Sweet Charity

Αρχείο Παίχτηκε από 16/03/2016 έως 15/05/2016
στο
Συγγραφέας: Neil Simon
Μετάφραση: Γιώργος Καπουτζίδης – Σταμάτης Πατρώνης
Σκηνοθέτης: Chet Walker
Ερμηνεύουν: Σμαράγδα Καρύδη, Σταύρος Ζαλμάς, Μέμος Μπεγνής, Νάντια Μπουλέ, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Ιβάν Σβιτάιλο, Shaya, Κατερίνα Ιντρα, Ελένη Καρακάση, Δημήτρης Γαλάνης κ.ά.

Περιγραφή

Γνωρίστε τη δεσποινίδα Hope Charity Valentine: χορεύτρια σε καμπαρέ, ονειροπόλα, αθεράπευτα αισιόδοξη και… μονίμως άτυχη στον έρωτα. Το Sweet Charity, το θρυλικό μιούζικαλ του Bob Fosse.

Περισσότερα

Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού του Σικάγο, Καμπαρέ, αλλά και του All that jazz, έρχεται στην Αθήνα!!! Sweet Charity!!!

SWΕΕT CΗΑRΙTY

Εκρηκτικό, ξεκαρδιστικό, διαποτισμένο από τη ρομαντική ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης, το Sweet Charity αφηγείται τις ερωτικές περιπέτειες της καλοκάγαθης χορεύτριας - taxi girl Charity. «Taxi Girls» ονόμαζαν στην Αμερική τις κοπέλες, τις οποίες προσλάμβαναν οι άνδρες-θαμώνες των κλαμπ για να τους συνοδέψουν σε ένα χορό. Η Charity αναζητά μανιωδώς την αληθινή αγάπη, αλλά σκοντάφτει από τον έναν λάθος εραστή στον άλλο.

Το κείμενο της παράστασης, ευρηματικό και στακάτο, έγραψε ο Neil Simon με βάση τις Νύχτες της Καμπίρια του Federico Fellini, ενώ η μουσική είναι του Cy Coleman και περιλαμβάνει κλασικά, αλησμόνητα τραγούδια – μεταξύ άλλων τα «Big Spender», «There’s Gotta Be Something Better Than This», «Rhythm Of Life» και «I’m a Brass Band».

SWΕΕT CΗΑRΙTY

Ένα από τα κορυφαία μιούζικαλ στην ιστορία του Broadway, το Sweet Charity ανέβηκε για πρώτη φορά στο Palace Theater το 1965 με πρωταγωνίστρια τη σύντροφο του Bob Fosse Gwen Verdon. Έκανε 608 παραστάσεις, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς και  συγκεντρώνοντας εννέα υποψηφιότητες για Tony, από τις οποίες απέσπασε το Tony καλύτερης χορογραφίας, καθώς και το Outer Critics Circle Award για την καλύτερη παράσταση. Το μιούζικαλ αναβίωσε στο Broadway το 1986 με την Debbie Allen στον ομώνυμο ρόλο, προσθέτοντας στη συλλογή του άλλα πέντε Tony κι ένα Drama Desk Award!

Το Sweet Charity ανεβαίνει σε μια λαμπερή παραγωγή του Badminton, εφάμιλλη των αντίστοιχων του Broadway και του West End.

SWΕΕT CΗΑRΙTY

Τον κεντρικό ρόλο της Charity αναλαμβάνει η Σμαράγδα Καρύδη, με συμπρωταγωνιστές (αλφαβητικά) τους Νίκο Αρβανίτη (στο ρόλο του Herman), Σταύρο Ζαλμά (Vittorio Vidal), Μέμο Μπεγνή (Oscar), Νάντια Μπουλέ (Helene), Ντορέττα Παπαδημητρίου (Nickie Pignatelli), Ιβάν Σβιτάιλο (Big Daddy). Μαζί τους παίζουν και τραγουδούν η Shaya, η Idra Kayne, ο Δημήτρης Γαλάνης κι ένας μεγάλος θίασος ηθοποιών, χορευτών και μουσικών.

SWΕΕT CΗΑRΙTY

Το κείμενο απέδωσαν με πολύ κέφι στα ελληνικά ο Γιώργος Καπουτζίδης με τον Σταμάτη Πατρώνη, την ελληνική εκδοχή των στίχων επιμελήθηκε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, τα σκηνικά ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ και τη μουσική διεύθυνση ο Αλέξιος Πρίφτης.

SWΕΕT CΗΑRΙTY
SWΕΕT CΗΑRΙTY

Για την παραγωγή του Badminton, τη σκηνοθεσία και την αναβίωση της θρυλικής χορογραφίας του Fosse αναλαμβάνει ο κορυφαίος χορογράφος, τιμημένος με βραβείο Tony, Chet Walker.

