Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Δ. N. Μαρωνίτη

υκτυ

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Μαρωνίτη, κορυφαίου πανεπιστημιακού δασκάλου, φιλολόγου, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφου. Ο  Δ. Ν. Μαρωνίτης διετέλεσε για ενάμιση χρόνο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (1989-1990). Η τελευταία συνεργασία του με το ΚΘΒΕ είναι η παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με τη συμπαραγωγή ΚΘΒΕ, ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και ΘΟΚ το φετινό καλοκαίρι.

 

Ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929. Διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως το 1967. Απολύεται, συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τη στρατιωτική χούντα. Επανέρχεται μετά τη μεταπολίτευση και εκλέγεται καθηγητής της ίδιας Σχολής το 1975, υπηρετώντας έως το 1996. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας, Κύπρου και των ΗΠΑ. Από το 1994 έως το 2001 ήταν πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, και συντονιστής του προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση", που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας.

url

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το συγγραφικό, αλλά και το μεταφραστικό του έργο: μετέφρασε Ηρόδοτο, Ησίοδο, καθώς και τα δύο έργα που αποδίδονται στον Όμηρο: την Οδύσσεια και την Ιλιάδα. Μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για μείζοντες νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους, με έμφαση σε εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης ήταν ιδιαίτερα γνωστός και ως αρθρογράφος. Από το 1971, όταν δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ η πρώτη του επιφυλλίδα με τίτλο «Σημείο αναφοράς», δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια να δημοσιεύει ανελλιπώς άρθρα και επιφυλλίδες.

 

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης σημειώνει: «Γνώρισα τον Δημήτρη Μαρωνίτη στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 στα αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης, μαθητής Λυκείου εγώ τότε, που ονειρευόμουν να γίνω φιλόλογος. Η παρουσία του ήταν καθοριστική- ένας Δάσκαλος που μάγευε το φοιτητικό ακροατήριο με την ευρύτητα του πνεύματός του και τον γοητευτικό του λόγο. Μια παρουσία πλήρης και σαγηνευτική. Κατόπιν, ανακάλυψα τα βιβλία του που μου άνοιξαν δρόμους στην ελληνική φιλολογία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οι θαυμαστές μεταφράσεις του της Ιλιάδας και της Οδύσσειας παραμένουν αξεπέραστες. Τώρα, λίγο πριν φύγει, μας άφησε παρακαταθήκη τη μετάφραση της Αντιγόνης, μικρό κεράκι να φωτίζει τις νύχτες του καλοκαιριού. Χρέος μας να το κρατήσουμε αναμμένο. Τον ευχαριστώ για όλα όσα μας πρόσφερε.».

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού, ανέφερε: «Με μεγάλη θλίψη και οδύνη αποχαιρετώ τον δάσκαλό μου Μίμη Μαρωνίτη, από τον οποίο έμαθα πάρα πολλά, στην επιστήμη, στη φιλολογία, αλλά κυρίως στη φιλοσοφία. Είχα τη σπάνια τύχη να με τιμά με τη φιλία του, επί 30 χρόνια, ένας κορυφαίος Έλληνας διανοούμενος παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Μαρωνίτης από μικρός αγαπούσε με πάθος το θέατρο, στη σκηνή και στη ζωή. Θα τον θυμάμαι πάντα, προσπαθώντας να τιμώ το υπόδειγμα και τη στάση ζωής του».

 

 

Συνεργασίες με το ΚΘΒΕ

 

  • Αντιγόνη  του  Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός. Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο (15/07/2016 - 16/07/2016) Θέατρο Δάσους (29/08/2016 - 30/08/2016). (Μετάφραση)

  • Πέρσες του Αισχύλου

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη.  Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο (15/08/2014 - 16/08/2014) Θέατρο Δάσους (16/7/2016 – 19/7/2014).

(Εισαγωγικό κείμενο προγράμματος)

  • Όψεις Αρχαίου Δράματος - 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, 2009

Το αρχαίο δράμα σήμερα: προσεγγίσεις και προοπτικές

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 15/12/2007. (Εισηγητής)

  • Νέκυια (Οδύσσειας λ'), Ομήρου

Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης

 Βασιλικό Θέατρο (15/02/2002 - 08/03/2002). (Μετάφραση)

 

  • Ρωμαίος και Ιουλιέτα επί δύο

Χορογραφία: Αναστασία Θεοφανίδου

Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (21/12/1999 - 01/02/2000). (Ερμηνευτής]

 

  • Γιώργος Σεφέρης ή Μια φλόγα που θυμάται σωστά

Χορογραφία: Ντανιέλ Λομμέλ.

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή (16/12/1983 - 28/02/1984). (Ηθοποιός)