Συνέντευξη με τον Γιάννη Δεγαΐτη για την παράσταση «Χειμωνιάτικο Παραμύθι»

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Τι έχει να πει ο Σαίξπηρ και το χειμωνιάτικο παραμύθι στο κοινό;
Πιστεύω ότι ο Σαίξπηρ σαν μεγάλος ποιητής, δεν έχει ανάγκη πιστοποίησης ποιότητας για να ανέβει στη σκηνή, αφού ήδη είναι καταξιωμένος στο παγκόσμιο θέατρο και επίσης διαχρονικός. Το ίδιο διαχρονικά είναι και τα θέματά του όπως η άμετρη, άδολη και αληθινή αγάπη, η πίστη, η τιμή, η ζήλια, η αφοσίωση, η ηθική, καθώς και οι θαυμάσιες κωμικές πινελιές κουτοπονηριάς, αφέλειας και μπαγαποντιάς που μας τα παρουσιάζει ανάγλυφα στην κωμικοτραγωδία του ‘’Χειμωνιάτικο Παραμύθι’’. Πιστεύω ότι αυτά είναι αρκετά για να απολαύσει το κοινό αυτό το θαυμάσιο έργο.

Ποιο στοιχείο του ρόλου είναι αυτό που σας οδήγησε να πείτε το "ναι" για τη συμμετοχή σας στην παράσταση;
Κατ’ αρχήν το ίδιο το έργο. Δεύτερον η πρόσκληση από έναν πρώην μαθητή μου στη σχολή να συμμετάσχω στην παράστασή του. Τρίτο η επιθυμία μου μετά από 2 χρόνια αποχής να ξαναπαίξω. Τέταρτον η εμφανής διαφορά δύο διαφορετικών ρόλων ενός δραματικού και ενός κωμικού πολύ σημαντικών στην εξέλιξη του έργου που καλούμαι να ερμηνεύσω και που πιστεύω ότι είναι πρόκληση για κάθε ηθοποιό και πέμπτον η συμμετοχή στην παράσταση αξιόλογων συναδέλφων και πολλών νέων ηθοποιών.

Έχετε αρκετά χρόνια στο θεατρικό σανίδι. Ποια συμβουλή δίνετε στους νέους ηθοποιούς;
Πράγματι έχω ήδη 53 χρόνια στο σανίδι και 35 χρόνια ως καθηγητής Υποκριτικής και αυτό μου δίνει ίσως το δικαίωμα όπως κάναν και σε μένα οι δάσκαλοί μου να κρίνω αυστηρά αλλά με πολλή αγάπη τους νέους ηθοποιούς. Πιστεύω λοιπόν ότι οι νέοι ηθοποιοί πρέπει να λατρεύουν θα έλεγα το λειτούργημά μας, να έχουν επιμονή, υπομονή, αντοχή, ανοιχτό μυαλό μα πάνω απ’ όλα χρειάζονται τρία βασικά πράγματα όπως έλεγε και ο δάσκαλός μου ‘’Δουλειά-Δουλειά – Δουλειά’’ και γενικά πίστη για αυτό που κάνουν.

Έχετε μετανοιώσει για κάποια επιλογή σας στο θέατρο;
Πιστεύω ότι τον κάθε ρόλο που μας δίνεται, οφείλουμε να τον υπερασπιζόμαστε και να προσπαθούμε να τον ανακαλύψουμε δίνοντας όλη μας την ενέργεια για να ανταποκριθούμε στο σύνολο μιας δουλειάς, γιατί πιστεύω ότι το θέατρο είναι συλλογική δουλειά. Όσο για μένα, από τους 100 περίπου ρόλους που έχω ερμηνεύσει στην μέχρι τώρα καριέρα μου, ίσως να χάρηκα κάποιους λίγο πιο πολύ γιατί μου έδιναν κάτι άλλο, ποτέ όμως δεν μετάνιωσα για τους ρόλους μου.

Ασχολείστε και με το ερασιτεχνικό θέατρο ως σκηνοθέτης. Πόσο δύσκολο είναι να συνεργάζεστε με μη επαγγελματίες ηθοποιούς;
Η αλήθεια είναι ότι σκηνοθετώ η καλύτερα θα έλεγα διδάσκω ερασιτέχνες εδώ και 35 χρόνια. Έχω διδάξει περίπου 60 έργα σε περισσότερα από 350 άτομα κάθε ηλικίας που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην μαγεία του θεάτρου. Χρειάζεται πράγματι υπομονή και επιμονή για να τους βάλεις στο κλίμα. Άτομα διαφορετικά με λίγη η καθόλου εμπειρία. Άτομα με πολλή η με λιγότερη θέληση, με αναστολές, με ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους. Αν πράγματι είσαι δάσκαλος και μπορείς να τους κάνεις να σε πιστέψουν τότε κάνουν ότι μπορούν και το διασκεδάζουν. Η επικοινωνία μεταξύ δασκάλου και ερασιτέχνη –μη ξεχνάμε και την ερμηνεία της λέξης ‘’εραστής της Τέχνης’’ είναι απαραίτητη. Πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά έως εκπληκτικά. Άλλωστε η αγάπη τους για το θέατρο είναι άδολη.

 

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