Συνέντευξη με την ηθοποιό Αθηνά Βαλκώνη με αφορμή την παράσταση «ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ»

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Λιγνού

Η γυναικοκτονία είναι ένας όρος για το έγκλημα μίσους που βασίζεται στο φύλο και τα τελευταία χρονιά το βιώνουμε ως τραγική καθημερινότητα, Πείτε μας λίγα λόγια….

Ανέκαθεν το βιώναμε το συγκεκριμένο φαινόμενο μόνο που οι ευαισθησίες της κοινωνίας έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια η  θέση της γυναικάς αναβαθμίστηκε και εξακολουθεί να αναβαθμίζεται όπως επιβάλει το σήμερα και αυτή ακριβώς η νέα προσέγγιση της κοινωνίας στη γυναικά εξαγριώνει άτομα με παλαιωμένες απόψεις και συμπεριφορές.

Τι είναι αυτό που σας έδωσε το έναυσμα να ενσαρκώσετε ένα τόσο δύσκολο ρόλο;

Οι συνεχείς γυναικοκτονίες η έκφυλη βία το καθημερινό μπούλινκ που δέχονται αναρίθμητες γυναίκες είναι φαινόμενα που πρέπει να εξαλείφουν διαπαντός. η ενσάρκωση ενός τέτοιου ρολού είναι πρόκληση για κάθε ηθοποιό. οφείλουμε όλοι να σκύψουμε με ενσυναίσθηση πάνω σε τούτη τη μάστιγα και να προσφέρουμε ο καθένας το δικό του λιθαράκι για να αλλάξει επιτέλους μορφή ο κόσμος μας.

Τι θα κερδίσει ο θεατής παρακολουθώντας αυτή τη παράσταση;

Δε ξέρω αν θα κερδίσει κάτι το σίγουρο είναι ότι θα αφυπνιστεί θα έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. θα βιώσει την οδύνη που βασανίζει καθημερινά αναρίθμητες γυναίκες. θα αφυπνιστεί αν δε το έχει ήδη κάνει και η αφύπνιση αυτή είναι το μεγαλύτερο κέρδος και για τους θεατές και για τους συντελεστές της παράστασης.

Θα μπορούσε να γίνει κάτι κατά τη γνώμη σας ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο;

Πολλά μπορούν να γίνουν το βασικότερο είναι να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για τους δράστες. το ευτύχημα είναι πως στις μέρες μας υπάρχουν κινήματα και φορείς που έχουν σκύψει με αφοσίωση πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Δεν υπάρχει καταγραφή των γυναικοκτονιών στον ελληνικό χώρο, εφόσον η γυναικοκτονία δεν αναγνωρίζεται νομικά και θεσμικά, πιστεύετε ότι θα πρέπει να αλλάξει αυτό;

Ασφαλώς ο ορός γυναικοκτονία καταγράφηκε για πρώτη φόρα από τη diana rassell το 1976 έγινε ευρέως γνωστός και υιοθετήθηκε τελικά από την εγκληματολογία το 1992 σύμφωνα μάλιστα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η γυναικοκτονία διαπράττεται τις περισσότερες φορές από κάποιον σύντροφο η πρώην σύντροφο. μόνο το 2017 είχαμε πάνω από 87000 γυναίκες δολοφονημένες παγκοσμίως.

Μόνο για 5 παραστάσεις και γιατί;

Ευελπιστούμε να υπάρξουν και άλλες παραστάσεις και αυτό εξαρτάται από το συνολικό προγραμματισμό του θεάτρου.

Τι έπεται;

Δε ξέρω τι έπεται θα δείξει το μέλλον.....

Πληροφορίες για την παράσταση: εδώ