Υπόθεση Παραντάιν

Αρχείο Παίχτηκε από 11/11/2023 έως 27/04/2024
στο Αγγέλων Βήμα
Διάρκεια: 105'
Διασκευή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Δραματουργική επεξεργασία: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθέτης: Αλέξιος Κοτσώρης
Σκηνογραφία: Alkot
Κοστούμια: Nora Ponti
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Μουσική: Φάνης Κακοσαίος
Κίνηση: Χρήστος Νικολάου
Ερμηνεύουν: (με σειρά εμφάνισης): Μαρίνα Παντελάκη, Φωτεινή Τεντολούρη, Ηλέκτρα Μαγγίνα, Βαγγέλης Μάγειρος, Γιώργος Λουράκης, Στέφανος Κακαβούλης, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Θάνος Κρομμύδας

Περιγραφή

Η παράσταση «Υπόθεση Παραντάιν» είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1933 του Βρετανού συγγραφέα Robert Hichens και βάση της ομώνυμης βραβευμένης ταινίας του Alfred Hitchcock, που για πρώτη φορά γίνεται θεατρικό έργο από την Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου και ζωντανεύει στην σκηνή του θεάτρου ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη.

Περισσότερα

Η γοητευτική κυρία Παραντάιν, ταπεινής καταγωγής και αμφιλεγόμενου παρελθόντος, κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον τυφλό σύζυγό της, έναν πλούσιο και σημαντικής κοινωνικής θέσης απόστρατο συνταγματάρχη και προβεβλημένο ήρωα πολέμου. Την υπεράσπισή της αναθέτει μετά από σύσταση του νομικού συμβούλου της στον συνεργάτη του, τον νέο, ραγδαία ανερχόμενο δικηγόρο αντιδικιών σερ Μάλκολμ Κην, γόνο ιστορικής νομικής οικογενείας, ο οποίος, αν και είναι σε έναν ευτυχισμένο γάμο με μια όμορφη και πνευματώδη γυναίκα, την Γκέη, καταλαμβάνεται αμέσως από τυφλό και μη ελεγχόμενο πάθος για την πελάτισσά του.

Η γενική αίσθηση είναι πως η κυρία Παραντάιν θα αθωωθεί, αφενός γιατί δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις ενοχής της, αφετέρου γιατί ο δικηγόρος της έχει ήδη αποκτήσει την φήμη πως ποτέ δεν χάνει δίκη. Και, πράγματι, έτσι ξεκινά η «Υπόθεση Παραντάιν». Ο δικαστικός αγώνας, ωστόσο, με απρόβλεπτες συγκρούσεις και αποκαλύψεις, δεν εξελίσσεται όπως «γενικώς» αναμενόταν.

Το έργο είναι ένα κοινωνικό και ψυχολογικό δικαστικό δράμα. Ένα σκιαγράφημα της δύναμης της γυναικείας επιρροής. Ένα σχόλιο για την δύναμη του σκοτεινού χώρου του ασυνείδητου. Για το πώς κινητοποιείται και πώς λειτουργεί αυτή η αρχέγονη δύναμη επιρροής που συνοδεύει την Γυναίκα από τα βάθη των αιώνων. Από την αρχή της Δημιουργίας.

Σε αυτό το έργο συγκρούονται, αμφισβητούνται και συνθλίβονται σημαντικές αξίες της ζωής. Όλοι οι ήρωες του έργου μπαίνουν σε ψυχική δοκιμασία μέσα από την καταστροφική πορεία του Μάλκολμ Κην. Και όλα αυτά, κάτω από το ψυχρό και ασυγκίνητο βλέμμα εκείνης που, με την απλή παρουσία της, έχει προκαλέσει όλο αυτό το κακό: της γοητευτικής κυρίας Παραντάιν. Μέχρι την τελική ανατροπή. Όταν αυτή η ψυχρή και ασυγκίνητη γυναίκα, «σπάει τον καθρέφτη με την εικόνα της» διώχνοντας από μέσα της το χιόνι, αλλά ολοκληρώνοντας την καταστροφή.

Πρόκειται για μια ιστορία που προσεγγίζει το θέμα του ολοκληρωτικού ηθικού, επαγγελματικού και προσωπικού ξεπεσμού από έρωτα. Είναι η ιστορία ενός άντρα προσκολλημένου στην μορφή μιας γυναίκας που τον αναστατώνει και τού γεννά ανεκπλήρωτους πόθους που τον τυφλώνουν. Και το ερώτημα είναι: πώς βλέπουμε την καταστροφή από έρωτα σήμερα?

