ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έναν ολόκληρο μήνα μετά τη συνέντευξη Τύπου, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις, δεν έχει ακόμα εξειδικεύσει αρκετά από τα μέτρα που εξήγγειλε, ενώ άλλα τα έχει αιφνιδιαστικά και εντελώς άστοχα τροποποιήσει, αφήνοντας τους εργαζόμενους στις Τέχνες σε πλήρη άγνοια.
Ειδικά μετά το κοινό δελτίο Τύπου των καλλιτεχνικών Σωματείων (5/6) για τη συνάντησή τους με την Υπουργό, θεωρούμε πως πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να ενημερώσουμε για μια ακόμα φορά σχετικά με τη χαώδη απόσταση που χωρίζει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Υπουργού και των συμβούλων της από το τι πραγματικά ισχύει. Η ανοχή μας σε ψέματα και αναμασημένες δηλώσεις είναι περιορισμένη.
Πιο συγκεκριμένα, σας παρουσιάζουμε τι ανακοινώθηκε στις 7/5 και τι ισχύει σήμερα:
1) Αναδρομική κάλυψη των ταξιθετριών του Μεγάρου Μουσικής: Τελικά, σύμφωνα με e-mail της Διοίκησης του ΟΜΜΑ και ενημέρωση του Υπουργείου, οι ταξιθέτριες φαίνεται πως θα λάβουν περίπου 1.150 ευρώ για το διάστημα 15/3 έως και 30/6 (οπότε θα έληγαν οι συμβάσεις τους). Δηλαδή, ενώ όλοι εργαζόμενοι της χώρας που βρίσκονται σε αναστολή αποζημιώνονται με 535 ευρώ τον μήνα, οι συγκεκριμένες, για το ίδιο διάστημα, αποζημιώνονται με 328 ευρώ τον μήνα, λιγότερα ακόμα και από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ!
2) Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ με 2,5 εκ. ευρώ απευθείας από το ΥΠΠΟΑ: Το μέτρο ανακοινώθηκε αρχικά γιατί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλες οι ΑΜΚΕ είχαν αποκλειστεί από οποιαδήποτε στήριξη, παρότι έχουν κανονικό κύκλο εργασιών. Ακόμα, όμως, περιμένουμε σχετική ΚΥΑ και εγκύκλιο που θα εξειδικεύει το συγκεκριμένο μέτρο, ως προς το ύψος και τον τρόπο ενίσχυσης.
3) Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών: Μετά το φιάσκο των πρώτων ημερών της λειτουργίας του και τη συνάντηση με τα Σωματεία, το Υπουργείο ακόμα ΔΕΝ απαντάει γιατί το συγκεκριμένο Μητρώο λειτουργεί βάσει των απαρχαιωμένων προτύπων ενός άλλου Υπουργείου (Εργασίας) και όχι απευθείας από το αρμόδιο. Όλα τα Σωματεία, όπως και η Πρωτοβουλία Support Art Workers, έχουν στείλει από την αρχή παρατηρήσεις και προτάσεις, αλλά δυστυχώς το Υπουργείο ακόμα κωφεύει.
4) Κοινωνική Απασχόληση μέσω του Υπουργείου Εργασίας, ύψους 13 εκ. ευρώ: Ακόμα δεν έχει εξειδικευτεί αυτό το –ακόμα και στη σύλληψή του– άστοχο μέτρο (μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συναφές με τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα πεδίο στην κοινωνική εργασία). Υπενθυμίζουμε πως η συγκεκριμένη κατ’ ευφημισμό «απασχόληση» αποζημιώνεται με 333 ευρώ τον μήνα (1.000 ευρώ για τρεις μήνες), δηλαδή λιγότερα και εδώ από το επίδομα ανεργίας! Σε κάθε περίπτωση, έναν μήνα μετά, δεν έχει βγει καμία σχετική ανακοίνωση επί του μέτρου που θα «απασχολούσε» 10.000 ανθρώπους.
