Ψηφιακό Απόσπασμα απο την παράσταση ANAMNESIS/ ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ

ANAMNESIS/ ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 

Λίγο πριν την επίσημη αγωνιώδη έναρξη της νέας πολιτιστικής σαιζόν, η ομάδα της ΑNAMESIS μεταδίδει ένα θετικότατο μήνυμα, ένα ψηφιακό απόσπασμα από την καλοκαιρινή της συμμετοχική και διαδραστική παράσταση που έγινε

στην Αρχαία Ζώνη της Αλεξανδρούπολης, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης

η διακεκριμένη διεθνώς χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη συνάντησε καλλιτεχνικά τη γενέτειρα της.

Η τεράστια επιτυχία της παράστασης χορού, μουσικής και λόγου, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την αναγκαιότητα του διαλόγου της σύγχρονης πρωτότυπης καλλιτεχνικής πράξης με την Ιστορία και την τοπική κοινωνία. 

Η «ΑΝΑΜΝΕSIS/ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ» υλοποιήθηκε με ανάθεση πρωτότυπου πολιτιστικού έργου από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αιγίδα του ΕΟΤ.

Συγκέντρωσε 400 θεατές από όλη την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού-  όλων των ηλικιών- στον ομώνυμο εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο τηρώντας όλες τις προδιαγραφές υγειονομικής ασφάλειας που προβλέπονταν από την Πολιτική Προστασία. Η πολύμορφη εκφραστική και κινησιολογική παλέτα της ερμηνεύτριας, σκηνοθέτιδας και χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη «σμίλεψε» το φυσικό κάλλος του αρχαιολογικού χώρου και δημιούργησε συνθήκες συγχρονικότητας ώστε το νήμα της Τέχνης να συνεχίζεται με αδιάκοπη εξελικτική πορεία για μια καλύτερη ανθρωπότητα, στην οποία το Ελληνικό πνεύμα παίζει καθοριστικό ρόλο.

 Ο Θρακιώτης ηθοποιός αξιώσεων Γιάννης Στάνκογλου στο ρόλο του αφηγητή, μας ταξίδεψε με μια αξιοσημείωτη λυρικότητα, στο «Απολλώνιο Φως», στο «κάλλος» και την «αρμονική συνύπαρξη» που κυριαρχούσαν στη πολυπολιτισμική αυτή πόλη, εδώ και 2.500 χρόνια. Η αισθαντική φωνή της τραγουδοποιού Μαρίας Παπαγεωργίου ανέδειξε με μοναδικό τρόπο την ανθρώπινη συνάντηση της Ιστορίας με την νεότερη παράδοση του τόπου, μια ανάσα από την συνοριακή πύλη διασύνδεσης- μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Ασίας. 

Μοναδική ήταν η συμβολή των μαθητριών- μικρών χορευτριών- από της σχολές χορού της Αλεξανδρούπολης που ξύπνησαν «Μνήμες» και παρέσυραν το κοινό σε μια συναρπαστική συμμετοχική καλλιτεχνική εμπειρία.

Με μεγάλη ικανοποίηση για την «ANAMNESIS/ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ» και με αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς και με τα ενθουσιώδη σχόλια των θεατών να αποτελούν τα μεγαλύτερα δώρα της παράστασης, γεμάτοι με νέες ιδέες για το μέλλον, σας παρουσιάζουμε το ολιγόλεπτο βίντεο- τρέιλερ της παράστασης που είναι διαθέσιμο

Σημείωμα της χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη:

«Η Αnamnesis γεννήθηκε με την επιθυμία να αποτελέσει ένα δυναμικό πόλο έρευνας, καλλιτεχνικού διαλόγου και ανάδειξης του σύγχρονου Πολιτισμού εντός και εκτός συνόρων. Η θερμή ανταπόκριση που είχε η πρώτη ολονύχτια «Αnamnesis/ Ναος Επίκούριου Απόλλωνα» (2018), η πραγματοποίηση της «Anamnesis/Δήλος» (2019) σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και η μεγαλειώδης υποδοχή της
Anamnesis/ Αρχαία Ζώνη» (2020) μας επιβεβαίωσαν με τον πιο συγκινητικό τρόπο πως η συνάντηση καλλιτεχνικής πράξης, Φιλοσοφίας, Ιστορίας και τοπικής κοινωνίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ, πώς η ώσμωση των τεχνών, που εμπνέεται από την έννοια της αρχαίας ελληνικής Παιδείας κι έχει ως όραμα την αναζήτηση της φύσης του Ανθρώπου, της θέσης του μέσα στην ολότητα του σύμπαντος και της ψυχής συνθέτουν ένα ζωτικό χώρο επικοινωνίας, ένα δημιουργικό ταξίδι.