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του μυθιστορήματος και το έργο του

Στο έργο του Hichens, ο συνταγματάρχης Παραντάιν, ένας τυφλός βετεράνος και ήρωας πολέμου, πλούσιος και με σημαντική κοινωνική θέση, βρίσκεται νεκρός από δηλητήριο και η γυναίκα του κατηγορείται ότι αυτή τον δολοφόνησε. Ο δικηγόρος που υπερασπίζεται την κατηγορούμενη την ερωτεύεται βαθιά. Το βιβλίο βασίζεται εν μέρει στην δολοφονία του James Maybrick, τον οποίο η πολύ νεότερη σύζυγος, Florie, κατηγορήθηκε ότι τον δηλητηρίασε το 1889 με αρσενικό και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο Hichens χρησιμοποίησε επίσης στοιχεία μιας ακόμη πιο συγκλονιστικής δίκης, αυτή της Μαργκερίτ Αλιμπέρ, συζύγου του πρίγκιπα Άλι Καμέλ Φάχμι Μπέη, που το 1922 πυροβόλησε θανάσιμα τον σύζυγό της στο ξενοδοχείο Savoy.

Το 1947, το μυθιστόρημα του Robert Hichens χρησίμευσε ως η βάση της ομώνυμης βραβευμένης ταινίας του Alfred Hitchcock (The Paradine Case) με πρωταγωνιστές τους Gregory Peck, Ann Todd, Alida Valli και Charles Laughton.

Βοηθός σκηνοθέτη: Αριστείδης Βέβης

Φωτογραφίες:  Νικόλας Παπουτσάκης

Tρέιλερ: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Επιμέλεια κοστουμιών: Θεοδώρα Βεστάρχη

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

 

 

Φωτογραφίες

Βίντεο

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φιλόδοξη σκηνοθετική ματιά σε ένα κείμενο με αφηγηματικά κενά. Φιλότιμες ερμηνείες από τους περισσότερους ηθοποιούς- ξεχώρισε με διαφορά ο κύριος Απόστολος Μαλεμπιτζής. Αξιοπρεπής με καλές προθέσεις παράσταση εν γένει. Δυστυχώς, άξιο μνείας και το γεγονός ότι στην αίθουσα δεν υπάρχει θέρμανση.

  2. Πολλή καλή η σκηνοθεσία. Με δύο τραπέζια και λίγες καρέκλες έκαναν πολλά πράγματα, διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Η μουσική και ο φωτισμός επίσης πολύ ωραία και ταιριαστά. Αλλά το πιο καλό και ενδιαφέρον ήταν η κινησιολογία των ηθοποιών, που κινούνταν τόσο όμορφα και αρμονικά στον χώρο, ακόμα και όταν εσβηναν τα φώτα ανάμεσα στις σκηνές. Πολλή καλή δουλειά από όλους.

  3. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ.ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ,ΖΕΣΤΟΣ ,ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ,ΑΡΤΙΣΤΙΚ ΧΩΡΟΣ .ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΗΡΕΜΕΙ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΙΟΛΑΣ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΡΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.
    ΟΣΟΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ,ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ,ΓΑ ΤΟ ΛΙΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ,ΤΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟΝ ΘΕΑΤΗ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ Ως ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΕΠΤΟ.ΓΡΗΓΟΡΟΙ,ΕΞΥΠΝΟΙ,ΔΥΝΑΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΖΩΝΑΤΑΝΗ ΠΛΟΚΗ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

  4. Παρακολούθησα την παράσταση, η οποία σε γενικές γραμμές ήταν καλή με ιστορία ενδιαφέρουσα, αλλά είχε κάποιες σκηνοθετικές αστοχίες (σκαρφάλωμα στα τραπέζια, αισθησιακές φωνές κ θωπειες εντελώς άσχετες με την πλοκή) που την καθιστούσαν κουραστική, όπως δήλωσαν κ άλλοι θεατές, κ εν τέλει την αδίκησαν. Οι ηθοποιοί ήταν αξιόλογοι. Το σκηνικό αδιάφορο. Το θέατρο καλλιτεχνικός χώρος με άποψη. Ευχαριστώ για την πρόσκληση θεατρομανια!