Μετά το sold out στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, οι πρώτοι σταθμοί της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, ήταν τα τρία νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου (Λέσβος 27/7, Λήμνος 30/7, Αϊ Στράτης 1/8). Το κοινό στα ακριτικά αυτά νησιά είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο μια παράσταση υψηλής αισθητικής. Το εγχείρημα αυτό του Εθνικού επιτελέστηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής, των τοπικών δήμων, του Ιδρύματος Μπούμπουρα και της Hellenic SeaWays.
Η συγκίνηση όλων, του κοινού, των ηθοποιών και των συντελεστών ήταν μεγάλη και ιδιαίτερα στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό νησί του Αι Στράτη χθες 1η Αυγούστου. Την συγκεκριμένη παράσταση παρακολούθησαν η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η Δήμαρχος του Αϊ Στράτη Μαρία Κακαλή και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αναφερόμενος στη χθεσινή παράσταση σημειώνει: ήταν μια μοναδική εμπειρία, μια παράσταση που γράφτηκε στη μνήμη του Εθνικού Θεάτρου.
Η Ηλέκτρα, έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή, (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411π.Χ.), δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Κεντρική μορφή του δράματος, η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου.
Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου», μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.
Περισσότερες πληροφορίες: Εδώ