Ο Walker υπήρξε μαθητής του Fosse και χόρεψε σε τέσσερα μιούζικαλ του μέντορά του, ενώ είναι ο ιθύνων νους πίσω από το περίφημο μιούζικαλ Fosse (1999), που προτάθηκε για εννέα Tony και βραβεύτηκε με τέσσερα!

Από τις 16 Μαρτίου, το Sweet Charity φέρνει την πιο αισιόδοξη, αστραφτερή, ακαταμάχητη όψη της Νέας Υόρκης στην Αθήνα!

Το Sweet Charity και ο «Mr. Musical» Bob Fosse

Το Sweet Charity αποτελεί τομή για το μουσικό θέατρο, καθώς οι  πνευματώδεις διάλογοι, οι δουλεμένοι χαρακτήρες και η σκηνοθεσία το καθιστούν ένα μιούζικαλ-γέφυρα ανάμεσα στη χρυσή εποχή των Rodgers και Hammerstein και στη μοντέρνα περίοδο των Lloyd Webber και Sondheim.

Αυτή η «ιδανική ισορροπία» οφείλεται στο ταλέντο του Bob Fosse, του φυσικού διαδόχου του Fred Astaire, του ανθρώπου που όρισε το αμερικανικό μιούζικαλ από τα μέσα του ’50 ως τον θάνατό του το 1987, σε βαθμό που οι συνάδελφοί του τον βάφτισαν «Mr. Musical».

Χαρισματικός χορογράφος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης ιστορικών μιούζικαλ (Sweet Charity, Chicago, Pippin) και κινηματογραφικών ταινιών που αποθεώθηκαν από την κριτική (Cabaret, All That Jazz ελληνικός τίτλος Η παράσταση αρχίζει ), ο Fosse τιμήθηκε για τις χορογραφίες του με οκτώ βραβεία Tony – περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο–, ένα Tony σκηνοθεσίας, αλλά και με Όσκαρ σκηνοθεσίας για το Cabaret, ενώ οι ταινίες του απέσπασαν πολλά Όσκαρ και τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών (Η παράσταση αρχίζει).

Μάλιστα, στην πρώτη του σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, ο Fosse διασκεύασε το Sweet Charity για τη μεγάλη οθόνη (1969) σε μια κλασική ταινία με τη Shirley MacLaine και τον Sammy Davis Jr., που κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια και ήταν ένα από τα ακριβότερα φιλμ της εποχής του.
Chet Walker: το Broadway σήμερα

Το Sweet Charity έρχεται σε μια μεγάλη παραγωγή του Badminton που υπογράφει ο πολυβραβευμένος Chet Walker.

Μαθητής και συνεργάτης του Fosse, ο Walker είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους Αμερικανούς χορογράφους. 

Στη μακρά καριέρα του – ξεκίνησε ως χορευτής στα δεκάξι του – έχει σκηνοθετήσει σημαντικά μιούζικαλ στο Broadway και σ’ όλο τον κόσμο, αποσπώντας πολλές διακρίσεις. Κορυφαία στιγμή υπήρξε το μαγευτικό Fosse (1999), του οποίου ήταν ο δημιουργός.

Το Fosse, ένας φόρος τιμής στον μέντορά του, αγαπήθηκε όσα λίγα μιούζικαλ την τελευταία εικοσαετία σαρώνοντας στα Tony και κερδίζοντας επιπλέον το Outer Critics Circle Award και το Toronto Theater Alliance Award για καλύτερη χορογραφία. Μάλιστα, το Fosse the Musical είχαμε την ευκαιρία να το  απολαύσουμε  και στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2004 στο Θέατρο Λυκαβηττού –ήταν η πρώτη φορά που το μιούζικαλ παρουσιάστηκε σε ανοιχτό χώρο.

Ο Chet Walker, ο οποίος για την παράσταση του Badminton χορογραφεί και σκηνοθετεί το Sweet Charity πιστός στο πνεύμα του Bob Fosse, είναι επίσης διευθυντής στο Jazz/Musical Theatre Dance Program της Ακαδημίας Jacob’s Pillow, της «χορευτικής καρδιάς των ΗΠΑ και πιθανότατα του κόσμου», σύμφωνα με τους New York Times.

H ADaM Productions και αργότερα το Θέατρο Badminton σε συνεργασία με τo Jacob’s Pillow και τον Chet Walker, διοργάνωσε για μία δεκαετία τα σεμινάρια του Jacob’s Pillow στην Αθήνα. Από τα σεμινάρια αυτά 35 περίπου Έλληνες καλλιτέχνες πήραν υποτροφία για να παρακολουθήσουν τη Σχολή του Jacob’s Pillow στη Μασαχουσέτη.

Το Sweet Charity στην Ελλάδα: το αγαπημένο μιούζικαλ του ελληνικού κοινού

Το Sweet Charity ανέβηκε άλλες τρεις φορές στη χώρα μας και καταχειροκροτήθηκε από τους Έλληνες θεατές.

