Στα πλαίσια του θεάτρου Επικοινωνίας η Facta non Verba διευρύνει τον κύκλο των συνεργασιών της με στόχο τη διάχυση καλλιτεχνικών απόψεων και την ανταλλαγή δημιουργικών εργαλείων.
Δύο ξεχωριστοί και αξιόλογοι καλλιτέχνες-περφόρμερς, χορευτές και χορογράφοι ενώνουν τις δημιουργικές τους πνοές για τρεις μέρες στη Θεσσαλονίκη: η Νάνσυ Σταματοπούλου και ο Κυριάκος Χατζηϊωάννου.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς και χορευτές αλλά και σε άτομα που ενδιαφέρονται να εκφραστούν σωματικά, διευρύνοντας τα όρια της σωματικής τους μνήμης και συνειδητότητας.
Ημερομηνίες σεμιναρίου
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου: 5-10 μμ,
Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Νοεμβρίου: 4-9 μμ
Εγγραφή+Συνεισφορά συμμετοχής: 100 Ευρώ (80 για φοιτητές και άνεργους)
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα
Δήλωση συμμετοχής:
Inbox στο Facebook στη σελίδα της ομάδας:
https://www.facebook.com/factanonverba2002/
email: [email protected] και
τηλέφωνο: 6947756246
Αναλυτικά:
Κυριάκος Χατζηιωάννου
Leading & Following Workshop
Αυτό το σεμινάριο/εργαστήριο αποτελεί ουσιαστικά μια συλλογή και έκθεση εργαλείων και πρακτικών με στόχο μια υψηλότερη συνειδητότητα ατομικής και ομαδικής σκηνικής παρουσίας. Με αυτοσχεδιαστικές μεθόδους θα καλλιεργήσουμε τρόπους λήψης πολύπλοκων αποφάσεων κατά τη διάρκεια της επιτελεστικής διαδικασίας και θα βελτιώσουμε την αίσθηση του συντονισμού. Οι μέθοδοι αυτές δημιουργούν μοναδικές συνθήκες μάθησης, έξω από τα συνηθισμένα διδακτικά πλαίσια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ευρύτερα όρια προσέγγισης. Η αίσθηση του σώματός μας, μέσω μιας επιταχυνόμενης κατάστασης κίνησης, οδηγεί σε ένα υψηλότερο επίπεδο σωματικής γνώσης (συνειδητότητας) που συχνά φέρνει επαναστατικά αποτελέσματα. Αυτή η νέα αντίληψη αποτελεί καθοριστικό στοιχείο που πυροδοτεί νέες δυναμικές μέσα στη δημιουργική διαδικασία.
Αυτό το εργαστήριο εστιάζει στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας, μέσα από μια καινοτόμα οπτική και δίνοντας έμφαση σε συνεργατικές/ομαδικές προσεγγίσεις και δομημένο αυτοσχεδιασμό.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει:
Leading & Following
Μέθοδοι και πρακτικές καλης καθοδήγησης και συνεργασίας σε μια ομάδα.
Self-staging
Εργαλεία και πρακτικές ατομικής (solo) δουλειάς.
Group-staging
Εργαλεία και πρακτικές ατομικής/προσωπικής ένταξης/ενσωμάτωσης μέσα σε μια ομαδική παράσταση.
Watch & Talk
Μάθηση σχετικά με το πώς να δώσετε και να λάβετε εποικοδομητικά και παραγωγικά σχόλια/παρατηρήσεις.
Presentation & Documentation
Στο τέλος του εργαστηρίου μπορεί να υπάρχει παρουσίαση των υλικών του σεμιναρίου.
Οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους ένα τηλέφωνο με κάμερα ή φορητό υπολογιστή και μπορούν να φορέσουν ότι ρούχα και παπούτσια θέλουν.
Λίγα λόγια για τον Κυριάκο:
Η δουλειά του Κυριάκου Χατζηιωάννου επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες πτυχές της χορογραφίας, της κίνησης και του χώρου, αγγίζοντας διαφορετικά είδη τέχνης. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες, χορογράφους, εικαστικούς, κινηματογραφιστές, ερευνητές, σε διεθνείς παραγωγές, σε Έυρώπη και Αμερική. Αυτό τον καιρό, πέρα απο άλλες συνεργασίες, δημιουργεί μια σειρά απο έργα που διερευνούν αλλοιωμένες και υπερβατικές συνειδησιακές καταστάσεις, με τίτλο 'Higher States’ (Higher States of Consciousness).
