Ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς θα πραγματοποιήσει τριήμερο σεμινάριο με τίτλο ΤΟ ΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΣΕΧΩΦ για ηθοποιούς και εκπαιδευτικούς τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, από 14-16 Νοεμβρίου 2015 στο BlackBox.
Τελευταία ολοένα και αναζητείται η ιδιαιτερότητα της γραφής του Τσέχωφ, αυτό που εντέλει τον διαφοροποιεί και τον καθιστά μοναδικό και εσαεί παρών. Το σεμινάριο προτείνει τρόπους υποκριτικής προσέγγισης των παραληρηματικών μονολόγων του συγγραφέα, διερευνώντας το έσωθεν τοπίο μέσα από το σωματικό τους καθεστώς. Ένα παρόν σκηνικό σε ένα χώρο και χρόνο μετέωρο, αυτό-ταλαντευόμενο ανάμεσα σε μια μουντή καταθλιπτική ατμόσφαιρα και σε ένα άλλο επίπεδο ζωής, το οποίο τα πρόσωπα του Τσέχωφ υποψιάζονται και το τοποθετούν είτε πίσω τους στο παρελθόν, είτε μπροστά τους στο μέλλον. Αναμασούν προσδοκίες και σχέδια χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη να τα πραγματοποιήσουν. Ζουν έγκλειστα σε μια υποκειμενικότητα που τα χωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο και θέλουν απεγνωσμένα να απαλλαγούν από αυτήν, αλλά δεν κάνουν κάτι. Τους λείπει το κουράγιο για ένα αποφασιστικό βήμα που θα τους φέρει αντιμέτωπους με την ανικανότητά τους να υποφέρουν.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεατρικού χώρου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, εμψυχωτές), καθώς και σε εκπαιδευτικούς με κάποια θεατρική εμπειρία. Οι δραστηριότητες και οι τεχνικές που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια του σεμιναρίου, εκτός των καθαυτό υποκριτικών εργαλείων που αφορούν το χτίσιμο του ρόλου, αποτελούν πολύτιμο υλικό για τη χρήση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση, τόσο σε διδακτικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.
Ο Τάκης Τζαμαργιάς είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου και πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ιδίου τμήματος με ειδίκευση στο Θέατρο στην Εκπαίδευση και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2003 διδάσκει στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ.
Δίδαξε Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, του Εμπρός και της σχολής Γιώργου Αρμένη, καθώς και σε ποικίλα εργαστήρια δήμων και κοινοτήτων.
Ιδρυτής της Εταιρείας Θεάτρου Δυτικά της Πόλης, και επί 15 χρόνια σκηνοθέτης της Θεατρικής Σκηνής του Δήμου Κερατσινίου, έχει σκηνοθετήσει πληθώρα παραστάσεων και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το ΘΟΚ, και ελεύθερους θιάσους στην Ελλάδα και στην Κύπρο με συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά. Από το 2013 -2015 ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και ημερίδες που αφορούν Το Θέατρο στο Σχολείο έχοντας δημοσιεύσει μια πλειάδα άρθρων επί του θέματος. Υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας των βιβλίων Στοιχεία Θεατρολογίας της Α΄ Λυκείου (Αθήνα, ΟΕΔΒ, 1998), Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Σχολείο Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Αθήνα, Ατραπός, 2004), Στη Χώρα του Τοτώρα (Αθήνα, Πατάκης, 2010).
Πληροφορίες εργαστηρίου
Ημερομηνίες
Έναρξη: Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015
Λήξη: Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015
Συνολικές ώρες εργαστηρίου: 20
Κόστος συμμετοχής: 150€
Τόπος: BlackΒox, Βασιλίσσης Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας
Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2310829254, 6974412786
e-mail: [email protected]