Το περιοδικό «ΘΕΑΤΡΟ» υπήρξε ένα πρωτοποριακό, καινοτόμο και προοδευτικό περιοδικό, που κάλυπτε όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών. To εξέδιδε από το 1961 έως το 1981, με παύση στη διάρκεια της δικτατορίας, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης Κώστας Νίτοσς (1920-2015).
Το «Θέατρο», ένα από τα πιο προοδευτικά και έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά σε διεθνές επίπεδο, υπήρξε το βασικό περιοδικό θεατρικής παιδείας στη χώρα. Αποτελεί συλλεκτικό περιοδικό που συγκεντρώνει ακόμα και σήμερα το ενδιαφέρον όσων θέλουν να ερευνήσουν τις ιστορικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτυσσόταν η τέχνη στις δεκαετίες του 60 και του 70 τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι κληρονόμοι και κάτοχοι των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων του αείμνηστου δημοσιογράφου, συγγραφέα και εκδότη Κώστα Νίτσου, Έφη Ροδίτη-Νίτσου και Ελισάβετ Νίτσου, παραχώρησαν στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης την άδεια ψηφιοποίησης του συνόλου των τευχών του ιστορικού περιοδικού, με σκοπό την προβολή και ελεύθερη διάθεσή τους στο διαδίκτυο, προς όφελος της έρευνας και της γνώσης, για προσωπική, εκπαιδευτική ή ερευνητική χρήση, μη κερδοσκοπικού / εμπορικού χαρακτήρα, στη μνήμη του Κώστα Νίτσου και σε εκπλήρωση σχετικής επιθυμίας του για τη διάδοση του έργου του.
Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η διαδικασία ψηφιοποίησης του ιστορικού περιοδικού, αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του Τμήματος Φιλολογίας και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το περιοδικό είναι πλέον διαθέσιμο σε κάθε ερευνητή μέσα από την Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Περιοδικών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ejournals.lib.uoc)
Στη φωτογραφία το εξώφυλλο του τεύχους 53-54 (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 1976) με φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή: Αντάρτικο θέατρο – Σκηνή της ΕΠΟΝ στις Κορυσχάδες. Το τεύχος περιέχει αφιέρωμα στο θέατρο στο βουνό (με κείμενα των Γιώργου Κοτζιούλα, Έλλης Αλεξίου, Πέτρου Μάρκαρη).
Πηγή: https://selidodeiktis.edu.gr/