Θεατρικό εργαστήρι "Παίζοντας τους Μάκβεθ"

Παίζοντας τους Μάκβεθ

Στο εργαστήρι* θα αναζητήσουμε βιωματικά τρόπους που το κοινό μπορεί να συμμετάσχει σε μια παράσταση άμεσα, υιοθετώντας ακόμη και βασικούς ρόλους ενός θεατρικού κειμένου π.χ. των Μάκβεθ από το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ.

*Το εργαστήρι είναι μέρος των υπό εξέλιξη δράσεων του "Project_Macbeth" όπου διερευνούνται τρόποι προσέγγισης και συνενοχής του κοινού σε μια παράσταση.

 

Λίγα λόγια για το "Project_Macbeth"

Το "Project_Macbeth" εντάσσεται στα πλαίσια της μεταπτυχιακής διατριβής της Τζ.Κόγκου με θέμα «Η συνενοχή του κοινού με τους συμμετέχοντες-performers σε μία παράσταση: διαδραστικότητα, ανταλλαγή ρόλων (κοινού - χαρακτήρων), διαφορετικοί τρόποι εμπλοκής. Εφαρμογή στο Μάκβεθ του Σαίξπηρ.» που διεξάγεται στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικών Σπουδών» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με κατεύθυνση στην «Υποκριτική-Σκηνοθεσία». Η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και το Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε ανοικτό εργαστήρι και ολιγόλεπτη παράσταση όπου προσεγγίστηκαν οι έννοιες «διαδραστικότητα» και «συμμετοχικότητα» του κοινού. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση σχεδιάστηκε σε μορφή παιχνίδι ρόλων μια instruction-based performance όπου οι συμμετέχοντες-κοινό καθοδηγήθηκαν στο να παίξουν σκηνές του Μάκβεθ. Στη δεύτερη, αναφορικά με τη «συμμετοχικότητα», το κοινό συνέβαλε έμμεσα στην εξέλιξη της performance βάσει της "λούπα-ανάδρασης" κατά την Erika Fischer-Lichte (Θέατρο και Μεταμόρφωση (2012), Εκδόσεις Πατάκη).

 

Σε ποιους απευθύνεται:

- Σε σκηνοθέτες, performers, ηθοποιούς, θεατρολόγους, εικαστικούς και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με την τέχνη του θεάματος.

- Σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να εξελίξουν βιωματικές προσεγγίσεις θεματικών.

- Σε οποιονδήποτε θέλει να εξελίξει τα μέσα επικοινωνίας του.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο τηλ. 6983850324 ή στείλτε email στο: [email protected]
Απαραίτητη η απόστολή βιογραφικού.
Ημερομηνία σεμιναρίου : Σάββατο 6 Μαΐου, 11πμ – 2μμ

Χώρος διεξαγωγής: θέατρο Εμπρός, (Ρήγα Παλαμήδου 2)_ στον όροφο*

 

Βιογραφικό Εισηγητών

Η Τζούλια Κόγκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά, ηλεκτρονικό εμπόριο, παιδαγωγικά και θέατρο σε Ελλάδα και Αγγλία. Αυτήν την περίοδο εκπονεί τη διατριβή της με θέμα «Η συνενοχή του κοινού σε μία παράσταση» στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος «Θεατρικών Σπουδών» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός ΔΕ, performer, σκηνοθέτης, κριτικός θεάτρου, εμψυχώτρια και ενίοτε συγγραφέας. Από το 2008 έχει επικεντρώσει την θεατρική της δραστηριότητά στο θέατρο της επινόησης (devised theatre) και από το 2011 στο σωματικό θέατρο (physical theatre). Έχει σκηνοθετήσει – μεταξύ άλλων – τις παραστάσεις Tranquilla (Επι Κολωνώ, 2010), Virginia (Επι Κολωνώ, 2011) και την υπό εξέλιξη performance Project_Macbeth (Booze Cooperativa, 2016). Το 2015 έγραψε και σκηνοθέτησε την παράσταση #Περιμένοντας#ΓκοΝτο#Still_μια παράσταση δρόμου που από το 2015 παίζεται στην Αθήνα σε διάφορους χώρους. Το Μάιο 2016 έγραψε το κείμενο Καρουζέλ και επιμελήθηκε την σκηνική του παρουσίαση σε μορφή θεατρικού αναλογίου στην εκδήλωση «Το Θέατρο στο Μουσείο» στο Μουσείο Θάλασσα (Αγία Νάπα, Κύπρος).

Ο Τάσσος Ζιάκκας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε θέατρο και εικαστικά. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή «Μοντέρνοι Καιροί» το 2014. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κίνησης, χορού, σωματικού θεάτρου και devised theater με performers-καλλιτέχνες όπως: Έρση Πήττα, Κωνσταντίνος Ρίζος, Αγγελική Στελλάτου, Ερμής Μαλκότσης, Χρύσα Καψούλη κ.α. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους σκηνοθέτες Σ.Σταμάτη, Α. Μπάλιου, Θ.Κουτσανδρέα κ.α. Έχει πρωταγωνιστήσει στη μικρού μήκους ταινία του Βασίλη Μαζωμένου «Αναμονή» απο την Horme Pictures όπου και βραβεύτηκε στο Λονδίνο στο “London Greek Film Festival ODYSSEUS AWARDS 2015” ως καλύτερη πειραματική ταινία (BEST EXPERIMENTAL FILM). Το Δεκεμβριο του 2016 συμμετείχε στο υπο εξέλιξη performance Project_Macbeth (σκην. Τζ. Κόγκου).