Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθέτης: Σοφία Μαραθάκη
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά) Ελένη Βλάχου, Νάντια Κατσούρα, Στάθης Κόικας, Σοφία Μαραθάκη, Μιχαήλ Μελίσσης, Βασίλης Μηλιώνης, Αθηνά Μουστάκα, Δανάη Σαριδάκη, Θάλεια Σταματέλου, Ρούλα Τσέρνου, Γιώργος Σύρμας, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.
Παίζουν μουσική: Βασίλης Τζαβάρας, Μανώλης Χριστοδούλου
Περιγραφή
ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας για παιδιά μεταφέρεται για πρώτη φορά στο Θέατρο
Περισσότερα
Το Εθνικό Θέατρο καλεί ξανά τους μικρούς του φίλους στην Κεντρική Σκηνή για να ταξιδέψουν και να συνομιλήσουν μέσα από το μαγικό κόσμο του θεάτρου.
Η φετινή παράσταση για παιδιά του Εθνικού Θεάτρου είναι Το αγόρι στο θεωρείο της πολυβραβευμένης συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση. Η διασκευή για το θέατρο είναι της Άνδρης Θεοδότου και η σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη. Το βραβευμένο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2017, μια ιστορία για την απώλεια, την προσφυγιά, την ανθρωπιά και την δύναμη της φαντασίας, είναι εμπνευσμένο από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1922 και το ανέβασμά του από το Εθνικό Θέατρο αποτελεί και ένα φόρο τιμής στην επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
«Είναι κουκλόσπιτο εδώ...» ψιθυρίζει η Αρετή στον αδελφό της Δρόσο όταν αντικρίζει το θέατρο και αποφασίζει να ζήσει κρυμμένη μέσα σ' ένα μπαούλο. Άνθρωποι που σώθηκαν από ένα ελληνικό πλοίο το φοβερό βράδυ της Καταστροφής κάνουν σπίτι τους θεωρεία στο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας. Πλάι στα δυο παιδιά η Δόμνα, μια γυναίκα που τα φροντίζει σαν δικά της παιδιά μέσα σ’ έναν κόσμο εχθρικό. Κάθε θεωρείο και μια ιστορία, κάθε θεωρείο και μια ελπίδα. Ένα αγόρι που βιοπορίζεται ως τσιράκι στην αγορά, μια κοπέλα που όλο ράβει και ξηλώνει το πέπλο του νυφικού της, ένα κορίτσι που δεν μιλά αλλά μόνο τραγουδά και άλλοι πολλοί, υπέροχοι και πονεμένοι γείτονες..
Μια μέρα η Αρετή εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Όλοι μαζί, ενωμένοι, προσφέρονται να βοηθήσουν τον Δρόσο να βρει την αδελφή του. Με τη βοήθεια ενός μισοσκισμένου βιβλίου της Τρικυμίας του Σαίξπηρ, σε μετάφραση του Ιάκωβου Πολυλά, που εξιστορεί τις περιπέτειες ενός πνεύματος, του Άριελ κι ενός μάγου, του Πρόσπερο, ο Δρόσος και οι φίλοι του ανακαλύπτουν την Αλήθεια. Τώρα μια καινούργια ζωή τους περιμένει…
Mια ιστορία για τη δύναμη της ψυχής, την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων καταστροφών, τους εφιάλτες της ζωής, την ενηλικίωση, τα όνειρα, την «πραγματικότητα» της φαντασίας, την Αλήθεια που κρύβει ο άνθρωπος μέσα στην καρδιά του.
Η παράσταση, με όχημα όλα τα πρωτογενή υλικά του θεάτρου, το ανθρώπινο σώμα και τη φωνή, τη δράση και την αφήγηση, το τραγούδι, τον χορό, την κίνηση και τη μουσικότητα και κυρίως το παιχνίδι και τη δύναμη της μεταμόρφωσης, θα ζωντανέψει έναν κόσμο μαγικό και αληθινό. Μια παράσταση που εξυμνεί τον άνθρωπο και την πίστη του στη ζωή!
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτιδος: Γιώργος Λόξας
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Παπαδοπούλου
Δραματολόγος παράστασης: Ειρήνη Μουντράκη
Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή
Η παράσταση συστήνεται για ηλικίες 6 ετών και άνω
Σημείωση: Οι Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου λειτουργούν ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Η είσοδος των θεατών θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Για παιδιά από 4 έως 17 ετών απαιτείται η επίδειξη self test.
Από τη θεατρολόγο Μαρία Μαρή
Δύο τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, η επανάσταση του 1821 και η καταστροφή της Σμύρνης το 1922.Το Εθνικό Θέατρο αναφέρει το γεγονός της μικρασιατικής καταστροφής τους μικρούς του φίλους στην Κεντρική Σκηνή με το έργο της πολυβραβευμένης συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση «Το αγόρι στο θεωρείο». Η διασκευή για το θέατρο είναι της Άνδρης Θεοδότου και η σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη. Πάνω στη σκηνή αναπαρίσταται η εκπνοή της Σμύρνης μέσα από την εικόνα των ανθρώπων της, η εγκατάλειψη, η δυσκολία επιβίωσής τους στην Ελλάδα, όπου κατέληξαν πρόσφυγες και κατατρεγμένοι. Με το έργο αυτό το Εθνικό Θέατρο αποδίδει φόρο τιμής στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η εγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1922 είναι μια πραγματικότητα. Το θέατρο αυτό χαρακτηρίστηκε το καλύτερο της Ευρώπης. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, το θέατρο δόθηκε για να στεγαστούν 150 οικογένειες προσφύγων.
Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Αγγελικής Δαρλάση, που κυκλοφόρησε το 2017, μια ιστορία για την απώλεια, την προσφυγιά, την ανθρωπιά και την δύναμη της φαντασίας, είναι εμπνευσμένο από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1922.
Σε καθένα από τα θεωρεία της πρώτης, δεύτερης και τρίτης σειράς , έμενε μια οικογένεια προσφύγων που έκαναν όλες τις δουλειές τους, μαγείρεμα, άπλωμα μπουγάδας, όλες τις δραστηριότητες μιας καθημερινής ζωής. Μοιραίο ήταν το θέατρο να αποκτήσει πολλές φθορές και έτσι ο τότε Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοτζιάς αποφάσισε την κατεδάφισή του και έπειτα, εις ανάμνησιν, η πλατεία πήρε το όνομά του.
Η Αρετή (Νάντια Κατσούρα) και ο Δρόσος (Μιχαήλ Μελίσσης) ζουν σε ένα καμαρίνι μαζί και η Δόμνα (Ελένη Βλάχου), η κοπέλα που τους προσέχει σαν δικά της παιδιά. Έχουν βρεθεί μόνοι τους χωρίς τους γονείς τους. Η Αρετή βλέπει τον χώρο και τον θεωρεί παιχνίδι. Η ίδια πλάθει ιστορίες και αυτές τις παίζει, τις τραγουδά, τις χορεύει. Έτσι έχει για πάντα αποτυπωθεί η εικόνα της στο μυαλό του Δρόσου.
Κάθε θεωρείο έχει τη δική του ιστορία.
Άνθρωποι που σώθηκαν από την καταστροφή και τώρα πια μέσα σε ένα θεωρείο ξαναστήνουν τη ζωή τους και προσπαθούν να ξαναβρούν τις ελπίδες τους.
«Ένα κουκλόσπιτο» γεμάτο δυστυχία, πόνο και προσπάθεια αποδοχής της πανωλεθρίας που έζησαν αυτοί που το κατοικούν, ενώ παράλληλα προσπαθούν να εδραιώσουν τη σχέση τους με τους απ΄έξω και τη θέση τους στη κοινωνία.
Ο καθένας μεγαλώνοντας έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθεια του, τους φόβους του, τις ψευδαισθήσεις του, τα οχυρά που εκείνος έχει χτίσει για να επιβιώσει, ενώ φτάνει η στιγμή που καλείται να ενηλικιωθεί, αφήνοντας πίσω όλα αυτά που τον στοιχειώνουν τόσα χρόνια. Έτσι γίνεται με τον Δρόσο μικρό (Μιχαήλ Μελίσσης) και τον Δρόσο Ενήλικα (Στάθης Κόικας). Ένα συμβολικό κομπολόι χτυπά τις χάντρες της δυστυχίας αφήνοντας πίσω τηνεπώδυνη μνήμη.
Η παράσταση, με την σωματική έκφραση, τη φωνή, τη δράση, την αφήγηση, το τραγούδι, τον χορό, την κίνηση, τη μουσικότητα και κυρίως το παιχνίδι και τη δύναμη της μεταμόρφωσης, θα ζωντανέψει έναν κόσμο μαγικό και αληθινό. Μια παράσταση που εξυμνεί τον άνθρωπο και την πίστη του στη ζωή!
Μια παράσταση με χρώμα και μουσική. Η διασκευή της Άνδρης Θεοδότου, δημιούργησε ένα θεατρικό κείμενο, που σκηνοθέτησε με επιτυχία η Σοφία Μαραθάκη. Δόθηκαν οι βασικές, ουσιαστικές γραμμές της ιστορίας και επετεύχθη η απαραίτητη για το θέμα συγκίνηση. Υπέροχη η κίνηση, επιμέλεια της Βρισηίδας Σολωμού, όπως και τα κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη.
Πρέπει να επισημανθεί η υπέροχη χορευτική κίνηση της Νάντιας Κατσούρα, καθώς και η ομαδική συμμετοχή με χαρακτηριστική σύμπνοια από όλους τους συντελεστές.
Η μουσική ζωντανή παραδοσιακή, μαζί με την κίνηση, το τραγούδι, τα χρώματα μπόρεσαν να αναβιώσουν εκείνη την ιστορική περίοδο και να γοητεύσουν τους θεατές. Η τζαζ μουσική στη σκηνή της αναμονής στο λουτρό και η χορογραφία που τη συνοδεύει σπάει το δραματικό ύφος της κατάστασης, μιας και η παράσταση απευθύνεται και σε παιδιά. Ειδική μνεία αξίζουν οι μουσικοί Βασίλης Τζαβάρας (ηλεκτρική κιθάρα/ loops) και Μανώλης Χριστοδούλου (κανονάκι).
Μια παράσταση που πρέπει να δουν όλοι οι νέοι, πάνω σε ένα υπέροχο κείμενο της Αγγελικής Δαρλάση, που απευθύνεται σε παιδιά..