5) Επιχορήγηση πληττόμενων παραγωγών θεάτρου: Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας είχαμε επισημάνει τους εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικούς όρους της συγκεκριμένης προκήρυξης που διαφημίστηκε ως «αναπτυξιακό μέτρο» ενίσχυσης του Πολιτισμού. Με 12 και 16 χιλιάδες ευρώ ανά παραγωγή, το Υπουργείο απαιτούσε παράλληλα να υπογράφουν οι εργαζόμενοι δηλώσεις ότι αναγνωρίζουν αμοιβές πολύ χαμηλότερες από τις Συλλογικές Συμβάσεις του Εθνικού θεάτρου, ως «δίκαιες και εύλογες». Είχαμε, επίσης, στηλιτεύσει τη διάταξη που απαιτούσε την αζημίωτη εκχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων των επιχορηγούμενων παραγωγών για πέντε ολόκληρα έτη, κατά διεθνή πρωτοτυπία! Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σωματείων, το Υπουργείο ισχυρίστηκε πως «δεν κατάλαβε» τι σήμαινε πρακτικά αυτή η προκήρυξη και δεσμεύτηκε για αλλαγές. (Θυμίζουμε πως το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη ανακοινωθεί από τις 2/4. Το Υπουργείο Πολιτισμού χρειάστηκε, δηλαδή, δύο μήνες για να αντιληφθεί την αστοχία των αποφάσεών του…)
6) Αποκορύφωμα αποτελεί η διεύρυνση των δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με την ένταξη «όσων έχουν ασφαλιστική ικανότητα», την περίφημη κατηγορία λ της πλατφόρμας ΕΡΓΑΝΗ:
Αρχικά, σύμφωνα με τη συνέντευξη Τύπου απαιτούνταν 50 ένσημα σε εννέα μήνες. Δύο ημέρες μετά, και ενώ είχε μεσολαβήσει σχετική ανακοίνωσή μας, η κα Μενδώνη σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό διευκρίνισε ότι τα απαιτούμενα ένσημα «ορίστηκαν» στα 36. Τελικά, η σχετική εγκύκλιος, που εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση στις 15/5, όρισε ως προϋπόθεση ένταξης την κατοχή «ασφαλιστικής ικανότητας» (χωρίς καμία αναφορά στα ένσημα). Μετά από νέα και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, η πλατφόρμα άνοιξε τελικά στις 4/6 απορρίπτοντας, όμως, πολλές αιτήσεις (τυπικά) δικαιούχων συναδέλφων μας, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 11/6.
Παράλληλα, μετά τη συνάντηση των Σωματείων με την Υπουργό (5/6), κυκλοφόρησε ανεπίσημη πληροφόρηση σχετικά με την προσθήκη εισοδηματικού κριτηρίου για τη λήψη αυτού του επιδόματος, κάτι που δεν έχει προβλεφθεί μέχρι στιγμής για καμία άλλη κατηγορία. Επειδή –τρεις μήνες μετά το lockdown– οι δικαιούχοι μένουν για μια ακόμα φορά ανενημέρωτοι και χωρίς οικονομική στήριξη να προσπαθούν καθημερινά και χωρίς σαφείς οδηγίες να τους «δεχτεί» το σύστημα, καλούμε το ΥΠΠΟ και το Υπουργείο Εργασίας να τοποθετηθούν επ’ αυτού. Καλούμε άμεσα να παραταθεί η ημερομηνία κατάθεσης και να διευκρινιστούν επακριβώς οι προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων. Κάθε ΚΥΑ ή εγκύκλιος που εκδίδεται, οφείλει, κατά τις επιταγές του συνταγματικού και διοικητικού δικαίου, να εξειδικεύει πλήρως τους όρους που απαιτούνται, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να διαπιστώσει αν είναι πράγματι δικαιούχος. Διαφορετικά, μπορεί να μιλάμε ακόμα και για έκνομη ή παράτυπη λειτουργία.
Μπορεί, λοιπόν, το ΥΠΠΟ να μας έχει συνηθίσει σε αυτές τις πρακτικές κατά τον τελευταίο χρόνο σε τέτοιον βαθμό, που οι σπασμωδικές κινήσεις, η άγνοια και η αμέλεια να μας είναι αναμενόμενες. Να μας είναι αυτονόητες, επίσης, η αργοπορία και η αθέτηση όσων –λίγων– είχαν υποσχεθεί. Η ευθύνη του Υπουργείου και της ίδιας της Υπουργού προσωπικά, είναι αναντίρρητη.