Η πρώτη φορά ήταν από την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1975 στο θέατρο Αλίκη με τίτλο Καμπίρια, με συμπρωταγωνιστές τον Χρήστο Πολίτη και τον Βασίλη ΤσιβιλίκαΗ επιτυχία ήταν τέτοια, που η παράσταση επαναλήφθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, με παρτενέρ τής Αλίκης αυτή τη φορά τούς Δάνη Κατρανίδη και Τάκη Χρυσικάκο. Ανάλογη απήχηση είχε και το τρίτο ανέβασμα το 1993 στο Θέατρο Παρκ, με τη Σμαρούλα Γιούλη στον ρόλο της Charity και συμπρωταγωνιστή και πάλι τον Χρήστο Πολίτη, μαζί με τον Θάνο Καληώρα.

31 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρακολούθησα την τελευταία παράσταση, και δυστυχώς απογοητεύτηκα. Δεν υπήρχε εξέλιξη στην πλοκή, οι χορογραφίες ήταν αδιάφορες, οι ''γνωστοί'' ηθοποιοί εκτός των Καρύδη-Μπουλέ-Παπαδημητρίου έπαιζαν 5 λεπτα, χωρίς να έχουν και ρόλο με κάποιο περιεχόμενο. Κρίμα γιατί φαινόταν οτι οι συντελεστές είχαν δουλέψει, για ένα έργο ωστόσο το οποίο στερείται υπόθεσης, κορυφώσεων, και ''κάθαρσης''!

  2. Ευχάριστη παράσταση, καλοδουλεμένη, με ωραία υπόθεση και πολύ καλές ερμηνείες. Στα μείον η μικρή σκηνή του θεάτρου (αναλογικά με το μέγεθός του) και η ερμηνεία των τραγουδιών από την (κατά τα άλλα εξαιρετική) Καρύδη. Θα την πρότεινα.

  3. ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ, ΤΡΟΜΕΡΑ ΣΚΗΝΙΚΑ,ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΛΑΙΣΙΩΜΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΗ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ.

  4. υπέροχη παρασταση,εξαιρετικη η Σμαράγδα Καρύδη,αλλα και η Μπουλέ και ο αγαπημένος μας Σ.Ζαλμάς!Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους!Ευχαριστω την κα Μ.Δημητρίου,τον κ.Χ.Παπαδόπουλο και φυσικά τη Θεατρομάνια για την πράσκληση!

  5. Παρακολούθησα την πρεμιέρα της παράστασης με την πρόσκλησή σας. Η παράσταση ήταν καλοδουλεμένη, με εντυπωσιακά χορευτικά και υπέροχα κοστούμια. Η Καρύδη ήταν πολύ καλή στην σκηνική και χορευτική της παρουσία. Πολυ καλοί και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές.

  6. ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΧΑΛΙΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ.. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΕ ΟΛΑ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΕΙ ΟΤΙ ΠΗΓΕ ΔΩΡΕΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΕ ΑΛΛΟ ΑΤΟΜΟ... ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  7. Παρακολουθήσαμε χθες την παράσταση και φύγαμε με ανάμεικτα συναισθήματα! Ναι μεν φάνηκε ότι έγινε μια καλή προσπάθεια, αλλά το αποτέλεσμα δε δικαίωσε. Σχεδόν όλοι οι βασικοί χαρακτήρες δε μπορούσαν να τραγουδήσουν. Δεν είχαν καθόλου δυνατότητες για τραγούδι, πράγμα που θεωρώ βασικό σε ένα μιούζικαλ. Η μόνη που μπορούσε να τραγουδήσει και έκανε τη διαφορά ήταν η κ. Μπουλέ, αλλά δε μπόρεσε από μόνη της να σώσει την κατάσταση. Και οι χορογραφίες του δεν ήταν κάτι το εντυπωσιακό. Η υπόθεση ήταν καλή, αλλά δεν έφτασε από μόνη της. Η κ. Καρύδη στο πρώτο μέρος ήταν πολύ αγχωμένη και κουμπωμένη ενώ στο δεύτερο μέρος πήρε τα πάνω της. Γενικά ήταν ένα χλιαρό έως αδιάφορο πρώτο μέρος και ένα καλύτερο δεύτερο μέρος. Φεύγοντας μένεις με την εντύπωση ότι πολύ κακό για το τίποτα!!! Δε θα χάναμε και κάτι αν δε το βλέπαμε.
    Παρόλο που εμάς δε μας κάλυψε, δεν παύει να είναι προσωπική γνώμη, οπότε μη σας αποτρέψει από το να το δείτε!

  8. Το Sweet Charity αποτελεί τομή για το μουσικό θέατρο, καθώς οι πνευματώδεις διάλογοι, οι δουλεμένοι χαρακτήρεςκαι η σκηνοθεσία το καθιστούν ένα μιούζικαλ-γέφυρα ανάμεσα στη χρυσή εποχή των Rodgers και Hammerstein και στη μοντέρνα περίοδο των Lloyd Webber και Sondheim. Θέλω αφάνταστα να το δω!