Εν μέσω της αντιξοότητας των υγειονομικών περιορισμών της πανδημίας, το όραμά μας έγινε ακόμα πιο ισχυρό. Η «Anamnesis» συνδυάζει πολλαπλά εκφραστικά μέσα, στοχεύει στο να ενεργοποιήσει διαφορετικά πεδία αντίληψης και αναφέρεται στην μυθολογία και την Ιστορία έτσι, ώστε να εξερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη, να αυξήσει τη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης δυναμικότητας και να αμφισβητήσει τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς της ίδιας της φύσης των ιδεών, των σκέψεών και της ύπαρξής μας.

Είναι πεποίθησή μας πώς η συνάντηση της πρωτότυπης σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με την Ιστορία μας σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους σηματοδοτεί ένα βαθιά ανθρώπινο θέαμα επαναπροσδιορίζοντας τη βιωματική εμπειρία και ταυτόχρονα δημιουργώντας γέφυρα επικοινωνίας με την περιφέρεια και το εξωτερικό. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά σχεδιάζοντας τις παραστάσεις της Anamnesis σε όσο δυνατόν περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας συνέργειες, με το βλέμμα στραμμένο στη ζωή».

Ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού γεγονότος ευχαριστούμε θερμά τον ΕΟΤ, την ευγενική χορηγία του ξενοδοχείου Grecotel Astir Egnatia για τη φιλοξενία, τη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιφερειακού Τμήματος Αλεξανδρούπολης για την παρουσία του στον χώρο καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς και τα μέλη της Πειραματικής Σκηνής Θεάτρου Αλεξανδρούπολης.

Ακολουθήστε μας:

Website: www.apostoliapapadamaki.com/

Youtube: www.youtube.com/user/APOSTOLIAPAPADAMAKI

Facebook: www.facebook.com/apostoliapapapadamaki/

Instagram: www.instagram.com/apostoliapapadamaki/

Συντελεστές

Σύλληψη/Χορογραφία/ Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Πρωτότυπη μουσική: Τρύφωνας Κουτσουρέλης

Ερμηνευτές: Αντώνης Στρούζας, Κωνσταντίνα Λιόντου, Αποστολία Παπαδαμάκη

Φωνητικός αυτοσχεδιασμός: Μαρία Παπαγεωργίου

Αφηγητής: Γιάννης Στάνκογλου

Συμμετείχαν μαθήτριες σχολών χορού: Φοίβη Στάνκογλου (Fixdance studio, Αθήνα), ΜαριτίναΠιπερούδη, Μυρσίνη Μιχαηλίδου, Φρειδερίκη Τιλκερίδου και Χριστίνα Χατζησταύρου (Σχολή Χορού Χοροέκφραση, Αλεξανδρούπολη), Ευαγγελίνα Κάργα και Νικολέτα Γεωργιάδη (Namaste Yoga-Dance-Pilates studio, Αλεξανδρούπολη), Παναγιώτα Γεωργιάδου και Ελένη Δαρόγλου (ΜΓΣ Εθνικός Ρυθμική Γυμναστική, Αλεξανδρούπολη)

 Οργάνωση παραγωγής:

DEV/NULL Cultural Management- Παρασκευή Καλογεράκη

Τεχνικός εξοπλισμός και υποστήριξη: Ι.Κυριακάκης Ηχητικά & Οπτικά συστήματα

Φωτογραφίες και βίντεο:  Δημήτρης Αλεξούδης

Web & Graphic designer: Αρείων Στεφανίδης