Ίσως, αν η κα Μενδώνη δεν επιδιδόταν στον πρωτοφανή μαραθώνιο συνεντεύξεων σε όλα τα ΜΜΕ επιχειρώντας να «αναστηλώσει» την εικόνα της μετά τη δικαιολογημένη και πάνδημη κατακραυγή, να είχε βρει τον χρόνο για να επιλύσει πολλά από τα παραπάνω. Ήδη από την αρχή της πανδημίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Σωματεία και συλλογικότητες αποστέλλουν προτάσεις, διορθώσεις και αιτήματα συνάντησης. Το Υπουργείο επέλεξε να «κρυφτεί» μέχρι τις 7/5 και έκτοτε να επιδοθεί σε μια σειρά αλλεπάλληλων αστοχιών και λαθών.
Ζήσαμε την πλήρη αποδυνάμωση του Φεστιβάλ Αθηνών, τη δημιουργία του κακοστημένου και με απευθείας αναθέσεις νέου Φεστιβάλ «Όλη η Ελλάδα - Ένας Πολιτισμός» και μείναμε εκτός των περισσότερων διατάξεων για τους εργαζόμενους, ερχόμενοι αντιμέτωποι με την ανεργία και τη βαθιά ανασφάλεια. Τώρα ζούμε και την καταπάτηση του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης. Είμαστε, επίσης, τρεις μήνες πριν την έναρξη της σεζόν 2020-2021 και ακόμα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τον προγραμματισμό μας.
Κατόπιν όλων αυτών απαιτούμε:
- Την άμεση παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την έκτακτη αποζημίωση ειδικού σκοπού. Αν έχει επιβληθεί εισοδηματικό κριτήριο, απαιτούμε την απόσυρσή του.
- Την ορθή αποζημίωση των εργαζομένων του ΟΜΜΑ.
- Την άμεση ανακοίνωση για τη στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ.
Συνεχίζουμε –ακόμη– να διεκδικούμε:
- Την εισήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού για την αποζημίωση όλων όσοι θα εργάζονταν στο Ελληνικό Φεστιβάλ φέτος, κατά το πρότυπο της Δανίας.
- Τη διόρθωση των αστοχιών του Προγράμματος «Όλη η Ελλάδα - Ένας Πολιτισμός» και την προκήρυξη διαγωνισμού για υποβολή νέων προτάσεων, ιδίως για τον Χορό και τη σύγχρονη Ελληνική Μουσική.
- Την άμεση διαβούλευση του Υπουργείου με τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ιδίως τώρα, που η ψηφιακή αναπαραγωγή θα γίνει βήμα και για τις παραστατικές Τέχνες.
- Την αναπροσαρμογή των επιχορηγήσεων που αφορούν στους ιδιώτες παραγωγούς.
- Την άμεση αναμόρφωση του Μητρώου Καλλιτεχνών με βάση όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί.
- Τη διαρκή στήριξη όλων των εργαζόμενων στις Τέχνες.
Επειδή μιλάμε για Πολιτισμό, είναι πλέον καιρός το Υπουργείο να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να εκφράζει τον Πολιτισμό πρωτίστως στην άσκηση της διοίκησής του. Γιατί Πολιτισμός, εν τέλει, δεν είναι μόνο οι Τέχνες, αλλά και οι κανόνες που διέπουν την οργάνωση μιας κοινωνίας, όπως οι συνταγματικές αρχές της διαφάνειας, η αρχή του κράτους δικαίου, ο κοινωνικός διάλογος και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Βασικός μας στόχος, από την αρχή της Πρωτοβουλίας των Support Art Workers, ήταν ο ανοιχτός διάλογος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, διοργανώνουμε μία ανεπίσημη live συζήτηση που θα μεταδοθεί από τον κεντρικό λογαριασμό Facebook των Support Art Workers.
Μέλη της Ομάδας Οργάνωσης - Συντονισμού - Πρωτοβουλίας θα βρεθούμε σε επιλεγμένο θεατρικό χώρο, ο οποίος έχει αναστείλει τη λειτουργία του εδώ και καιρό και θα μιλήσουμε στην κάμερα του κινητού μας ζωντανά, για το #SupportArtWorkers. Παράλληλα, θα ανοίξουμε διάλογο μέσα από τα δικά σας σχόλια και θα απαντήσουμε σε πιθανές ερωτήσεις σας. Θέλουμε τη συμμετοχή, το feedback, τις ιδέες και τις προτάσεις σας.
Η επιλογή του χώρου και η ημερομηνία του live θα ανακοινωθούν σύντομα. Μείνετε συντονισμένοι για την τελική ανακοίνωση με όλες τις πληροφορίες!
#SupportArtWorkers
Facebook page: Support ART Workers
E-mail: [email protected]