδιά του και τη γυναίκα του Ρούλα Κουκούλου.
Τα σύντομα περάσματα των προσώπων που εμφανίζονται υποδύονται οι ηθοποιοί Δώρα Χρυσικού και Σπύρος Περδίου, ενώ αδημοσίευτο αρχειακό υλικό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα videos της Κλεοπάτρας Κοραή.
Για τη συγγραφή του έργου ο Γ. Κοτανίδης έκανε μεγάλη έρευνα και ταξίδεψε μέχρι το Σουργκούτ της Σιβηρίας, τόπο εξορίας του ήρωα. Στηρίχθηκε στο «Μήνυμα από την άλλη μεριά» και σε δεκάδες άλλα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη, σε ιστορικά ντοκουμέντα και σε αφηγήσεις του γιου του Ζαχαριάδη, Σήφη.
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Κοτανίδης
Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Video art: Κλεοπάτρα Κοραή
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Γιατράκος
Παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι
Λιτή μα πλούσια ιστορικά και ερμηνευτικά παράσταση. Ο Γιώργος Κοτανίδης είναι αγαπημένος ηθοποιός και δεν περίμενα κάτι λιγότερο απ' αυτόν, αλλά και τα νέα παιδιά που τον πλαισιώνουν. Είναι φανερό πως αυτή η δουλειά είναι προϊόν σκληρής έρευνας και συλλογής πληροφοριών. Και μόνο γι αυτό, είναι πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο η καταγραφή των τελευταίων ημερών του Ζαχαριάδη.
Ευχαριστώ θερμά το Θεατρομάνια για την πρόσκληση!
Πολύ καλή παράσταση και πολύ συγκινητική. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση
Καταπληκτική παράσταση!
Μου άρεσε πάρα πολύ η προσέγγιση της προσωπικότητας του Ζαχαριάδη.
Πολύ ωραία ερμηνεία από τον Κοτανίδη.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις προσκλήσεις.
Ενδιαφέρουσα παράσταση. Πολύ καλή ερμηνεία Του Γιώργου Κοτανίδη.