Είναι σεμιναριακός καθηγητής και σύμβουλος χορογραφίας στο Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών 'Manufacture – Haute ecole des arts de la scene' της Λωζάνης και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.
To 2012 ίδρυσε την ομάδα ANTIBODIES, μια πλατφόρμα ερευνητών, καλλιτεχνών και ακαδημαϊκων που συνεργάζονται και δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας, των τεχνών και του θεάματος.
Το 2017 βραβεύτηκε απο το Ελβετικό Κράτος με το June Johnson Dance Prize για την εξαιρετικη προσέγγιση των έργων του.
Έίναι απόφοιτος της Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τεχνης Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεατρικών Επιστημών του Γκίσεν στο τμημα Χορογραφίας και Περφόρμανς. �
http://www.kiriakoshadjiioannou.com
Νάνσυ Σταματοπούλου
Workshop Facts are feelings vol. 2
Ο στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι η μελέτη της μεταμόρφωσης μέσα από τη σωματικότητα. Δίνει έμφαση στον αυτοσχεδιασμό πάνω σε συγκεκριμένες ασκήσεις και σε τρόπους απελευθέρωσης της κίνησης μέσα από κινητικές φράσεις και αυτοσχεδιασμούς. Ο ρυθμός και η φωνή θα γίνουν κι αυτά αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο διερεύνησης της βιωματικης και στη συνέχεια θεατρικής σωματικότητας.
Το σεμινάριο αποτελεί απεικόνιση της λειτουργίας του ελέγχου και του φυσικού ενστίκτου και σκοπός του είναι να δημιουργήσει σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές καταστάσεις μέσω της σωματικής εξάσκησης. Για τον λόγο αυτό, το σώμα οδηγείται στη μέγιστη εκφραστικότητα και μεταμόρφωσή του μέσα από τη διερεύνηση των ορίων και την κατάργηση της οποιασδήποτε ζώνης ασφαλείας και τυποποίησης.
Οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται ώστε να μάθουν να δέχονται τις πληροφορίες του ενστίκτου τους, να βρίσκουν αλήθεια μέσα στο σώμα τους και να επικοινωνούν τον προσωπικό τους τρόπο κίνησης και έκφρασης.
Λίγα λόγια για τη Νάνσυ:
Είναι χορεύτρια-performer µε συµµετοχές σε συλλογικά έργα, ενώ έχει παρουσιάσει δικά της έργα µε έµφαση στις διαδραστικές εγκαταστάσεις.
Ως χορεύτρια-performer έχει συνεργαστεί µε τους Μαρία Χασσάπη, Jackie Taffanel, Φανή Σαραντάρη, Τζένη Αργυρίου, Αsh Bulayev, Alfredo Fernadez, Αποστολία Παπαδαµάκη, Karen Levi, µε το Κρατικό Θέατρο Βοερείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε δηµιουργίες του Κωνσταντίνου Ρήγου, Nigel Charnok, Κατερίνας Παπαγεωργίου (Kat Válastur) και Αλέξανδρου Ευκλείδη, με το Εθνικό θέατρο της Λουκέρνης στην Ελβετία στο έργο Άλκηστις, σε σκηνοθεσία του Χρήστου Πάσσαλη και Αγγελικής Παπούλια.
Ως αυτόνοµα έργα (art performance) παρουσιάσε το CAVE στο Baila Louca του Ρότερνταµ, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, στο Athens Art Festival της Αθήνας, στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνα, το PLEASENTER στο Kunst Kapel-Virtueel Μuseum του Άµστερνταµ (σε συνεργασία µε την Τζένη Αργυρίου, Αsh Bulayev και Miguel Melgares), το SUGAR SLAVE στο Sacatar Foundation της Βραζιλία, Slow Down Winter Festival Performance του Άµστερνταµ.
365 Q - R σε συνεργασία με τη Φανή Σαραντάρη στη Gallery Dynamo Project Space Greece.
To 2016 σε συνεργασία µε το ΝΕΟΝ και το ΜΑΙ (Marina Abramovich Institute) στα πλαίσια της long durational performance παρουσίασε την performance “WHITE CAVE” στο µουσείο Μπενάκη / Αθήνα.
Από το 2013 εώς το 2019 συνεργάζεται ως performer µε τον Κυριάκο Χατζηϊωάννου (Ελβετία) στα έργα: SECONDSKIN, OR WHO OWNS THE WORLD, MYSTERION / Higher States, Part 1, KUHLE WAMPE, HYPERION / Higher States, Part 2, EROTIKON / Higher States, Part 3.