Βάση του Βασιλικού Μπαλέτου και της Όπερας της Μεγάλης Βρετανίας, η Λυρική Σκηνή του Royal Opera House, ή το φημισμένο Κόβεντ Γκάρντεν όπως έχει επικρατήσει λόγω της τοποθεσίας του στο Κεντρικό Λονδίνο, έρχεται απευθείας στην οθόνη μας και στο σπίτι μας με το πρόγραμμα «#OurHouseToYourHouse». Ξεκινώντας από απόψε 27 Μαρτίου στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) με το ιδανικό μπαλέτο για παιδιά «Ο Πέτρος και ο λύκος», το Κόβεντ Γκάρντεν, όπως και το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, προσφέρει σημαντικές στιγμές από το ρεπερτόριο του σε δωρεάν διαδικτυακή προβολή στο YouTube ή μέσα από τη σελίδα του στο facebook.
Οι πρώτες μεταδόσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα μέχρι και τις 17 Απριλίου, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν ακόμα περισσότερες. Πολλές από τις παραστάσεις μπορείτε να δείτε on demand και στο Marquee TV με μια δωρεάν δοκιμαστική εγγραφή 30 ημερών, μεταξύ άλλων την «Τραβιάτα» του Βέρντι και την μπαλετική «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων».
Πριν και μετά την παρακολούθηση των παραστάσεων, όμως, αξίζει και με το παραπάνω να περιηγηθείτε στο κανάλι του Royal Opera House στο YouTube, καθώς υπάρχει διαθέσιμο υλικό από πρόβες, online masterclasses και making-of με τους ίδιους τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς των παραστάσεων, που προσφέρουν στους λάτρεις του μπαλέτου και της όπερας μια κλεφτή ματιά πίσω από τις κουίντες.
Η Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν μετρά σήμερα 288 χρόνια ζωής, αφού άνοιξε τις πόρτες της το 1732. Τα πρώτα εκατό χρόνια λειτουργούσε ως ένα απλό θέατρο. Το 1734 παρουσιάστηκε το πρώτο μπαλέτο, ενώ ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η πρώτη οπερατική σεζόν του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, πολλά από τα έργα του οποίου γράφτηκαν ειδικά για την Βασιλική Όπερα. Μερικοί από τους κορυφαίους παγκοσμίως χορευτές όλων των εποχών έχουν ανέβει στη σκηνή της, μεταξύ άλλων, οι Σιλβί Γκιλέμ, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Άντονι Ντάουελ, Ναταλία Μακάροβα και Κάρλος Ακόστα.
https://www.youtube.com/watch?v=vF8iuOW7BwA&feature=emb_title
Τη σημερινή μετάδοση του μουσικού παραμυθιού «Ο Πέτρος και ο Λύκος», του πιο πολυπαιγμένου έργου του Σεργκέι Προκόφιεφ αλλά κι ένα από τα πιο δημοφιλή στο σύνολο του κλασικού ρεπερτορίου, σε χορογραφία του Μάθιου Χαρτ ακολουθεί στις 3 Απριλίου (9 μ.μ.) η όπερα «Άκις και Γαλάτεια».
Ο βραβευμένος με Ολίβιε χορογράφος Ουέιν Μακγκρέγκορ παρουσίασε το 2009 μια σπάνια συνεργασία της Βασιλικής Όπερας και του Μπαλέτου σε μια παράσταση εμπνευσμένη από το μυθολογικού περιεχομένου ομώνυμο έργο του Χέντελ αλλά και από την όπερα του Χένρι Πέρσελ «Διδώ και Αινείας».
Στις 10 Απριλίου -την ίδια ώρα- οι φίλοι της όπερας θα απολαύσουν την συναισθηματική και συνάμα χιουμοριστική όπερα του Μότσαρτ (στην τελευταία του συνεργασία με τον λιμπρετίστα Λορέντζο ντα Πόντε) για την αγάπη, την πίστη και την απιστία «Έτσι κάνουν όλες» («Così fan tutte») σε σκηνοθεσία του Γερμανού Γιαν Φίλιπ Γκλόγκερ.
Στις 17 Απριλίου, τη σκυτάλη παίρνει η βραβευμένη σκοτεινή και σουρεαλιστική χοροθεατρική εκδοχή του Άρθουρ Πίτα πάνω στη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα, η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον Α’ χορευτή του Βασιλικού Μπαλέτου, διακεκριμένου με το βραβείο Ολίβιε εξαιρετικού επιτεύγματος στο χορό, Έντουαρντ Γουάτσον.
Κάντε μια ιστορική αναδρομή στις συλλογές του Royal Opera House
Πηγή: www.athinorama.gr