Συστήνετε στο ελληνικό κοινό , το έργο Δεντρόπαιδο. Ποια χαρακτηριστικά του σας οδήγησαν στην μετάφραση και σκηνοθεσία του;
To γεγονός ότι μιλάει ευθέως και σε βάθος για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η κατασπατάληση της ενέργειας, καθώς και για τις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις.
Μια άλλη εμπειρία το να σκηνοθετείς για παιδιά; τι θέλετε να κρατήσουν βγαίνοντας από το θέατρο Καρέζη;
Όπως η Μισέλ Ριμλ, αλλά και άλλοι βραβευμένοι συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το παιδικό/εφηβικό θεατρικό έργο, πιστεύω ότι μπορείς να συζητήσεις για όλα τα ζητήματα με τα παιδιά, το θέμα είναι ο τρόπος. Έτσι, ο τρόπος σκηνοθεσίας δεν αλλάζει πολύ σε σχέση με την σκηνοθεσία ενός έργου. Αυτό που αποφεύγω πάντα ούτως ή άλλως στη σκηνοθεσία, είναι η βία και ο επιθετικός τρόπος μεταφοράς των μηνυμάτων του έργου.
Θα είναι χαρά μας τα παιδιά να φεύγουν από το θέατρο κρατώντας στο μυαλό κάποια ερωτήματα σχετικά με το περιβάλλον και τις ανθρώπινες σχέσεις. Επίσης, να έχουμε συμβάλλει έστω και στο ελάχιστο στη σύνδεσή τους με την τέχνη του θεάτρου.
Με ποια κριτήρια επιλέγει( ή θα πρέπει να επιλέγει) σήμερα ένας γονιός σε ποια παράσταση θα πάει το παιδί του;
Το θέατρο και η τέχνη γενικότερα, συνομιλεί στο τώρα με κοινωνικά ζητήματα. Οι γονείς, θα μπορούσαν να επιλέγουν την παράσταση που θα προτείνουν στο παιδί, μετά από μια μικρή έρευνα γύρω από το θέμα που πραγματεύεται το έργο. Επίσης, θα ήταν καλό να βλέπουν την παράσταση μαζί με το παιδί για να μπορούν μετά να συζητήσουν μαζί του.
Το έργο μιλάει για το προσωπικό αποτύπωμα που αφήνει κάθε άνθρωπος στη γη, πως το εξηγείτε αυτό σε μικρούς θεατές;
Η συγγραφέας βάζει την αφήγηση της ιστορίας μας στο στόμα και το μυαλό ενός δεκάχρονου παιδιού, του Έιβερι, κατά συνέπεια, υπάρχει ήδη το έδαφος της επικοινωνίας με τα παιδιά. Εμείς ως σκηνοθέτες οφείλουμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε τον τρόπο σκέψης του παιδιού και να μη γινόμαστε διδακτικοί. Ο θίασος μας αποτελείται από νέους και πολύ ευαισθητοποιημένους ηθοποιούς, εμείς τους αφήσαμε να δείξουν αυτοί τον δρόμο και να χτίσουν το έδαφος επικοινωνίας με τους μικρούς σε ηλικία θεατές.
Πληροφορίες για την παράσταση: εδώ